Instant Godwin (interesseert me geen flikker)

Het is zomaar een gedachte…
Maar deze gedachte dringt zich de laatste dagen wel vaker aan mij op als ik op bepaalde weblogs al die jubel-commentaren van reaguurders op het beleid van Rita Verdonk lees: “Rita for president!!, Go Rita Go, Volhouden Rita!!” dan denk ik bij mezelf: wat als weblogs al hadden bestaan tijdens de Tweede Wereldoorlog? Hoeveel Hollanders hadden dan openlijk de deportaties van de joden bejubeld in de commentaarvelden van weblogs? En hoeveel extra delen had Loe de Jong dan moeten toevoegen aan zijn naslagwerk? Gedachten zijn nog vrij, gelukkig maar.

 1. 1

  Blijkbaar zit jij op andere weblogs dan ik. Ik ken één populair weblog (-edet-) waar Rita for president wordt geschald. Verder is het vooral de Rita-hartenkoningin (kop-der-af) en gelijkluidende commentaren voor de rest van het kabinet. De ultra-rechtse politiestaat komt met rasse schreden dichterbij.

 2. 2

  Die weblogs had Lou de Jong dan integraal moeten opnemen, dat is dus gauw een deeltje of 500 erbij over die 5 jaar bezetting.

  Wat vindt jij van het idee van die seniorenwijken, Carlos?
  Lijkt mij dat je dan saaie rotwijken krijgt, vol alcoholisten, waar geen kind nog opa en oma wil bezoeken.

 3. 4

  Inderdaad Carlos, want deze kwestie is heel erg vergelijkbaar met de deportaties van joden in WOII. God, ik dacht dat we in linkse kringen wel klaar met dit soort retoriek waren…

 4. 5

  Sargasso tijdens WOII:

  Wat is de reactie van iedereen toch weer ongenuanceerd zwart/wit. Kijk, de houding van Adolf tov de joden is zacht gezegd nogal twijfelachtig, maar de investeringen die hij doet in de kleine ondernemer en de gewone man zijn broodnodig om uit de economische maiaise te komen die het doorgeslagen kapitalisme Duitsland heeft opgedrongen.

 5. 6

  Ik denk dat je in die tijd dan alleen maar weblogs had gezien die de Jodenhaat bejubelden.

  Het Internet was een InterReich geworden en kritische geluiden werden door middel van de nu al aanwezige internet-afluistermogelijkheden en bewaarplicht snel een kopje kleiner gemaakt.

  Dus laten we het zo zeggen. De mensen die hechten aan hun leven zouden stil zijn, de mensen met Nazi-sympathie zouden dat van de daken schreeuwen en de paar “gekken” die hun leven minder belangrijk vinden dan hun land of denkbeelden zouden via 300.000 proxies en misschien wel nieuwe p2p toepassingen gedistribueerd loggen. Deze mini p2p proggies zouden dmv virussen verspreid worden en het mogelijk maken om te loggen op basis van “safety by numbers”.

 6. 8

  Wat Carlos bedoelt is dat de joden pas gedeporteerd hadden mogen worden nadat ze in nederland hun diploma hadden gehaald? Ik probeer de vergelijking van Carlos gewoon te begrijpen, snap je….

 7. 10

  Toinerz, dit is geen retoriek, dit is een gedachtenexperiment.
  Alle vergelijkingen moeten kunnen worden besproken vind ik.

  Dat sommige uitgezette asielzoekers bij terugkomst worden omgebracht is een toevallige overeenkomst met de deportaties van de joden. Maar het gaat mij meer om de hatelijke commentaren, mensen die staan te juichen bij de ellende van een ander. Ook dat is een morele opstelling die je kan aankaarten.

 8. 11

  Ja ik was ook blij dat Theo van Gogh werd doodgeschoten, want regels zijn regels enzo maar WEES EENS MENSELIJK zeg ik dan, als je iemand zo tot op het bot beledigt moet je dat dan pikken???? LANG LEVE MOHAMMED BOUYERI INSHALLAH!!! Eindelijk iemand die tegen de regeltjescultuur in opstand kwam en weer een beetje menselijke emotie durfde te tonen.

