COLUMN - Bestelt u wel eens een boek bij Amazon? Mooi, dan heeft u dus meebetaald aan het verlaten van de aarde. Want dat is waar Amazon-baas Jeff Bezos momenteel een miljard dollar in steekt. En wat hem betreft zullen er nog vele miljarden volgen. Het kan hem niet schelen; hij heeft zo’n 150 miljard op zijn bankrekening staan en is rotsvast van plan om het daaraan te besteden. Zolang de mensheid maar de aarde verlaat.
Bezos is een slachtoffer van het ruimtevaarttijdperk. Als jochie van vijf zag hij Neil Armstrong over de maan huppelen en vanaf dat moment was hij besmet met het ruimtevaartvirus. Zijn fantasieën over de verovering van de ruimte kregen een bijzondere wending toen hij zes jaar later een tv-programma zag waarin SF-auteur Isaac Asimov en fysicus Gerard O’Neill er op los filosofeerden over de toekomst. O’Neill voorspelde dat de mensheid straks in ruimtestations zou leven, ver boven de aarde. Die blauwe bal, daar kwamen we dan alleen nog maar tijdens de vakantie. Asimov was het daar helemaal mee eens. Hij noemde het idee dat we altijd op aarde zouden wonen ‘planetair chauvinisme’. (Dat laatste was in 1975 een héél vies woord.)
Na zijn studie (onder andere bij O’Neill) ging Bezos eerst into business en vergaarde het grootste privékapitaal uit de geschiedenis. Maar het idee dat de mensheid de aarde zal verlaten, liet hem niet meer los. Sterker, na de Club van Rome en nog zo wat doemdenkers wist Bezos dat we de aarde móéten verlaten. En net als al die andere knulletjes die Neil Armstrong zagen huppelen en daarna ongelofelijk rijk werden (Elon Musk, Richard Branson, Paul Allen) begon Bezos zijn eigen ruimtevaartorganisatie, Blue Origin. (Want de blauwe knikker is straks niet meer dan onze origin.) Minder nieuwsgeil dan de andere rakettenclubs, zoals SpaceX, maar ondertussen met een véél serieuzere missie.
Als alles meezit kunnen we vanaf volgend jaar met de eerste raketten van Blue Origin reisjes maken naar het bovenste randje van de atmosfeer, het begin van de kosmos. Blue Origin bestaat inmiddels uit meerdere fabrieken en de raketten die daar worden ontwikkeld, worden nu al ‘verkocht’ om straks satellieten naar boven te brengen. Maar Bezos’ échte doel is ruimteschepen bouwen voor de kolonisatie van de ruimte.
In ruimtestations, op andere planeten, in uitgeholde planetoïden – het maakt hem niet uit. De bouwmaterialen moeten komen van de maan. Momenteel wordt er gewerkt aan een maanlander-cum-ruimtevrachtschip (‘Blue Moon’) die grondstoffen, gedolven op de maan, naar ruimtekolonies moet gaan vervoeren. De maan (geen bewoners, geen leven, geen wetgeving) is, zo vertelt Bezos in Wired, ‘de essentiële plek om grondstoffen vandaan te halen om die O’Neill-stijl kolonies te maken.’
Maar zou hij écht in zo’n kolonie willen wonen? Bezos:
Ze worden anders dan je je nu voorstelt. Ik bedoel, er komen boerderijen en rivieren en universiteiten. Er kunnen een miljoen mensen wonen. Het zijn steden. Maar ik wil ook heen en weer naar de aarde kunnen.
Er is dus geen ontkomen aan. De miljarden liggen klaar; de tekeningen zijn gereed. Als de aarde straks heter en heter wordt, verhuizen we naar immense imitatie-aardes ergens in de ruimte. Miljarden mensen worden toerist op hun eigen planeet – als ze daar straks überhaupt nog behoefte aan hebben want erg fraai zullen we haar niet achterlaten en the best of earth is straks ‘boven’ veel beter te zien en te beleven.
Dat maken van die ruimtesteden is natuurlijk nog een hele klus – pakweg net zo groot als de ‘klus’ die de mensheid de afgelopen eeuw heeft verricht voor een aangenaam verblijf op aarde. En dat ging, zacht gezegd, niet zonder slag of stoot.
