In het kabinet, en dan?

Stel nou dat er een rechts kabinet komt. En stel nou dat de PVV meer doet dan vanuit de Kamer een beetje gedoogsteun geven. Welke posten moeten dan naar de PVV gaan? Afgaande op het zetelaantal, zal de PVV ongeveer veertig procent van de kabinetsposities kunnen claimen. Maar dat wordt niet zo makkelijk.

Algemene Zaken is voor de VVD.

Buitenlandse Zaken: Proest. Het buitenland is iets waar je een muur omheen zet of dat je moet beledigen.

Ontwikkelingssamenwerking: Dat schaffen we af.

Onderwijs: Hoger onderwijs is voor de elite. Een staatssecretaris misschien die over het basisonderwijs gaat.

Volksgezondheid: Serieuze kanshebber. Welk zwaargewicht van de PVV vertrouwen we het grootste overheidsbudget toe? Fleur Agema heeft zich in ieder geval wel laten gelden op een aantal dossiers. Come to think of it, welke PVV’er heeft er überhaupt bestuurlijke ervaring?

Defensie: Daar vallen weinig brokken te maken.

Financiën: Hmmm, dat voelt toch niet helemaal lekker. Misschien een staatssecretariaat? PVV is wel goed in het opvragen van administraties.

Economische Zaken: Doet de PVV aan economisch beleid?

Sociale Zaken: Waarom niet? Kunnen ze hun sociale gezicht laten zien. Maar willen ze verantwoordelijk zijn voor de bezuinigingen?

Justitie:Dat is natuurlijk de hoofdprijs. Maar sorry, geen goed idee. Denk dat nogal wat ambtenaren dat daar ook niet zo zien zitten.

Binnenlandse Zaken: Idem, al vertoonde het beleid van Guusje soms verdacht veel trekken van dat van de PVV, met name als het gaat om het bejegenen van burgers (niet te vertrouwen) en de registratie- en verzamelwoede.

VROM: Zou kunnen.

Verkeer: Kun je weinig goeds doen. Laat ze het maar proberen.

Jeugd en Gezin: Ik zie Hero Brinkman er wel voor gaan.

Landbouw: Dion Graus staat te popelen.

Afbrandrisico’s, onmogelijkheden en valkuilen. Ik denk dat de PVV lekker in de Kamer wil blijven boeroepen. In een kabinet is er weinig voor ze te winnen.

 1. 1

  Denk inderdaad dat regeren zal tegenvallen voor de PVV. Iedere partij in de regering vangt wind. Het is makkelijker om te roepen dat het anders moet dan het ook daadwerkelijk uit te voeren, en dan weet je nog niet eens of dat ‘andere’ in de praktijk ook werkt.

  Ook het gebrek aan bestuurlijke ervaring zou ze weleens parten kunnen gaan spelen. Als ze een groot aandeel in de regeringsposten hebben denk ik dat dit de stabiliteit van het kabinet zal verzwakken, en gecombineerd met de druk van de crisis zie ik zo’n kabinet over een jaartje of twee vallen.

 2. 5

  24 van 76 zetels is toch echt maar 31,5%. Mij lijkt dus 33% van de kabinetsposities meer voor de hand liggen. Daarbij zal iig. vreemdelingenzaken zitten. Daarnaast zal de PVV op BiZa of Justitie azen (al lijkt me die laatste gedoodverfd voor Teeven, waar de PVV toch ook wel vrede mee zal hebben). Sociale zaken zou best kunnen, als ze meeregeren hebben ze vast bedongen dat daar niet op gekort wordt, afgezien van fraudebestrijding. Defensie zie ik dan weer niet zo bij de PVV terecht komen. Ze hebben daar een beetje een zwakke plek (en bovendien is dat een typisch VVD-terrein).

  Ik ben eigenlijk meer benieuwd wat de CDA gaat krijgen. BuZa lijkt me duidelijk (dat eist Mad Max in ruil voor zijn medewerking), landbouw ligt ook erg voor de hand, maar verder?

 3. 6

  Het is ook een kwestie an vertrouwen toch?

  Een zeer grote groep staat niet te springen om de PVV te zien regeren. Voorkeuren uit de omstreden ideologie van Geert Wilders.

  Een ideologie waar veel waarheden in zitten, punten die de vinger op de zere plek legt.

  Punten waar keihard aan gewerkt moet worden als de massa immigratie, straatterreur, veiligheid, ouderenzorg, Criminaliteit, zorgstelsel+ eigenbijdragen, pensioen.

  Heel kandidaten zijn niet de minste professoren, ingenieurs, doctors, Mensen uit het bedrijfsleven. Ex politici van andere partijen.

  En geloof mij Geert is heus niet achterlijk hij hij weet donders goed wat hij doet en heeft al zijn stappen vooraf al bestudeerd.

