Is ‘dein’ ‘mein’?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een interessant bericht, wat ik helaas – ondanks speurwerk op het net – alleen bij nu.nl kon vinden. Er wordt in gemeld dat ongeveer 70.000 jaar geleden de mens bijna was uitgestorven en geminimaliseerd tot 2000 exemplaren. Een handjevol dus (in verhouding tot de 6 miljard die nu op de aardkloot rondhuppelen).
Volgens een onderzoek van the American Journal of Human Genetics zijn deze 2000 mensen de grondleggers van de huidige bevolking, wat inhoudt dat wij allemaal vrijwel identieke DNA-kenmerken hebben. Dit in tegenstelling tot chimpansees, die onderling meer verschillen vertonen dan wij bovengenoemde 6 miljard mensen. Mensen verschillen onderling maar 0,1% van elkaar, in het genoom.

In een ander artikel, gevonden tijdens de speurtocht over het net, wordt melding gedaan van een ander onderzoek, uitgevoerd door een meneer Bryan Sykes (geneticus aan de Universiteit van Oxford). Daaruit blijkt dat de gehele bevolking in Europa afstamt van 7 vrouwelijke voorouders (‘zeven dochters van Eva’)! Deze dochters hebben ieder – gerelateerd aan de beginletters van de DNA-codes – een naam gekregen: Helena, Jasmine, Katrina, Tara, Ursula, Valda en Xenia. Naast deze dames waren er ook nog een stuk of 10 ‘oervaders’ (die niet voorzien zijn van namen maar alleen letters van de DNA-code), waarvan wordt aangenomen dat een groot deel van die club mannen rondtrekkende jagers cq. verzamelaars waren. Voor de freaks onder ons: er zijn databanken met alle DNA-codes beschikbaar.

Het ene onderzoek volgt de ander op, nieuwe dingen ontdekt … ook bijvoorbeeld nieuwe vondsten over de voorouder van de mens: de Sahelanthropus tchadensis (even doorscrollen aub, u vindt dan het artikel).

Opmerkelijk allemaal … in de praktijk betekent het dat je meer gemeen hebt met je buurman of -vrouw dan je denkt (of wilt).

0

Reacties (6)

#1 Gorg

Om kotsmisselijk van te worden. Ik heb liever het DNA van een chimpansee dan van een willekeurige CDA’er.

  • Volgende discussie
#2 Tom

Het bericht stond overigens ook op teletekst ..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Grobbo

Ehm ja en? Alles staat toch al elders?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Lilith

@Gorg: ik liever ook. Geen fijne gedachte dat wij allemaal inteelt zijn (en zeker niet als uitmondt in het worden van een CDA-aanhanger).
@Tom: er staat toch ook ‘speurtocht op het NET …’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Carlos

Bryan Sykes is een goed geneticus, maar hij krijgt kritiek op de manier waarop hij zijn onderzoeksresultaten populariseert.

In het boek The Seven Daughters of Eve gaat hij in het laatste hoofdstuk aan de haal met zijn bevindingen dat er in Europa zeven matriarchale genetische groepen zijn te ontdekken. Hij stelt deze voor als daadwerkelijk bestaande clan-moeders en romatiseert hun strijd voor het bestaan. Allemaal heel beeldend en literair maar wetenschappelijk onjuist.

Critici beweren dat op deze manier de verhalen de wereld in komen dat alle europeanen afstammen van zeven vrouwen.

“The “daughters” notion is more figurative than literal, as it broadly refers to seven matriarchal genetic groups, rather than to seven individual women.” (ABC News).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

Interessant zijn ook de book reviews op Amazon en dan vooral de reviews met maar 1 of 2 sterren…

http://www.amazon.com/exec/obidos..&vi=customer-reviews

Eentje beschuldigd Sykes van onbeschaamde zelfpromotie met zijn boek, misschien zit daar ook wel wat in als je ziet hoe hij op z’n site voor 20 pond sterling een vaag kaartje probeert te verkopen van de zgn Zeven Dochters van Eva…
Maarja, misschien heeft deze man zelf ook wel zeven dochters die willen studeren en paardrijden, dus neem het hem maar eens kwalijk?

  • Vorige discussie