 9. 12

  @Mark, dan hadden we vast stootquoters gehad die Sargasso er van beschuldigden dat Hitler, Himmler en de Heimat hier altijd overal de schuld van kregen…

 10. 13

  Stel dat één en ander in de toekomst plots weer rooskleurig wordt. Wellicht na een zwarte bladzijde.
  Stel dat men dan terugkijkt op nu. Met een zelfde soort ongeloof hoe onverschillig met staat tegenover anderskleurigen nu als tegenover de Joden toen.

 11. 15

  @Crachàt: een blijmoedige positieve gedachte. Ik hoop alleen dat om het tij ten goede te keren er geen radicale ommezwaai (heet dit niet revolutie?) en herbouw van de maatschappij nodig is. Ofwel, dat er niet teveel beslissingen worden genomen die onomkeerbaar zijn zoals bewaarplicht, RFID-taggen etc etc.

 12. 17

  Het is alleen jammer dat in Nederland het enige eikpunt WOII lijkt. Gelooft het of niet, maar in de afgelopen 60 jaar zijn er ook nog andere dingen gebeurd.

  Dat staan juichen bij de ellende van een ander is een interessant punt (dat best in het postje zelf had gemogen). Ik denk dat hierbij de schuldvraag zeer belangrijk is voor mensen. Als iemand zichzelf doodrijdt met 190 km p/u op de snelweg, staan ook veel mensen te juichen. Veel mensen hebben nu ook de mening dat het Taïda’s eigen schuld is. Vanuit beleidsoogpunt is dit waarschijnlijk ook zo, maar ja er bestaat ook zoiets als een mens op zich – beleid of geen beleid.

 13. 19

  Geen beter vermaak dan leedvermaak voor de meeste mensen, ik ben blij dat een hoop mensen inzien dat dit gelijk staat aan de holocaust hilarisch vinden. HAHAHAHA! Al die maffe joden in de oven, hoe verzin je het?

 14. 20

  @17, dat best in het postje zelf had gemogen”, ik koos voor deze vorm het juichen om andermans ellende zit daar mijn inziens als in, maar misschien denk ik wel te veel als mens en niet als machine..?

 15. 21

  Enthousiasme en intellectuele vrijheid

  ‘De intellectuele vrijheid […] kan ook slechts beknot of gedééltelijk opgeheven zijn. Dit is met name het geval wanneer er sprake is van een gemoedsaandoening of een roes. Een gemoedsaandoening is een plotselinge, hevige opwinding van de wil, veroorzaakt door een voorstelling die van buitenaf binnendringt en tot motief wordt, en die zó levendig is, dat ze alle andere voorstellingen die als tegenmotief zouden kunnen fungeren, versluiert en niet tot het bewustzijn laat doordringen.

  […] In Engeland wordt een moord die volkomen overhaast en zonder het minste overleg, en in een plotselinge hevige uitbarsting van woede gepleegd wordt, ‘manslaughter’ genoemd en maar licht of soms helemaal niet bestraft.

  In plaats van verantwoordelijk te zijn voor de handelingen, is men in dit geval verantwoordelijk voor de roes zelf. Daarom is de roes in juridisch opzicht niet te verontschuldigen, hoewel daarbij de intellectuele vrijheid voor een deel wordt opgeheven.’

  Arthur Schopenhauer, De vrijheid van de wil, 1839

 16. 22

  Ik denk dat de juichers een zekere daadkracht zien in Rita’s handelen, om maar gelijk met Godwin in huis te vallen. De daad is immers belangrijker dan het woord! Voeg daar aan toe een uitstraling die Vlaams Blok-achtig overkomt (eigen volk eerst) en je hebt al snel veel fans.

  Waarom zou in Nederland onmogelijk zijn wat in Vlaanderen wel kan? Zeker zolang er grootstedelijke problematiek is(en integratieproblematiek is toch eigenlijk wel stedelijke problematiek) en die wordt vereenzelvigd met de aanwezigheid van vreemdelingen.

 17. 23

  Parels voor Carlos’ zwijnen, maar goed…

  Lesje J.S.Mill voor de dwazen

  On Liberty, Chapter Two

  1.First: the opinion which it is attempted to suppress by authority may possibly be true. Those who desire to suppress it, of course deny its truth; but they are not infallible. They have no authority to decide the question for all mankind, and exclude every other person from the means of judging. To refuse a hearing to an opinion, because they are sure that it is false, is to assume that their certainty is the same thing as absolute certainty. All silencing of discussion is an assumption of infallibility. Its condemnation may be allowed to rest on this common argument, not the worse for being common.

