Palestijnse Autoriteit bevriest vandaag opnieuw alle actie bij het Internationaal Strafhof
Er zijn mensen die denken dat de Palestijnse Autoriteit de Palestijnen vertegenwoordigt en dat de PA en Israel tegenover elkaar staan. Dat is een naïef beeld van de situatie. Wie wil weten waarom moet even verder lezen.
Israelische kranten, waaronder de Jerusalem Post, melden dat de Palestijnse Autoriteit, als zij op 1 april formeel lid wordt van het International Strafhof (ICC) in Den Haag, geen verdere stappen tegen Israel zal ondernemen voor wat betreft de bouw van nederzettingen. En weliswaar heeft de aanklager van het Hof op verzoek van de PA al wel een voorbereidend onderzoek geopend naar eventuele oorlogsmisdaden begaan in de afgelopen zomer tijdens de operatie ”Protective Edge” in Gaza, maar ook daar zal de PA geen verder vervolg aan geven, aldus de kranten. Eén en ander is de prijs die de PA betaalt voor het feit dat Israel alsnog belastinggelden die het voor de PA int, gaat terugbetalen. Deze gelden, ten bedrage van 119 miljoen euro per maand, heeft Israel ruim vier maanden lang onrechtmatig ingehouden als ”strafmaatregel” voor de stappen die de PA bij het ICC had ondernomen. De PA stond daardoor op de rand van een financiële ineenstorting.
Het bureau van de Israelische premier meldde vrijdag dat het de gelden, na aftrek van openstaande rekeningen voor elektriciteit en water, alsnog gaat overmaken. Met het daadwerkelijk storten van het geld wordt echter nog even gewacht tot het er zeker van is dat de PA inderdaad zijn acties bij het ICC bevriest.
En dat zou vandaag moeten gebeuren. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad al-Malki komt dan naar Den Haag om officieel te bekrachtigen dat de PA lid wordt van het ICC, en tegelijkertijd zal hij dan alle activiteiten van de PA bij het ICC bevriezen. Het is al de tweede keer dat de PA op deze manier afdruipt. In augustus 2014, temidden van de aanval op Gaza, kwam Al-Malki ook al naar Den Haag, om een stap bij het ICC terug te draaien. Toen ging het om de aanvraag van het lidmaatschap. En dat gebeurde toen omdat president Abbas een vredesvoorstel door de Veiligheisraad wilde loodsen, waarbij een deadline van drie jaar werd gesteld aan een Israelische terugtrekking uit de bezette gebieden en de vorming van een Palestijnse staat. Zoals bekend was het voorstel kansloos in de V-Raad.
De Israelische kranten melden ook dat de PA ook het voornemen laat vallen om te stoppen met de veiligheidscoördinatie met Israel. De Centrale Raad van de PLO, een soort PLO-interim parlement, besloot daar in december toe als reactie op het inhouden door Israel van de belastingafgiften en uit protest tegen de herhaalde invallen van Israelische militairen in gebieden die zogenaamd onder PA-bestuur staan, met name de steden in ‘Area A’. De ”veiligheidscoördinatie” is een eufemisme voor politietaken die de PA uitvoert ten dienste van Israel, zodat het Israelische leger zelf minder in actie hoeft te komen tegen Palestijnen die protesteren tegen de bezetting. Maar ook dit dreigement van de Centrale Raad blijkt, zoals trouwens werd verwacht, volstrekt loos in het licht van druk op de PA.
Het bericht in de Jerusalem Post heeft nog een interessant Nederlands staartje. Minister al-Malki zal, als hij woensdag naar Den Haag komt ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken ontmoeten,. Volgens de Jerusalem Post heeft premier Rutte, toen hij zijn Israelische collega Netanyahu feliciteerde met diens recente verkiezingsoverwinning, erop aangedrongen dat het conflict over het inhouden van de PA-belastingen zou worden gladgestreken. Volgens de Jerusalem Post was Nederland één van de landen die dit onderwerp een aantal malen in Jeruzalem met ministers en op ambtelijk niveau aan de orde heeft gesteld. Voor kritische journalisten een leuk onderwerp om woensdag bij de te verwachten persconferentie wat kritisch vragen over te stellen. Met name over de rol die Nederland heeft gespeeld en in hoeverre Koenders en de Nederlandse regering eigenlijk de PA nog wel representatief achten voor wat de Palestijnse bevolking voelt en denkt. Zijn het niet gewoon collaborateurs van de Israelische bezetting? Ik ben benieuwd of die kritische vragen er zullen komen.Jammer dat ik zelf geen tijd heb om me in Den Haag te laten accrediteren.
Reacties (1)
In de berichtgeving van vandaag over de toetreding van Palestina tot het ICC vind ik geen bevestiging van een deal. Van Palestijnse kant wordt het zelfs ontkend. Volgens Al Jazeera zullen de Palestijnen nog even moeten wachten op een proces omdat het allemaal erg gevoelig ligt.