Iraanse blogger in ballingschap gaat even terug

Hossein DerakhshanHossein Derakhshan, de bekendste iraanse weblogger die op hoder.com in het engels logt over de politiek in zijn vaderland gaat volgende week voor een kort bezoek terug naar Iran. In 2000 moest Hossein Iran ontvluchten nadat de krant waarvoor hij schreef door de autoriteiten werd opgeheven. Hij kwam terecht in Toronto waar hij zowel in het farsi als in het engels ging loggen. Op deze manier bereikt hij niet alleen zijn oude lezers in Iran. Maar is hij inmiddels een van de voornaamste internationale boodschappers van de stille opstand onder het iraanse volk die overigens voor een belangrijk deel op het internet plaatsvindt.

Met zijn bezoek neemt hij een risico, er is een grote kans dat de iraanse autoriteiten hem arresteren en hem gevangen zetten. Toch neemt hij het risico, zo vlak voor de verkiezingen (17 juni) acht hij het gevaar het laagst en hij voelt zich verplicht om in direct contact met zijn vaderland te blijven.

Hij zal loggen vanuit Iran, veel reizen en foto’s nemen. Voor de internationale gemeenschap laat hij enkele instructies achter in een laatste post voor vertrek. Mocht hij gearresteerd worden dan vraagt hij met klem dat de westerse media hierover berichten, verder moeten we niet raar opkijken als hij onder (fysieke) druk in een iraanse politiecel bizarre verklaringen aflegt:

Under duress, I may confess that I’ve been on the Bush Administration’s payroll to undermine the regime by helping to spread use of weblogs; I’ve tried to weaken moral values of young Iranians by promoting western culture and values; I’ve been part of a secret network of Israeli and American spies (Going home, finally – hoder.com)

Wij van Sargasso zullen hem de komende tijd volgen, Good Luck Hossein !

  1. 7

    Zijn er uberhaupt waarnemers ?
    Stalin zei het al: “It is not the people that vote that count, but the people who count the votes.”