  2.Let us now pass to the second division of the argument, and dismissing the Supposition that any of the received opinions may be false, let us assume them to be true, and examine into the worth of the manner in which they are likely to be held, when their truth is not freely and openly canvassed. However unwillingly a person who has a strong opinion may admit the possibility that his opinion may be false, he ought to be moved by the consideration that however true it may be, if it is not fully, frequently, and fearlessly discussed, it will be held as a dead dogma, not a living truth.

  3.Thirdly, even if the received opinion be not only true, but the whole truth; unless it is suffered to be, and actually is, vigorously and earnestly contested, it will, by most of those who receive it, be held in the manner of a prejudice, with little comprehension or feeling of its rational grounds. And not only this, but, fourthly, the meaning of the doctrine itself will be in danger of being lost, or enfeebled, and deprived of its vital effect on the character and conduct: the dogma becoming a mere formal profession, inefficacious for good, but cumbering the ground, and preventing the growth of any real and heartfelt conviction, from reason or personal experience.

 18. 24

  Finalistisch redeneren heet dat. Een zinloze exercitie. En inderdaad instand Godwin. En als het bedoeld is als stellingname tegen Rita en haar aanhang daardoor ook een instant losse flodder.

 19. 25

  Gezien de gepikeerde reacties van de pro-Rita Hollanders is dit zeker geen losse flodder habay, maar wederom een trefzekere touché van de gevoelige snaar.

  (als andere mensen ongestraft uitgeprocedeerde asielzoekers verbaal mogen vertrappen, dan mag ik hautain uit de hoek komen, ozo!)

 20. 26

  Tijdens de oorlog roepen dat jodendeportatie prima zaak is ? Dat is wel gebeurd, maar heel sporadisch.
  Na de oorlog de wenige teruggekeerde joden hun bewaarde spulletjes terugeven ? Dat is wel gebeurd, maar heel sporadisch.

  Het verschil tussen toen en nu is dat Nederland toen bezet was.

  De vraag zou beter zijn: hoeveel mensen hebben voor de oorlog geroepen dat je Joden aan de grens moet terugsturen, a la Rita.

 21. 27

  Historisch gezien zou dat juister zijn geweest, mescaline.
  Ik kon alleen de verleiding niet weerstaan om te filosoferen hoe het weblogs zou zijn vergaan tijdens WWII. Zou men alle computers hebben willen confisceren? Of kon je alleen nog maar het weblog van de Telegraaf lezen op het gecensureerde intrareich?

 22. 29

  @Carlos: Da’s een makkie. Denk maar eens na over de vraag hoeveel Nederlanders er een radio in huis hadden tijdens WO II.

 23. 31

  @25

  “Ik kon alleen de verleiding niet weerstaan om te filosoferen”
  Jij filosofeert niet, dat impliceert namelijk streng denken, a.k.a. logisch redeneren. Wat jij doet is op zijn best dilettantisme te noemen Carlos. De gemiddelde lemming is een strenger en individualistischer denker te noemen dan jij.
  Op geen enkele manier kun je hardmaken wat je suggereert en dat laat een heel smerig smaakje achter in den mond.

 24. 32

  Phonkee, nee niet gelezen, maar wil je hiermee zeggen dat het Duitsland beschreven in dat boek een stuk gevaarlijker was dan Nederland nu is? Dat weet ik ook wel, alhoewel de menig buitenland waar mensen naar worden teruggestuurd (Soedan, Congo) even gevaarlijk is dan Duitsland toen. Maar het doet er niets aan af dat er momenteel mensenlevens kapot worden gemaakt om een fake-probleem op te lossen. Er wordt een groepje van enkele duizenden mensen geslachtofferd voor het Gesundenes Volksempfinden (“weet u wat die opvang kost meneer Witteman?”) Om nog maar te zwijgen van de dodelijke missers als er mensen worden teruggestuurd naar oorlogsgebieden en/of verzeild raken in levensbedreigende situaties.

