Iraanse overheid legt bloggers aan banden

Ordnung muß sein! Zo denkt ook het iraanse ministerie van Cultuur. In het nieuwe jaar gaat dit ministerie weblogs van iraanse staatsburgers registeren. Wie niet registreert krijgt een ban. Uiteraard gebeurt dit enkel met goede bedoelingen. Het moet namelijk maar eens afgelopen zijn met het potsen van: Cartoons, animations, comic strips, films, etc. that are insulting against Islam and Islamic values, or the Supreme Leader / Publication of people’s private and personal information without having their written permits to do so / Publication of lies and accusations / Any other type of illegal moves, or moves against religion and ethics (taliyanews.ir). Webloggende onderdanen van president Ahmadinejad [op de foto rechts] kunnen hun websites zelf registreren en als goedkeuring volgt dan stuurt het ministerie een password dat verder bloggen mogelijk maakt (soort van). De in ballingschap bloggende iraanse Hoder vindt dit echter onzalige plannen en roept op tot hacktivism: The best way to disrupt it could be submitting valid-looking misinformation for known websites and blogs to confuse the authorities, and also to fill the database with spam (hoder.com). Als de gehele persische blogosfeer dit doet moet de theocratisch bestuurde bureaucratie wel vastlopen, zo denkt Hoder.

 1. 1

  [Internationale Socialisten Modus aan]

  Bah, dit vind ik echt weer zo’n misplaatste poging om de grote verlosser Ahmadinejad zwart te maken. Die blogs waren vast bezig een coup tegen het Iraanse regime voor te bereiden en dan is het logisch dat hij ze aan banden legt. Ik bedoel: onze eigen Donner heeft ook al eens een Arabische televisiezender verboden, dus censuur van de media, inclusief de nieuwe media, is gewoon normaal in een democratie.

  Verder is Iran ontzettend goed bezig met het terugdringen van het broeikaseffect door al die onderzoeken naar kernenergie die ze doen, zelfs al stroomt de olie er zo uit de grond. Dat is pas milieubewust! Daar kan die hufter van een Bush nog wat van leren.

  [Internationale Socialisten Modus uit]

 2. 2

  Oh ja, en wist je dat het analfabetisme onder Iraniërs lager is dan gemiddeld in de wereld? Dat hebben ze daar maar zo voor elkaar!

  Heeft iemand Chavez al in de auto van Ahmadinejad gezien?

 3. 5

  Toepasselijke foto weer erbij, laten we het erop houden dat het toeval is. Niet waar, Carlos? Hoe dan ook; het is best wel frapant daar Ahmadinejad vorig jaar nog dit mooie stukje schreef.

 4. 7

  Deze dan ook nog maar even? Hebben we dat ook weer gehad:

  [img=http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/40569000/jpg/_40569057_bothafp203copy.jpg][/img]

  [img=http://www.elpais.com/elpaismedia/diario/media/200504/28/internacional/20050428elpepiint_2_I_SCO.jpg][/img]

  [img=http://www.rahetudeh.com/rahetude/Sarmaghaleh-vasat/Gif/2006/mai/chavez-morales.jpg][/img]

 5. 8

  @Ouwe: Ahmadinejad houdt vooral van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting als het hem uitkomt. Zo vindt hij dat op het gebied van ontkennen van de Holocaust en afzeiken van alles wat ook maar enigzins met Israel in verband kan worden gebracht, alles moet kunnen en vrijheid van meningsuiting gestimuleerd moet worden. Maar als het op blogs gaat waar ook kritiek kan worden geuit op (personen uit) het eigen regime, dan is de vrijheid van meningsuiting ver te zoeken. Net als bij alles wat riekt naar grappen over de Islam.

 6. 9

  Ik ben benieuwd naar de volgende stukjes in deze nieuwe reeks van Carlos: ‘Figuren die niet deugen, en die (zie je wel!) met Hugo Chavez op de foto staan.’

 7. 14

  Dit lijkt me nu reden om Ahmadinejad met Hitler, Saddam of enig ander dictator te gaan vergelijken. Maar aangezien we net Chavez al met Hitler gelijk hebben getrokken, is een foto chavez Ahmadinejad blijkbaar genoeg om de eigen cirkel rond te krijgen.
  Zeer goed verhaal Jan des Bouvrie

 8. 15

  Popper toonde in “open society & its enemies” al aan dat er – hoewel verschil in uitvoering en overgang – feitelijk geen verschillen zijn tussen rechtse en linkse dictaturen. Beide zijn totalitair, tyranniek en reduceren het individu tot een instrument.
  Het gaat hard achteruit in de meeste continenten. In die zin heb ik veel vertrouwen in de toekomst van Europa. Gewoon, omdat dat vertrouwen er moet zijn. Laten we hopen dat welvaart India en China verder democratiseert. Een bondgenootschap met deze grote machten zal zeer welkom zijn.

 9. 16

  @ Jan Des Bouvries

  Mijn hemel, ik hoop dat uw reactie ironisch bedoeld was. Als u werkelijk dergelijke leiders ondersteunt, dan zou ik graag willen weten hoe u dergelijke opvattingen heeft kunnen ontwikkelen. Zonde van al het geld dat aan uw opleiding is geinvesteerd door onze overheid.

 10. 19

  Veroorzaakt toch wel wat chaos. 2 linkjes met uitspraak ”ordnung muss sein”. In combinatie met een ”compromitterend” fotootje van Chavez & Ahmadinejad….of Chavez met Castro…vergezeld met wat prikkelende uitspraken….

  Benieuwd als b.v. pedo Ishmael weer opduikt,…. of die mislukte handelaar in tweedehands burka’s van een Peter Breedveld weer es z’n zwart gespikkelde door mee-eters geïnfecteerde carnavalsneus tegen het venster drukt……

 11. 20

  @14
  In het verleden was het traditie in de nieuwsgroepen dat zodra de vergelijking met Hitler en consorten kwam, de discussie was afgelopen en degene die het eerst erover begon had verloren.

 12. 21

  @Jimmy (#16): de instructie “[internationale socialisten modus aan]’ staat niet voor niets aan het begin van mijn post. Dus je kunt gerust slapen, de reactie was ironisch bedoeld en het geld aan mijn opleiding is niet verspild. Hoewel andere reaguurders hier daar mogelijk anders over denken :-).

  @Yevgeny Podorkin: als die pedo Ishmael weer eens langs komt, zorgt dat waarschijnlijk juist voor grote eensgezindheid onder de reaguurders.