  Het is dus niet lijst Pim Fortuin wat een bij elkaar geraapt zooitje was.

  Hij heeft ook eens in een interview gezegd dat alle mensen goed zijn gescreend.

  De PVV ik heb er alle vertrouwen in.

  Het word ook de hoogste tijd niet.

  Groetjes de PVV stemmer LEX

 4. 8

  @ lex,
  “Het is dus niet lijst Pim Fortuin wat een bij elkaar geraapt zooitje was.
  Hij heeft ook eens in een interview gezegd dat alle mensen goed zijn gescreend.”

  Doe eens een paar serieuze èn onderbouwde voorstellen voor eventuele ministersposten/staatssecretariaten?

  Dan speel ik wel even de sollicitaiecommissie en beoordeel de sollicitanten op kennis en expertise.

  Mvgr – B

 5. 9

  Buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking worden eerst samengevoegd, dan gaat er een efficiencyslag over en wat je overhoudt blijkt het CIDI te zijn met wat extra budget, zodat er met Nederlandse steun mooie tuintjes kunnen worden aangelegd in de nederzettingen. Ronny Naftaniël mag best blijven.

 6. 10

  “Afbrandrisico’s, onmogelijkheden en valkuilen. Ik denk dat de PVV lekker in de Kamer wil blijven boeroepen. In een kabinet is er weinig voor ze te winnen.”

  Eén woord: gedoogsteun.

  Daarnaast zijn er nog genoeg opties op BZ, Justitie, en Defensie en Sociale Zaken – eigenlijk de enige dingen waar de partij geen “nee” tegen zegt.

  En Sociale Zaken willen ze helegaar niet bezuinigen – of tenminste: niet waar het roomblanke Nederlanders pijn doet.

 7. 12

  Mijn inziens geen sterke coalitie.
  Achterban CDA is deels toch niet zo blij met Wilders. Regeren met Pvv is dus een risico. Deel loopt misschien over naar CU.
  Tja en op rechts valt echt niks meer te halen voor het cda.

  Aan de andere kant is Wilders zijn gretigheid mbt het pluche een kans om zijn zetels te krijgen maar niet zijn ‘ideologie’.
  Je kunt het dus meer zien als een VVD – CDA kabinet (als het zo ver komt). Mogelijk accepteert Wilders dat als hij vp mag worden.
  Noem het een vorm van gedogen van beide kanten.
  Als het doorgaat krijgen we waarschijnlijk ex-vvd ex-cda ministers die voor de PVV de regering ingaan.

 8. 13

  Zo moeilijk is het toch niet?

  AZ: VVD
  Financieën: VVD
  EZ: VVD
  Verkeer en Waterstaat: VVD
  Binnenlandse zaken: VVD

  Justitie: CDA
  Landbouw: CDA
  BuZa: CDA

  Defensie: PVV
  Onderwijs: PVV
  Sociale zaken: PVV
  VROM: PVV
  Volksgezondheid: PVV

  OS laten we gewoon weer onder het ministerie van BuZa vallen, en minister van Jeugd en Gezin kan natuurlijk heel snel worden afgeschaft (of CDA mag dat doen :-P)

 9. 16

  Justitie:Dat is natuurlijk de hoofdprijs. Maar sorry, geen goed idee. Denk dat nogal wat ambtenaren dat daar ook niet zo zien zitten.

  Hebben die ambtenaren dan iets te willen? Zij zijn toch niet democratisch gekozen… Als ze er problemen mee zouden hebben dan kunnen ze toch lekker een andere baan zoeken!

 10. 17

  Stel, je bent soldaat en je commandant geeft je het bevel een ongewapend kind neer te schieten … Bevel op volgen – of bevel niet opvolgen – welke keuze brengt je voor de krijgsraad?
  Dat iemand democratisch gekozen is betekent niet automatisch dat opdrachten gegeven door dat persoon rechtsgeldig zijn, met deze realiteit zul je rekening moeten houden.

 11. 18

  “Justitie:Dat is natuurlijk de hoofdprijs. Maar sorry, geen goed idee. Denk dat nogal wat ambtenaren dat daar ook niet zo zien zitten.”

  Kan me vergissen maar volgens mij bepalen de ambtenaren niet wie er minister wordt, die moeten gewoon doen wat er gezegd wordt of anders een andere baan zoeken.

 12. 19

  Zeker, ambtenaren zullen met bosjes tegelijk het veld ruimen.
  En dat is alleen maar prima; scheelt al meteen de nodige miljarden.

 13. 22

  @17 In een oorlog?

  Niet schieten betekend executie, dat is muiten.
  Wel schieten betekend na de oorlog wellicht krijgsraad.