  ..en ondertussen staat er een steeds grotere groep van onbeschaamde schoften te applaudiseren langs de kant van de weg… ja dan kan ik niet anders dan op dilettantistische wijze denken aan de lokale inwoners van Sachsenhausen die stonden te joelen en te spugen langs de straat tussen het station en het kamp als er weer een trein met joden was aangekomen. Dilettantisme pur sang, maar dat interesseert me geen dan even geen flikker, liever dilettant dan een onmens

 25. 33

  Er was eens vandaag den dag een partijtje in Vlaanderen wat een smerige smaak in de mond nalaat.
  Er was eens een bedrijf vandaag de dag in Vlaanderen wat het volgende meemakte. De Firma Fereyn kantelpoorten maakt en plaatst kantelpoorten bij mensen thuis. De zaakvoerder verklaarde in een interview dat hij geen ‘marokkanen aanwerft, omdat de mensen niet willen dat een marokkaan bij hen de garage aan de binnenkant ziet’. Vanwege de grote persaandacht omtrent deze gebeurtenis, had zelfs ook de gemiddelde tooghanger een mening: een maatschappelijk relevant debat, met andere woorden.

  Wat gebeurde er, ontopik, in Vlaanderen? Prent u, we zijn 2006, deze scène in: langs de zondagse wegen waar er amateurclubs wielertoeristen passeerden weerklonk er applaus. Kantelpoorten bedrijf Fereyn sponsort namelijk wielershirtjes van amateurwielerclubs.

  Als doorsnee mensen langs de weg hun sociaal ventiel openen door te applaudisseren voor een bedrijf wat marokkanen weigert, dan zijn er analogiën te trekken met andere sprookjes. En is Godwins law een startpunt van een post.

 26. 36

  Geweldig gesproken Crachàt.

  Overigens denk ik dat Wim de Bie eind jaren 30 op zijn weblog een filmpje had gepresenteerd waarin hij Hitler naspeelde die met een wereldbol door de kamer danst. Over vergelijkingen gesproken.

 27. 38

  Op dilettantistische wijze doorfantaserend op Meneer Tim’s Wim de Bie met een plaksnor en een wereldbol:

  Laurens L. had waarschijnlijk de Flickr site van Eva Braun opgesnort en gepost, onder de titel “kiekjes van een propere huisvrouw”

  Vervolgens had ik de link gejat en hem in de Waan geplaatst.

 28. 40

  Carlos, #25:

  Gezien de gepikeerde reacties van de pro-Rita Hollanders is dit zeker geen losse flodder habay, maar wederom een trefzekere touché van de gevoelige snaar.

  Dat maakt sargasso.nl iedere keer weer zo boertig charmant: dat alles iedere keer weer moet wijken voor de denkwereld van scribenten, ongeacht het bestaan van enige relatie met de realiteit.

  (Carlos, trek je maar niks aan van die vervelende Kippfest, hoor. Hij zit je alleen maar te pesten.)

 29. 42

  Ik ga op dit soort obligate stukjes niet eens inhoudelijk in.

  De kreet: “Sargasso: de site van en voor hoger opgeleiden” loopt ( weer eens) leeg als een luchtballon

 30. 43

  Zutman, de enige die moeten wijken zijn volgens mij ‘de vreemdelingen’ zoals Verdonk ze zo liefdevol kan typeren. Hier op sargasso hoeft niets of niemand te wijken, ook uw schraperige insinuatie niet, ook deze staat er weer, gekaligrafeerd op onze server, wees welkom zutman!

 31. 44

  Ow.. ik ben weer diepgrievend gekwetst, maar mijn pro-Rita teller tikt gestaag voort (en dat is best zorgelijk)

  en Kalief (dat klinkt als een ‘vreemdeling’…, hoor wie klopt daar kinderen…) wat bedoel je in godsnaam met je opmerking?

 32. 45

  Zo ongelukkig gekozen is de analogie niet eens. Kijk maar:

  “Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog vluchtten steeds meer Duitse joden voor de naziterreur de grens met Nederland over. De toenmalige Nederlandse regering wilde op goede voet blijven met Duitsland, sloot op 15 december 1938 de grens (enkele weken na de Kristallnacht), en bestempelde de vluchtelingen tot ongewenste vreemdelingen. Zij moesten in één groot vluchtelingenkamp worden ondergebracht. Tot de bouw hiervan werd in februari 1939 door de Nederlandse regering besloten.

  Aanvankelijk zou dat kamp bij Elspeet worden gebouwd. Maar Koningin Wilhelmina vond de afstand van twaalf kilometer tot haar zomerverblijf paleis Het Loo veel te weinig. Ook de ANWB was tegen, want de gehele Veluwe moest beschikbaar blijven voor vakantiegangers. Daarom werd tenslotte gekozen voor het Amerveld op de Drentse heide bij Hooghalen, tien kilometer ten noorden van het dorp Westerbork. In augustus 1939 werden hier door arbeiders in de werkverschaffing de eerste barakken gebouwd van Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork.”

