Iers energiebeleid op de schop

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Je kan er bijna een conspiracy theorie op loslaten. De Ierse academie voor ingenieurs bracht vorig maand een rapport uit voor de discussie over het nieuw te vormen energiebeleid van de regering. Daarin beschrijft de academie diverse maatregelen om het olieverbruik in te dammen en de consumptie van aardgas tussen 2025 en 2050 tot nul te reduceren. Het is vast een complot tegen olie & gasrijk Rusland en de Arabieren. Daarbovenop komt nog dat het energieverbruik per capita de komende 15 jaar met 20% moet dalen, aldus de heren wetenschappers. Dat allemaal in het licht van klimaatverandering en peak oil & gas, waarbij nog even wordt gemeld dat een globale oliecrisis nabij is. Je zou bijna gaan denken dat de economische groei van de Europese Unie in gevaar komt…

Gelukkig stelt de Ierse gezamenlijke commissie voor communicatie, mariene & natuurlijke grondstoffen ons gerust. In haar laatste energy review, de aanloop voor de vorming van het regeringsbeleid, schrijft de commissie: “The alarm bells are ringing and action to develop policies that deliver sustainability and ensure economic growth are an immediate national imperative.” De economische groei komt niet in het geding, we kunnen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afbouwen, de broeikasgasemissies met 60% reduceren tegen 2050, en een duurzame samenleving creëren. Althans, de eerste aanzet doet de commissie, de rest moet de regering nog verder uitzoeken (met name dat deel over vermindering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen). Daarvoor verwijst de commissie naar een peak oil rapport van Forzas, A Baseline Assessment of Ireland’s Oil Dependence. Forzas is een groepje onafhankelijke ambtenaren die onder toezicht van het departement van Zakleven, Handel en werkgelegenheid adviesrapporten schrijft.

Of de Ieren zich echt aan gaan sluiten bij de duurzame Europese tak, samen met de Zweden, Duitsers, Fransen, Denen en Oostenrijkers is nog onbekend. De nieuwe green energy paper van de Ierse regering had al in juli van dit jaar gepubliceerd moeten zijn, maar uitstel is zoals bekend, politiek verantwoord. Zou de verklaring zijn dat de Ierse regering de problematiek dan toch serieus neemt, waardoor er een rapport met inhoud moet komen?

Reacties (6)

#1 RennieB

Je zou bijna gaan denken dat de economische groei van de Europese Unie in gevaar komt…

Ahnee, valt best mee… Een olieprijs van € 120,- kunnen we prima dragen, toch?????

  • Volgende discussie
#2 pebbe

Met overschakelen op niet-fossiele brandstoffen ben je er nog niet. Aardolie is niet alleen brandstof, maar ook een essentiële grondstof voor de industrie. Onvervangbaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Kan plastic nou nog steeds niet gerecycled worden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Rembrandt

@pebbe

Je kan in de chemische industrie ook gebruik maken van aardgas/ kolen/ kolen uit biomassa & biomassa. onvervangbaar is dus wat te stringent gesteld. Moeilijk vervangbaar is een betere benaming.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 ouwereus

Biomassa is toch feitelijk niets meer dan een beetje houtsnippers toevoegen aan fossiele brandstoffen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Rembrandt

@Ouwereus

Biomassa is velen malen meer dan dat. Houtsnippers toevoegen aan verbranding in kolencentrale’s is een van de mogelijkheden. Daarnaast kun je bijvoorbeeld organisch materiaal omzetten in ethanol (alcohol) waar je je auto op kunt laten rijden, of in butanol, of in plastics voor chemische productie, of in kolen via chemische procede’s, of in pure olie voor verbranding.

Vele mogelijkheden, met elk haar eigen niche of macro toepassing.

  • Vorige discussie