En dat zal boven ook niet zonder slag of stoot gaan. Donald Trump heeft al een Space Force aangekondigd. Wanneer straks de eerste ruimtesteden in de verhuur of de verkoop gaan, zullen andere landen volgen. En dan volgt de run op de ruimte. En de strijd om de beste banen. Probeer dan nog maar eens te voorkomen dat die zwaar gehavende, oververhitte, afgeschreven blauwe planeet, dat lelijke vakantieoord, niet volledig wordt geplunderd. Ach, who cares?
Reacties (10)
Daarvan kan je ook woestijnen e.d. koloniseren. Met bomen of zoiets. Je kan er ook de oceanen mee koloniseren, door deze plastic vrij te maken. Je kan er ook kolencentrales mee koloniseren, door ze vervangen voor wat leukers.
Maar ja, wie gaat nou de blue dot her-koloniseren als je ook in droomsteden in de ruimte kan wonen! Met rivieren nog wel, ja echt. Je eigen planeetje waar je je God waant en die je zelf maakt. Misschien nog wel met uitverkorenen die jou tot koning uit roepen. Of je nazaten. Het kan allemaal.
@1:
Daar zal het onderbetaalde warehousepersoneel niet bij zitten, vrees ik.
En hoe pendelt Bezos op en neer? Op zonnepanelen? Iemand die zich zo rijk gewebshopt heeft zal zich niet door ons de les laten lezen. 150 miljard…
https://www.youtube.com/watch?v=kgv7U3GYlDY
In alles gaan we toch weer langzaam terug naar de Victoriaanse tijd. Toen werd een deel van de ‘wetenschap’ ook bestierd door lieden met evenveel portomonnee als utopische waanideeen.
150 miljard aan privévermogen is straks gewoon weg in een zwart gat. Hij heeft het allemaal gewoon verkeerd begrepen. Zelfs het zwarte gat.
150 miljard is niet zo gek veel hoor. Maar goed, zolang het in het zwarte gat van de economie wordt gedumpt vindt iedereen het goed. Misschien wordt er toch iemand wijzer van.
@4:
Er zijn dagen dat ik het niet heb.
@5: als je ergens een tweede aarde wilt bouwen of nederzettingen voor miljoenen mensen is 150 miljard natuurlijk niks.
Ik vraag me trouwens af waar de energie en materialen vandaan komen om 7 miljard mensen te verhuizen naar andere oorden. Met de oude shuttles kon je pakweg 100 man in het ruim stoppen. Tegen die tijd dat een miljoen mensen zo is weggeschoten is de aarde onleefbaar door de enorme hoeveelheden verbrande raketstof in de atmosfeer. Ik vrees dan ook dat zonder nieuwe technologie de happy few de aarde zullen verlaten en de rest blijft in de rotzooi achter die nodig was om de happy few te lanceren.
@6: Als die few slim zijn, nemen ze een loodgieter mee, anders blijven ze niet lang happy. En ze begrijpen dan toch ook wel dat ze daarboven niet meer de bevoorrechten zijn, maar de meute?
@6: Misschien heeft Bezos wel een filmpje gepakt een paar jaar terug?
@4: Naja, je zou Frankrijk eens kunnen polsen of ze voor zo’n bedrag de Kerguelen willen verkopen. Als het klimaat er nog wat opwarmt, wordt het daar misschien wel aangenaam toeven, een groot deel ligt hoog genoeg om flink wat zeespiegelstijging aan te kunnen en het ligt bijzonder ver weg van alle continenten. Ook best een aardig resort voor een paar miljoen rijke klimaatvluchtelingen dus als je de rest van de mensheid wil achterlaten.
Een NASA-medewerker vertelde me ooit eens dat een deel van de mensen, voordat ze de aarde verlaten, doorevolueren, waarbij ze meer en meer gemechaniseerd worden en uiteindelijk als robots door het leven gaan: veel beter geschikt als ruimtebewoner en -reiziger. Lange reizen en barre omgevingsfactoren spelen dan veel minder een rol.
Bezos kan dus zijn geld beter besteden aan het uploaden van zijn kale knarretje, dan aan al dat complexe ruimtespeelgoed.
En als die wet van Moore een beetje door blijft gelden dan passen de verstanden van al die 75 miljard aardbewoners over een eeuw op een microdriveje.