  Ik kom er wel eens langs. Ook rijd ik wel eens langs Uitzettingscentrum Ter Apel. Ze zijn niet zo heel verschillend.

 33. 47

  Carlos, ik heb het uiteraard niet over uw openheid tegenover bezoekers, die is hartverwarmend. Het gaat me om de hermetische geslotenheid van uw particuliere wereldbeeld.

  Dan kan zo’n Kippfest best confronterend uit de hoek komen!

 34. 48

  @ Crachàt (35): excuus, ik had duidelijker moeten zijn. Ik had het over het onderwerp van deze post.
  Verder is het een beetje een non-discussie imho: er is een wet, die is overtreden en daar volgt de straf op die bij die wet hoort. That’s all, zo simpel is het, moeilijker dan dat is het niet.

  En nou ga ik weer over tot de orde van de dag.

 35. 49

  @Phonkee

  We nemen de leestip mee naar huis.

  Heb jij Duister Continent van Mark Mazower al gelezen? Sluit daar volgens mij wel op aan.

 36. 50

  Ach zutman af en toe als ik naar Verdonk kijk… denk ik: jeessus.. daar zit een MENS!!! een moeder, een vrouw !! Ze bedoelt het allemaal zo goed, ze interpreteert de regels strikt en daar hou ik -als beta- ook van.

  Maar dan weer start de twijfel, zie ik haar slachtoffers en laat ik haar retoriek over belastinggeld opslurpende vreemdelingen tot mij doordringen en kan ik niet anders dan haar wereldbeeld afkeuren. Als jij dat gesloten wilt noemen, allah… so be it.

  ..en Kippfest, dat is een cliniclown. Soms best grappig, maar van de dokter mag ik alleen op de oneven dagen ingaan op zijn holle gespook.

 37. 51

  Kippfest is toch een robot? Ik ken dat soort random zooi spuwende programmaatjes wel meer. Leuk voor *een* keertje. Daarna gaat de lol er snel vanaf.

 38. 52

  @50
  Toch is het aardig om te zien hoe jij van al die juridische zaken de hoed en de rand kent en daarbij ook nog weet hoe Verdonk dat allemaal niet ziet. On top of that, meen je ook nog te weten hoe de geschiedenis in elkaar steekt en dat er overduidelijke paralellen te trekken zijn tussen een meisje dat haar staatsexamen vergat aan te vragen en de met sterren beplakte vluchtelingen uit Duitsland, ergens eind jaren dertig.

  Lees de alhier geplakte J.S.Mill eens, Carlos, misschien dat er nog een lichtje gaat branden bij je, voordat je iedereen die het in deze discussie niet met jou eens is gaat uitmaken voor rotte vis.

 39. 53

  Ik stel voor om een verkiezing te organiseren.. wie is de meest “menselijke mens” van Nederland? Staan ongetwijfeld miljoenen te trappelen om mee te dingen.. lijkt me lachen..

 40. 54

  @ Carlos, ga even naar geenstijl en je pro-Rita teller slaat op tilt.
  En wij de Duitsers maar verwijten dat ze niet door hadden dat ze verkeerd bezig waren…

 41. 57

  had ook iets…

  Stel dat je twee keer iemand hebt ontzet bij een vechtpartij, pluimpje van de politie, lovende stukjes in de krant enzo, en je wil even op en neer naar New York.

  Hoe groot is de kans dat je er niet in niet mag. En waarom.

 42. 59

  @ Mescaline: als de goede bedoelingen en het overzicht van een minister ( nog steeds) worden afgeschilderd als het hebben van nzi-sympathieën raakt mijn geduld na jaren op..

 43. 61

  @Sikbock

  Ach hebben dit soort nazi vergelijkingen ook wel iets geruststellends… als men goede argumenten zou hebben zou men die wel gebruiken.

 44. 66

  @TRS (60): Helemaal mee eens. Een zeurderig meisje dat wetten overtreedt omdat ze in een ander dan haar eigen land naar school wil gaan en dat daarvoor op haar vingers wordt getikt, is een héél wat andere league dan mensen die op basis van ras worden opgepakt en vernietigd.

