Instructies voor de kerstverlichting 2005

Huis omlijnt met kerstverlichting, zucht.Sinterklaas is nog niet voorbij, maar de eerste verlichte panden duiken al op. Daar waar vroeger een ster of trappetje in het venster volstond, is het tegenwoordig nodig om het gehele huis en een groot deel van de tuin met lampjes uit te rusten.
Wat daarmee ontstaan is, kan je gerust een esthetische ramp met vergaande ecologische gevolgen noemen. Om nog maar niet te spreken over het met veel geweld verwerpen van onze joods/christelijk/humanistische traditie in deze.

Verbieden zit er niet in. Daarom zullen we dit op gebruikelijke Nederlandse wijze moeten reguleren. Hieronder treft u een aantal eenvoudige regels aan die u kunnen helpen bij het laten voldoen van uw kerstverlichting aan de normen en waarden van 2005.

– Gebruik alleen lichtsculpturen die ook echt een kerstsfeer uitstralen. Een Donald Duck omtrek met een lichtslang is echt not done. Een vredesteken is al tricky (geen onderdeel christelijke traditie).

– Zet de verlichting alleen aan op zaterdag en zondag tussen 17:00 en 23:00 uur en met kerst zelf. Als je het echt niet laten kan, dan ook doordeweeks tussen 17:00 en 19:00 voor de thuiskomers. Dit spaart heel veel energie en verstoort het bioritme van de vogels en de katten veel minder.

– Vermijd knipperende verlichting. Dit wordt als irritant ervaren en kan bij sommige mensen, met name ouderen, epilepsie veroorzaken. Als het dan toch moet knipperen, kies dan iets met een frequentie lager dan 2 knipperingen per seconden.

– Stel geen verlichting op die erg warm kan worden en tevens binnen het bereik van kinderen op straat is. Brandwondencentrum in Beverwijk heeft alle vrije bedden nodig voor de periode na nieuwjaarsnacht en kan geen extra klanten gebruiken.

– Gebruik geen symbolen van verschillende religies door elkaar. U mag dan denken dat het een goedbedoelde poging is om de verschillende religies in dit land nader tot elkaar te brengen en de integratie te bevorderen, zij denken daar anders over. En een bom in uw tuin wordt door uw buren niet op prijs gesteld.

– Toets uw verlichtingsontwerp met de buren. U dient alle buren die vanuit hun huis uw verlichting kunnen zien te vragen of zij uw kerstverlichtingsontwerp goed of slecht vinden. Is meer dan 35% van de buurtbewoners van mening dat het slecht is, verwijder het dan of maak een nieuw ontwerp en vraag iedereen nogmaals.

– Stel geen sterke lichtbundels op in de aanvliegroutes van vliegtuigen.

– Ga niet over het maximaal toegestaan vermogen heen. Dit maximum kunt U eenvoudig zelf berekenen met de volgende formule: Oppervlakte van uw perceel (in vierkante meters) maal aantal verdiepingen (kelder niet meetellen) maal aantal gezinsleden maal 1,101855. Dit uitgedrukt in Watt uiteraard. Rekenvoorbeeld: Perceel is 270 vierkante meter, het huis heeft drie verdiepingen (begane grond, eerste en tweede verdieping) en er zijn drie gezinsleden (pa, ma en dochter). Dan mag u 270 * 3 * 3 * 1,101855 = 2677 Watt aan kerstverlichting plaatsen. Controleert u wel zelf de juiste verdeling over de groepen?

– Zet voor de installatie van meer dan 500 Watt altijd een erkende kerstverlichtingsinstallateur in. U herkent ze aan het dansende rendier aan hun gevel.

De redactie staat open voor meldingen van het niet naleven van de regels. Ze zal dan passende maatregelen nemen.

Ter afsluiting een voorbeeld van hoe het wel moet (wmv-file).

Reacties (15)

#1 Larie

Aardige post en stellingname Steeph, maar bedenk dat de meeste “sfeer, yukkie” verlichting met LED’s (althans waar ik woon)wordt gedaan en het energiegebruik is vrijwel nada. Mijn directe buren hebben het huis verlicht met twee penlight’s en die gaan al meer dan een week (kijkt de andere kant)

Ik steek gewoon wat kaarsjes in lege wijnflesjes in de tuin (genoeg vooradig) and that’s it.

 • Volgende discussie
#2 HansR

God bewaar ons.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Larie

Vier dagen, sorry, maar dan ook enkele bomen erbij in de tuin, niet overdrijven Larie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Larie

@HansR: Heeft u geen lege wijnflesjes dan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 HansR

Waar ik woon is altijd wind.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Larie

Baluh

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Steeph

@Larie: Hoe lang is het geleden dat je in NL door een nieuwbouwwijk hebt gereden in deze tijd van het jaar, ’s avonds?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Larie

Een vol jaar, moet vreselijk zijn . Wat die LED’s aangaat daar jok ik niet over, voor een aardig bedrag kan je je hele huis or whatever maanden verlichten met twee piepkleine oplaadbare penlights.
Over smaak valt niet te twisten, ik vind het vreselijk allemaal.
Momenteel hangt in Zurich een soort lange rij tl’achtige verlichting boven de straten die reageert op geluiden van de straat. Zeg je “boe!!” dan zie je je stem in de verte verdwdijnen. In eerste instantie vond iedereen het niks, maar dat is aan het veranderen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Steeph

@Larie: Het zou fijn zijn als iedereen led’s gebruikte met penlights. Maar ik vrees dat men hier gewoon lichtsnoeren heeft die men in het stopcontact steekt. En die trekken soms wel 300 Watt (voor bv 20 meter).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Larie

Ken je dat gevoel wat je hebt als kind om door een tunnel te lopen, mijn kinderen beginnen dan gelijk te “Yoehoe!!!” vanwege de echo. Dat gebeurt nu ook hier en ik kan de verleiding niet weerstaan, brul je zoiets als “Sargasso!!” dan zie je vanuit je wandelplek je stem in de verte verdwijnen in die lampen, cool man.

Klik op de pic (Image shack)

[IMG]http://img210.imageshack.us/img210/2866/kerstverlichtingzurich20056rt.th.jpg[/IMG]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Larie

@Steeph: Ik hoor je denken, maar hoe kan dat nu met zoveel mensen. de reden is simpel, Zwitsers zijn zo introvert/ingetogen dat alleen lapzwansen zoals ik op straat gaan lopen schreeuwen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Larie

FF zo geheel niet terzake maar ik ben buitengewoon verheugt met de waan van de dag tip “wij blijven hier” weblog. Ik dank de gulle gever, precies wat me zeer vrolijk stemt.
Shukran
[IMG]http://img524.imageshack.us/img524/8585/shukran4pv.png[/IMG]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Sikbock

haha Steeph! grappige ironische post!

toch??

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Steeph

@Larie: Ik zou ook schreeuwen. Maar was het dan wel een zwitser die het verzonnen heeft?

Overigens was die link in de Waan vd dag van mij. Ik ben wat bij de “buren” aan het snuffelen. Interessant. Komt vast meer uit.

@Sikbock: Voor u een vraag, voor mij een weet :-)))))

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie