“I’m investigating an investigation”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dudly Hiibel is een 59-jarige cowboy met een kleine ranch bij Winnemucca, Nevada. Een tijdje terug werd hem zonder aanleiding gevraagd zijn identiteitspapieren te tonen. Hiibel weigerde en werd gearresteerd. De Amerikaan liet het er niet bij zitten en met de grondwet in de hand vecht hij door tot de hoogste rechter. 24 maart zal het Supreme Court uitspraak doen. Zie zijn site voor opnamen van de arrestatie en uitgebreide informatie: “Dudley Hiibel was unreasonably searched and seized because he refused to show his ID. The argument that not showing ID makes for ‘Probable Cause’ is not only laughable, but clearly un-Constitutional. In addition, the mandatory showing of ID is nothing less than compulsory self-incrimination, which also flies in the face of the Bill of Rights.”

Nederland zal in tegenstelling tot Amerika binnen afzienbare tijd een algemene identificatieplicht kennen. Iedereen boven de 14 jaar heeft dan een zgn. ’toonplicht’. Formeel zal er geen draagplicht komen te gelden, maar in feite betekent dat alleen dat de politie geen controles mag organiseren om te kijken of iedereen zijn identiteitsbewijs op zak heeft. Bits of Freedom merkte over het wetsvoorstel op: “Minister Donner gaf toe dat dit subtiele verschil [tussen toon- en draagplicht] heel moeilijk is uit te leggen tijdens een postbus 51 campagne. Het advies aan het publiek zal dan ook zijn dat het dragen van een identiteitsbewijs ‘verstandig’ is.”

Eerdere fraaie Amerikaanse toestanden: het voorval waarbij een Amerikaanse vliegtuigpassagier vond dat het zijn recht was om een button te dragen waarop stond ‘Suspected Terrorist’.

0

Reacties (13)

#1 Terrebel

Hoera! Nog eventjes en we zijn formeel
een politiestaat!
Leeft de weduwe Rost-van Tonningen eigenlijk nog?
Zij zou dit feestje graag vieren.

 • Volgende discussie
#2 CiNNeR

Tja Moeilijk lastig. Mijn paspoort is al enkele maanden verlopen en ik heb de financieen niet er iets aan te doen. Is dat ook ‘strafbaar’?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Pim Fortuyn

Ik vind dit een prima zaak voor Amsterdam en Nederland. Het was sowieso al een zootje, zeg maar puinhoop in dit land. Ik hoop dat men nu minder asociaal zal worden en er meer sociale cohesie zal ontstaan. Het is totaal uit de hand gelopen, er is een einde aan alles en dus ook aan tolerantie en de welzijnsstaat, waarvan iedereen maar egoistisch gebruik van heeft lopen maken, niet in de laatste plaats de miljoenen illegalen in Nederland. Ik was laatst bijvoorbeeld in Amsterdam en daar reden sommigen mensen gewoon door rood licht. Dat soort types verzieken het dus voor de rest van Nederland, van de goedbedoelende en hardwerkende, reachtgeaarde landgenoten. Het is goed dat er dan ook eindelijk paal en perk aan gesteld wordt. Oi, Oi, Oranje boven! Wanneer gaan we de doodstraf eigenlijk nu eens eindelijk invoeren, moet je eens zien hoeveel criminelen er nog zonder licht zullen fietsen. Kijk nu naar Turkije, daar hebben ze de doodstraf afgeschaft en het is er een puinhoop.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Femke Halsema

Het kan toch niet zo zijn dat gefrustreerde zelflinkers inene zich omhoog willen trekken aan een vermoorde presidentskandidaat?

Goedopgeleide allochtone kinderen zijn daar de dupe van! De minima moeten toch al elk eurodubbeltje twaalf keer omdraaien.

Wat zeg jij ervan, Jan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jan Vayne

Huh?
/ zwiept haar naar andere kant hoofd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Clarence Seedorf

Als ik gestopt ben met voetballen word ik ook cowboy.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 drBanner

Het Nederlandse paspoort is niet echt een handig formaat ID om bij je te hebben iedere dag: het gaat dan ruim binnen de verlooptermijn kapot en vervangen is nog duurdere grap dan aanschaffen en/of verlengen.
Hetzelfde geld voor het Nederlandse rijbewijs (waarom is dat nog steeds een roze papieren vodje ??). Die kan je weliswaar iets handzamer opvouwen, maar blijft ook lastig heel houden in je portemonee (tenzij je constant met een schouder, pols of handtasje rondloopt, maar wie van de internet-generatie wil dat?).
Europeesche identiteitskaart is ook een groot onding, en als je al een paspoort hebt – dan is een extra identiteitskaart ook vrij prijzig.

Waarom niet een officeel en (bijna) gratis pasje voor iedere Nederlander strikt voor identificatie op straat (en bij de sigarenboer, en in de kroeg, maar niet aan het gemeenteloket of aan de grens) van het formaat NS-voordeelurenkaart (a-la USA rijbewijs, en a-la ‘geregistreerde niet-nederlander in nederland pas’)?
Als je wil dat burgers zich identificeren, moet je als regering wel zorgen voor een handzaam middel om dat mee te doen. Dat is er niet op dit moment in NL, omdat de huidige documenten voor de jaren ’50 samenleving ontworpen zijn.
Of heb ik iets gemist?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jan des Bouvrie

@drBanner: waarom een pasje? Waarom niet gewoon een irisscan van alle Nederlanders maken. Hoef je helemaal niets meer bij je te hebben. Voor Big Brother taferelen ben ik niet bang: iedere Nederlander staat gemiddeld toch al in 900+ bestanden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 mark

” Voor Big Brother taferelen ben ik niet bang: iedere Nederlander staat gemiddeld toch al in 900+ bestanden.”

Bedoelde je niet: “meer kans op Big Brother taferelen dan in het huidige systeem zal dit niet (/nauwelijks) geven: iedere Nederl…etc.”?

Of bedoelde je wat er staat en denk je dat de overheid immer vlekkeloos om zal gaan met de macht die ze krijgt door dergelijke maatregelen? Zo’n soort vertrouwen spreekt ook uit de reactie van drBanner.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 caprio

Ik ben wel voorstander van het inwisselen van dat roze papiertje. Ik heb daar toch geen zak aan, alcohol schenken doen ze je hier in de VS heus niet met een roze papiertje op zak, zelfs geen Amstel Malt, en dan kunnen ze ook eindelijk eens regelen dat die kutamerikanen het nederlandse rijbewijs erkennen, alles behalve roze kan hier, wat mij betreft: gele sterren, irisscan, smartcard implanteren bij geboorte, DNA database, het interessert me niet, maar ik wil gewoon rustig een Amerikaanse sportsbar binnen kunnen lopen en een biertje bestellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 drBanner

…identificatieplicht van bijvoorbeeld koeien is in NL strikter dan van mensen – daar zou de dierenpartij eens wat aan moeten doen!

Koot en Bie hadden het ooit over ‘de Lip-chip’ die je in je onderlip liet implanteren, en die je op allerlei locaties dan door een scanner zou halen… Zoiets als dit maar dan kleiner (anders is het nogal lastig bier drinken).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 drBanner

…en dan vanmorgen dit bericht op nu.nl

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Ozo!

Dat eeuwige “flinke” gezeik over die identificatieplicht! Hoe durven de voorstanders te suggereren dat zo’n identificatieplicht ook maar IETS oplost qua veiligheid? De WTC-wolkenkrabbers stortten in, en welke discussie laaide onmiddelijk op in Nederland? “Dat het nu toch echt niet langer kan, en nu toch eindelijk die identificatieplicht ingevoerd moet worden!” Nederland draagt zijn steentje bij aan de oorlog tegen het terrorisme: Nou, Osama Bin Laden ligt echt nachten wakker in zijn grot van de Nederlandse identificatieplicht. Ik vind het van zo’n ongelooflijke denkluiheid getuigen! Je kunt wel raden wat na de invoering van die plicht gaat gebeuren: straks gaat toch alle energie van de politie zitten in het controleren of de brave burgers hun identiteitsbewijs wel bij zich hebben, en niet in het vangen van boeven of bestrijden van terrorisme. En degene die bij zo’n controle zijn kaart niet bij zich heeft is dus de terrorist? Hmmm…en ik maar denken dat je dat altijd aan de autobom kon zien.

 • Vorige discussie