  Maar goed, Sargasso had blijkbaar inkomen nodig en heeft zo weer haar prijs voor de Google Ad kunnen opwaarderen. Gewoon tussen neus en lippen door “Tweede Wereldoorlog!” posten. ’t Is goedkoop, maar verdient lekker (onder het mom van ‘jong rood, rechts groot’).

 45. 67

  @TheRule
  Een rechter die er aan te pas moet komen om een minister terecht te wijzen en die vervolgens de telegraaf inschakelt om haar gram te halen op een meisje die door haar omgeving als integer wordt omschreven.
  Een minister die niet kan begrijpen dat het tijd is om te pacificeren maar kennelijk nog steeds vast zit in haar vorige beroep en mensen als gevangenen wenst te behandelen.
  Een minister die liegt dat ze haar dienst had laten uitzoeken dat T. haar studie kon afmaken in Kosovo.

  Het gaat niet alleen om dit meisje. Het is de geur van rotting die zich langzaamaan uit de Hollandse klei omhoog wringt. De dans van de geenstijl-mannen die liefdeloos om een vijver staan waar nu een meisje in ligt te spartelen en straks weer een ander.

  Het is niet te vergelijken met wat zich allemaal in WOII heeft afgespeeld. Niemand die dat zal beweren hier. Maar er zijn wel degelijk parallellen te trekken met het voorspel tot WOII, waarin velen liever de andere kant uitkeken toen het ‘eigen volk eerst’ steeds valser ook in Nederland begon op te klinken.

 46. 69

  En dat eenieder die stevige woorden tegen Verdonk gebruikt zich ook maar even realiseert: iedere typering die voor Verdonk wordt gebruikt, is indirect ook van toepassing op Job Cohen (zie de link in een van mijn eedere comments).

  Waarom hoor ik daar eigenlijk niemand van de journalisten over? Zijn er eigenlijk ooit vergelijkingen met Nazi duitsland gemaakt toen Cohen de wetgeving vormgaf waar Verdonk nu uitvoering aan geeft? Of is er sprake van politiek gekleurde, hypocriete en selectieve verontwaardiging. Wie het weet mag het zeggen.

 47. 71

  @ Fjord.. ik begrijp dat je betrokken bent.. het beeld dat je schetst herken ik echter niet..

  Dat meisje is immers ZELF – terwijl daar geen noodzaak toe was – naar nederland gekomen? Ze heeft toch – misschien aangespoord door sympatisanten – ZELF de pers gezocht met haar verhaal?

  Wie is hier het slachtoffer?

 48. 72

  Misschien wordt dat meisje wel misbruikt door tegenstanders van Verdonk, weet jij veel.. in dat geval wordt ze dus fijn gemalen in een politiek spel en is ze inderdaad een slachtoffer

 49. 73

  Misschien komt dat omdat het bij Taida alleen maar om een machtiging tot voorlopig verblijf gaat, en dat Verdonk personen terug stuurt naar landen met een vraagteken en met papieren met een kruisje en omdat Verdonk niets heeft gedaan aan de 26000 die er overbleven van voor Cohen. De vergelijking die je hier maar steeds probeert op te roepen gaat mank.

 50. 75

  Leuk dat je dat noemt, TRS 69, want deze post gaat toch ook over de hypocriete en selectieve verontwaardiging van zeker rapaille.

  Ligt de waarheid in het midden ? Nee, roept iedereen. Bij touwtrekken zou het een draw zijn, zeg ik dan maar.

 51. 76

  @carlos – als je WOII er bij moet slepen om je gelijk te halen – schiet je per definitie met losse flodders. Dat is nou eenmaal die Wet van Godwin. Zelfs als je heel erg kwaad bent of als het je geen flikker uitmaakt; ook dan is het geen handige zet.

  En ga er maar vanuit dat de meeste Rita aanhangers niet begrijpen wat jij met dit stukje bedoeld – laat staan dat ze zich door jou ‘trefzekere touche’ beroerd voelen – sorry m8.

 52. 77

  @alo

  Verdonk doet van alles aan/voor die 26000 (hoeveel duizenden hebben nu reeds toch nog een verblijfsvergunning gekregen?).

  De vergelijking gaat verder zeker op. Is deze zaak trouwens erger of minder erg dan die van de bekende turkse Kleermaker?

  Dat sluit niet uit dat Verdonk fouten maakt (zoals de kruisjes, wat mogelijk niet haar fout maar die van ambtenaren was, maar zij blijft verantwoordelijk).

