Is ET nu wél gevonden? (Het zal wel niet.)

Het is met ET als met poema’s op de Veluwe of het monster van Loch Ness: zo nu en dan is er een bericht over een waarneming, maar uiteindelijk verdampt het nieuws. Zoals zes weken geleden. Dat zal ook dit keer wel het geval zijn, maar het is desondanks interessant dat een beperkt aantal sterren van een redelijk normaal type een regelmatig terugkerend signaal afgeeft. De wetenschappers hebben alle mogelijke verklaringen bekeken en overwegen ook dat buitenaardse wezens elkaar willen tonen dat ze bestaan.

Zou het?

De onderzoekers menen dat de “signals probably from Extraterrestrial Intelligence” zijn, maar wij weten dat onderzoekers nogal eens het belang van hun vondsten overdrijven. We zullen niet snel weten wie er gelijk heeft, maar dit moet een van de eerste keren zijn dat ET in een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift wordt genoemd als een serieuze verklaring van de waarnemingen.

Persoonlijk denk ik wel eens dat het verlangen ET te vinden zó groot is dat wetenschappers de benodigde zelfkritiek wat makkelijk laten varen, maar van de andere kant: we moeten ET een keer vinden, dus waarom niet op deze elfde oktober 2016?

Reacties (6)

#1 Joost

Als het zo is, dan is het wel een grootse anticlimax. Een nauwelijks opgemerkt artikeltje in een wetenschappelijk tijdschrift.

Eat that Independence Day et al.

  • Volgende discussie
#2 Joost

Maar verder was ET natuurlijk al in 2014 gevonden: http://kotaku.com/e-t-found-in-new-mexico-landfill-1568100161

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Arduenn

Jammer dat een van de grootste vraagstukken in het bestaan van de mensheid, ‘Is er (intelligent) leven op andere werelden?’, zo slecht gefinancierd wordt.

Ik neem eerder aan dat de auteurs van het artikel in het lab voorzichtiger zijn met hun conclusies dan ze in het artikel laten blijken en dat deze boude uitspraak eerder een poging is om anderen wakker te schudden aangaande het belang van het onderwerp. Het zijn gerespecteerde wetenschappers, wier onderzoek voornamelijk focust op astrofysische onderzoek dat niet gerelateerd is aan zoeken naar buitenaards leven. Wat ze hier gevonden hebben is een bijprodukt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 børkbørkbørk

@3: Er is bijna geen kans dat we iets vinden. De kans dat een beschaving op 100 lichtjaar precies honderd jaar geleden keiharde radiosignalen de ruimte in slingerde is nu eenmaal niet zo groot. En als we iets vinden, kunnen we er niks mee.

Ik vind het niet zo gek dat er niet veel geld voor over is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 André

Die hoax van een paar weken geleden was erg schadelijk voor de SETI gemeenschap en onbegrijpelijk dat de Italiaanse voorzitter van het IAU SETI comité het lek was. Dit is van een geheel andere orde. Het is een meta analyse op een bekende en zeer betrouwbare data-set: de Sloan Survey. De onderzoekers toetsen de gevonden uitkomsten (gemoduleerde signalen) op allerlei andere hypotheses en houden alleen ETI over. Dat wil niet zeggen dat er iemand kan komen met een hypothese die de illusie wegneemt en ik moet me zelf nog verdiepen in hun onderzoeksmethode. Maar het is in ieder geval een stuk serieuzer dan die Russische satelliet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Gladiool

Wow!

  • Vorige discussie