1. 1

  Dat het maar vanaf dag 1 wordt gehackt en dat wij la Wikileaks (Zikileaks) op de hoogte blijven van de probleempjes van diverse kamerleden. En die wraak zal zoet en genant zijn.

 2. 4

  Je kunt je betreffende EPD-gegevens opvragen bij je huisarts of apotheek. Ze zijn zelfs wettelijk verplicht je een afschrift te vertrekken als je daarom verzoekt (dat is tenminste wat dat informatiepunt beweert).

  Zodra veel mensen daarom verzoeken zullen die zorgverleners daar wel een vergoeding voor gaan vragen, vermoed ik zo.

  En het is nogal verbrokkeld, als ik het zo lees: je kunt het dossier van je huisarts bij de huisarts inzien, het dossier van je apotheek bij je apotheek, en ik neem dan aan dat als de KNO-arts er iets in krabbelt, je dit vervolgens bij het desbetreffende ziekenhuis moet opvragen.

  Wat je wel via dat centrale Informatiepunt kunt opvragen is wie er zoal in jouw EPD heeft zitten snuffelen of schrijven, en welke gegevens ze hebben ingezien (je persoonlijke gegevens zoals BSN, adres etc. of medische gegevens, en van welke aard die dan waren).

  Maar de meeste mensen zullen dit maar gedoe vinden natuurlijk. Het is ook alleen van belang als je het idee hebt dat er iets grondig misgaat.

  Voor de rest is het EPD vooral een hulpmiddel voor artsen en apotheken om snel informatie te kunnen opvragen over het medisch verleden van de patiënt, en zo zichzelf te behoeden voor vergissingen (bijv. in het voorschrijven van medicijnen).