 53. 79

  @mescaline

  Wie bedoel je met rapaille? De retecoolers/geenstijlers? Moeten we aan die mensen (voor zover die al serieus genomen moeten worden in hun stijlloze commentaren zoals genoemd door Carlos) nog woorden vuil maken?

 54. 80

  @79TRS: Ze zijn wel een werkelijkheid (een behoorlijk grote zelfs, numeriek gezien). Natuurlijk kun je er ook geen rekening mee houden, zoals bepaalde duitse conservatieve politici in 1933, maar of dat verstandig is? “We krijgen die oproerkraaiers wel op ander piepen als ze mee regeren, dan is het zo opgelost” was de gedachte toen.

 55. 81

  @Sickbock
  “Misschien wordt dat meisje wel misbruikt door tegenstanders van Verdonk, weet jij veel.. in dat geval wordt ze dus fijn gemalen in een politiek spel en is ze inderdaad een slachtoffer”.
  Dat valt nooit uit te sluiten, maar is niet waarschijnlijk. Links heefy zich tot nu toe afzijdig gehouden in deze zaak. En Taida zelf is in al die tijd bijna niet geïnterviewd. Zelf heb ik me ook afgevraagd waarom ze niet gewoon haar studie niet in Kosovo of Servie ging afmaken. Het IND had dat toch netjes voor haar uitgezocht. Dat lijkt dus helemaal niet waar te zijn. De pleegvader van Taida heeft er weken aan besteed om dat uit te zoeken. Kwam tot de conclusie dat het voor een iemand in het eindfase van haar studie NIET mogelijk was en het IND geeft daar van gemaakt dat het WEL mogelijk was zonder zelf te gaan informeren.

  En het gaat me niet alleen om dit meisje, maar om de manier waarop we met mensen omgaan. Ongeacht of mensen nu alles keurig volgens de regels hebben gedaan of niet.

  Het is ook niet omdat het van rechts komt dat ik van zulke overheid burger conflicten schrik. Ook links kan soms genadeloos blind de regels volgen als ze de macht heeft. Zoals in deze slapstick uit Geldrop. Dan huiver ik ook.

  Ik hoop dat we het met elkaar eens zijn dat regels er voor ons zijn; en dat wij er niet zijn om regels te volgen.

 56. 82

  @Habay
  Ik dacht, dat de 4 Mei-herdenking er deels ook was om ons eraan te herinneren niet in dezelfde fouten te vervallen als waar we eerder in terecht zijn gekomen. Moeten we dat nu ook maar omwille van Godwin’s Law afschaffen?
  Het is inderdaad onverstandig om mensen in discussies nazis te gaan noemen. Maar er is niets mis mee om op parallellen te wijzen van toen en nu. Of geloof je dat we inmiddels immuun zijn geworden voor zulke verschrikkingen? Ik geloof dat niet. Laten we er elkaar dan ook op aanspreken. Ik sta er helemaal voor open om overtuigd dat te worden dat ik ongelijk heb. Graag zelfs. Maar slogans als “regels zijn regels” overtuigen me niet. Integendeel.

 57. 83

  @fjord

  1. de parallel moet niet als argument worden gebruikt maar als toelichting
  2. de parallel moet proportioneel zijn (maar dat is natuurlijk subjectief)
  3. de parallel moet valide zijn (dwz. logisch/consistent)

  Dat wordt nog wel eens vergeten.

  Persoonlijk vind ik trouwens de parallel tussen de opkomst van het islamitisch fundamentalisme veel meer overeenkomsten vertonen met het nazi tijdperk, maar die vergelijking schijnt dan weer niet te mogen van met name mensen op de linker kant van het politieke spectrum.

 58. 87

  @TRS #83
  Het wijzen op een parallel kan helpen om je eens af te vragen waarheen we op weg zijn. Over de validiteit van die parallel kunnen we van mening verschillen. Maar er zijn zeker tekenen die op een gevaarlijke verharding wijze, die we ook van de dertiger jaren kennen.
  Een ontevreden bevolkingslaag, een groeiend vijandsbeeld t.o.v. minderheid met een ander cultureel verleden, gepaard gaande met een toenemende “eigen volk eerst”-mentaliteit. Daarnaast een overheid die die onlustgevoelens voedt en zelfs deelt, en die de zwakkeren steeds verder in een dwangbuis van regelgeving wegdrukt onder het mom van “eigen schuld”.
  Reden genoeg om verontrust te zijn en op tekenen te hopen die laten zien dat we niet verder wegglijden in een tweedeling binnen onze samenleving, waarbij we steeds meer in termen van goeden (wij) en slechten (zij) gaan denken.