 14. 23

  @22, daarbuiten – en buiten het leger heet dat werkweigering … maar toch werk uitvoeren dat niet legaal is, is ook strijdig met het ambtenaren recht (contract). Beide zijn (voldoende) grond voor ontslag op staande voet. Catch-22

 15. 24

  @bolke de big: prima hoor. Hoe denk je dat wilders z’n plannen voor het ‘kei en keihard aanpakken’ van moslims moet gaan aanpakken? Gaat-ie zelf knieschoten uitdelen?

  En die etnische registratie, dat gebeurt natuurlijk door PVV’ers. Zo van ‘ik vind dat mijn buurman d’r als een moslim uitziet, en daarom bel ik 0900-MOSLIMTUIG om z’n adres door te geven’. Hartstikke goedkoop.

 16. 26

  @24, drama queen, Wilders heeft alleen die extreme punten zodat ie makkelijker de niet zo extreme punten kan binnen harken zoals het schrappen van de linkse hobby subsidie’s.

 17. 28

  Wat dacht je van flink bezuinigen op de linkse hobby’s, vergeet niet Wilders is niet een of andere populist die begonnen is in een bierkelder op een houten kistje, maar een door de wol geverfde politicus.

 18. 32

  @20 Uitkering is altijd minder dan salaris. En ambtenaren inslinken dat namen overigens nagenoeg alle partijen zich allang voor. Maar aangezien dat liegende honden zijn die zelden targets halen en enkel meer valse beloftes maken, schiet dat niet op. Dus.. “Laat Geert zijn karwei afmaken”.

 19. 33

  je kan ook altijd nog het werken gewoon moeilijk maken, zand in de raderen van ieder beleidsvoorstel gooien en je toch aan de letter van je contract houden. Want wie controleren voor het overgrote deel of de ambtenaren hun baan goed doen, inderdaad, andere ambtenaren.

 20. 36

  Wat een zeldzaam slechte bijdrage, dit stuk. Kom eens met een echt verhaal welke kabinetsposten beleidsmatig interessant zouden kunnen zijn voor de PVV en waarom, in plaats van een paar open deuren, niet echt geslaagde grappen en nikszeggende teksten als ‘Zou kunnen’.

  Of beter, schrijf zo’n artikeltje niet als je eigenlijk wilt zeggen: PVV’ers kunnen allemaal niets. Zeg dat dan gewoon.

  (ik denk dat dit de eerste internetdiscussie is waarbij de reacties van hoger niveau zijn dan het stuk zelf!)

 21. 37

  @meatloaf: dan trek ik met veel liefde het niveau even omlaag en zeg hardop (jahaa, da’s een soort “waar het op staat”) dat die PVV’ers helemaal niks kunnen. Een sneu gezelschap.

  Maar stoor je niet aan mij hoor, ga gerust verder

 22. 38

  niet zo’n sterke post dimitri..U kunt beter :)

  Nieuw kabinet ?..gewoon doorgaan. PVV tekent en gedoogd..de honden blaffen maar de karavaan trekt verder.

 23. 39

  Eindelijk eens even tijd om serieus te kijken wat er aan potentieel binnen de PVV zit. Naast de kamerfractie zijn er natuurlijk ook nog mogelijke kandidaten in den lande (ik denk dat in de wetenschap wel wat kandidaten te vinden zijn, in de wereld van ondernemers en toch ook in de top van politie, justitie, wellicht het leger, maar ook ziekenhuizen en woningcorporaties) Dat zullen niet allemaal toppers zijn, maar er kan best talent tussen zitten. Ook zou een ervaren figuur als Rita Verdonk wellicht te porren zijn voor een ministerspost (wellicht omstreden en even slikken voor Rutte, maar wel ervaren)
  Goed, dan kijkend naar de fractie:
  kandidaat 1 is natuurlijk wilders zelf, kun je geen onervaren politicus noemen, nog geen ervaring als minister, maar dat had (heeft) bij GL ook niemand. Wilders zou in kernkabinet moeten of op zijn minst een zware post, dus op justitie zou kunnen, of biza eventueel.

  Fleur Agema kan gezien haar achtergrond in de bouw en ervaring in de provincie en kamer wellicht stas worden op VROM.

  Harm Beertema is bestuurslid bij Beter Onderwijs Nederland en kenner van het BVE/MBO, een tak van onderwijs die beslist meer aandacht verdient dan hij nu krijgt. Beertema zou stas BVE/MBO kunnen worden.

  Voor de rest lees ik in de CV’s vooral veel persoonlijke ervaringen in de VS en Israel, bij de politie en in de zorg. Visie kom ik daarbij niet tegen. Zal lastig worden voor die mensen om over onderwerpen te praten op een abstractieniveau dat voorbij gaat aan de eigen directe beleving. Alles bij elkaar een magere oogst. Gedoogsteun lijkt een betere optie.

 24. 43

  Whoehahahahahaha “LOL” “LOL”

  tw

  Er zat achter de linker foto zeker een lekker hapje of Paulina een vrouwtjes inktvis.

  Whoehahahahahaha “LOL”