  Ik begrijp niet goed waar je een opkomend islam fundamentalisme ontwaart. Heb je het nu over de Nederlandse situatie of betrek je hier ook ontwikkelingen het buitenland bij?

 59. 89

  koopman Hiram komt ook weer langs met zijn bedorven linkse waren..

  @ Fjord.. zeker leraar ofzo? je dreunt het zo op uit de boekjes.. denk je wel eens zelf?

 60. 90

  Sikbock, we houden van je, maar pas toch op dat je niet in je eigen voeten schiet.
  Ik zit niet in het onderwijs, maar lees wel boeken. Je mag het nog eens proberen ;)

 61. 91

  Hiram heeft wel gelijk. De hang van de gevestigde politiek naar regeltjes tekent hun haat voor de vreemdeling. Het wordt tijd voor een menselijke politiek, sociaal en voor het hele land! Hiram schetst heel terecht het beeld van de, ik noem het maar “Verdonkmensch”, een van haat doortrokken monster dat AUSGEROTTET MUSS WORDEN!! Stem op Hiram, die voor de mensen is en tegen de haat!! HEIL! HIRAM! HEIL!

  Het voordeel van op Hiram stemmen is dat als de nood het roept, hij bereid is de “regeltjes” overboord te gooien ten gunste van ons Reich! Land! Whatever!

  @ Zutman: het is hier fantastisch, lekkere temperamenten (+40C!!) en het hotel is ook goed.
  Groetjes,

  Kippfest

 62. 92

  Op de regeltjes dienen uitzonderingen te kunnen worden gemaakt voor de Salomon’s en de Taïda’s zodat we die voor NL kunnen behouden en nog veel plezier aan je kunnen beleven. En alle vrouwen die op punt staan hun VWO diploma te halen bieden we bovendien direct een carriere + Nederlanderschap + aanvullende opleiding en nog een leuke subsidie aan.

 63. 93

  Ja nee dat vind ik ook, alle goeie mensen binnenhalen en het plebs terugsturen dan blijft de derde wereld lekker verstoken van talent HAHAHAHA! Goed bedacht! Zo blijft ons Reich sterk, en die flutlanden arm! Herr Hiram, kan deze meneer een medaille krijgen voor zijn verdienstelijk nadenkwerk?

 64. 94

  @fjord #87

  De eerste 3 alinea’s vs. je 4e alinea zijn tekenend. Lees het nog eens na en vraag jezelf eens: is dit nou een eerlijke, objectieve, realistische beschouwing?

 65. 97

  @TRS Ik kan slechts gissen wat je met je opmerking bedoelt. De vierde allinea was een vraag naar meer helderheid van jouw kant. Nu kom je met een tegenvraag.

  Ik zie het islam fundamentalisme binnen Nederland niet als een groot gevaar, omdat het m.i. een voorbijgaand verschijnsel is dat zal verdampen naarmate immigranten verder integreren in de westerse cultuur. Ik ben ongeruster over groeiende frustraties binnen onze eigen westerse cultuur.

  @Sikbock: Neem mijn hoed af.

 66. 98

  @87

  Inderdaad zijn er volop tekenen van een verharding in de samenleving. Waren we eindelijk met zijn allen op het punt gekomen dat bijvoorbeeld homoseksualiteit min of meer geaccepteerd, halen we de islam in huis, me dunkt een punt van verharding en voorzeker ook een analogie met de dertiger jaren, nietwaar?

  En ook die ontevreden bevolkingslaag is aanwezig: Hoe hard we ook ons best doen, we blijven ongelovigen en de “eigen volk eerst” mentaliteit is de islam voorzeker niet vreemd, net als Sargasso-denkend Nederland, overigens.

  De overheid voedt inderdaad onlustgevoelens, al was het maar door de problemen bij voortduring te bagatelliseren op de Hiram-ouwe-wijn-nieuwe-zakken-wijze. De schuld ligt overigens wel terecht bij die blanke racisten, die zelf niet in staat blijken zich netjes aan te passen.

 67. 99

  “Sargasso-denkend Nederland” ??!!
  Bestaat dat al?! Dan liggen we voor op schema, ik had ‘onze’ totaalheerschappij over de Lage Landen pas in 2007 gepland.