Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dinsdagnacht verging een bootje met zeker driehonderd vluchtelingen voor de kust van Lampedusa. Ze kwamen vooral uit de Hoorn van Afrika en konden de oversteek wagen omdat het Libische regime zich niet meer gebonden voelt aan de afspraken met de regering-Berlusconi over het tegenhouden van de vluchtelingenstroom. Een reis van maanden eindigde voor maar 51 van hen aan boord van een schip van de Italiaanse kustwacht. Het lot van de rest laat zich raden.

Ze hebben naar verluid vierhonderd dollar moeten betalen voor het laatste stuk van hun reis. Iemand heeft er dus minstens 120.000 dollar aan verdiend. Het is geld, dat weten we inmiddels, dat door hele families en dorpen is opgehoest om althans sommigen de kans op een menswaardig bestaan te gunnen, en de hoop om iets van de gedroomde vetpotten van het rijke Europa terug te zien komen. IJdele hoop in verreweg de meeste gevallen, dat weten we natuurlijk ook.

Niet alleen mensen uit de Hoorn van Afrika wagen de oversteek – ook mensen uit het veel minder ellendige Noord-Afrika stappen in wrakke bootjes en op Lampedusa vind je de graven van diegenen die het er niet levend van af brachten. Allemaal wagen ze hun leven en een klein fortuin om in Europa terecht te komen. Zoals veel van onze familieleden na de oorlog kapitalen spendeerden aan een oversteek naar Canada of Australië. Met het verschil dat zij legaal, veilig en goed georganiseerd de zee op gingen.

Het bekt natuurlijk wel lekker om van ‘gelukszoekers’ te spreken in plaats van ‘echte asielzoekers’ – kennelijk heb je pas recht op een beter leven als je bovenop de dagelijkse ellende van je bestaan ook nog eens politiek vervolgd wordt. Toch vertellen de graven op Lampedusa, de nu voor de kust drijvende lijken en ook het aantal hoogzwangere vrouwen en op volle zee geboren kinderen een ander verhaal. Gelukszoekers zijn mensen zoals ik, die georganiseerd en weloverwogen hun boeltje oppakken om de wereld eens vanuit en ander perspectief te bekijken. Ik had hier niet gewoond als ik er mijn leven en enige jaarsalarissen aan had moeten wagen. We hebben dus te maken met wanhopigen.

Wat dus nodig is, is hoop. Hoop dat Afrikanen naar Europa kunnen komen, gewoon met een lijnvlucht net als andere mensen, om hier te werken en eventueel ook hun familie thuis te helpen. Hoop dat niet bakken geld maar opleiding en vaardigheid je een plek op zo’n lijnvlucht kunnen opleveren. Hoop dat je als mens wordt bekeken en niet als ongewenste gelukszoeker. En veel meer kans dat je eenmaal in Europa ook werkelijk een bestaan kunt opbouwen.

Italië alleen heeft al meer dan 9000 kilometer kustlijn. Dat kun je nooit waterdicht afsluiten en dus blijven ze toch komen, waarna ze hier in Calabrië en Apulië bijvoorbeeld door de maffia schandalig worden uitgebuit in de fruitpluk. Met een regeling voor toelating van Afrikanen in Europa wordt mensensmokkelaars de smerige handel uit handen geslagen. Liever driehonderd mensen in de rij voor een kantoor van de EU in Addis Abeba of Khartoum dan driehonderd man op een bootje van twaalf meter in de Middellandse Zee.

Maar dat gaat natuurlijk nooit gebeuren. De rechtspopulistische wind die over het continent waait, heeft geen boodschap aan realisme.

Reacties (14)

#1 Share

Welk realisme?
Terzijde slash hamvraag, vlucht er eigenlijk wel es iemand naar het straatarme Koeweit?

  • Volgende discussie
#2 ReindeR Rustema

Frisse marktbenadering. Goed punt. Laten we de ‘markt voor een betere toekomst voor niet-Europeanen’ verbeteren. De markt voor ‘hoop’ is duidelijk ook niet transparant. €400 voor een dodelijke reis is nogal een understatement voor slechte service. Tijd voor uitzendingen van ‘EmigrationTV’ of ‘Hope FM’ in Afrika?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Anton

Misschien een raar idee maar ze zouden ook wat van hun eigen land kunnen maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Maikel

Vorig jaar op een Spaans film festival Retorno a Hansala (http://www.imdb.com/title/tt1176942/) gezien. Lijken die aanspoelen in Algeciras in plaats van Lampedusa, maar het is dezelfde wanhoop.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@1: In Koeweit wonen twee keer zoveel mensen zonder dan met de plaatselijke nationaliteit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Warumbel

@6: Maar dat zijn dan vooral filipijnse meisjes die de billen van de rijken moeten afvegen ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

@6: Nee, vooral Palestijnse vluchtelingen, al zijn er daarvan veel het land uitgewerkt na de bezetting door Saddam (omdat ze collaboreerden, daarvoor maakten ze de helft van de bevolking uit).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 piet

http://www.youtube.com/watch?v=megtSzU0Ayg
stukje van indrukwekkende docu ‘Journey through hell’. Kon de hele versie niet zo gauw vinden.
Dat mensen zich voor een godsvermogen vrijwillig op zo’n slavenboot laten samenpakken, schokkend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 vander F

Allejezus wat een semantische volksverlakkerij in bovenstaand stuk,
ik heb geeneens zin er nu op in te gaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Bullie

Maak je geen illusies, we zijn allemaal gelukszoekers.

Ben Traven schreef in 1926 over de problematiek van illegalen in Het Dodenschip. Een nog altijd verbazingwekkend actueel boek.

The more things change, the more they stay the same

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bullie

@3 De mensen die dit het hardst roepen zijn zelf vaak notoire emigratiebeursbezoekers met Noorse Bed and Breakfast-ambities.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 HPax

1. Tenzij dat EU immigratie bureau in Adis Abeba alle aanmelders – 300, 3.000, 30.000? – voor immigratie naar Europa accepteert, zullen die bootjes blijven komen.

2. De auteur verzet zich tegen gebruik van het woord ‘gelukzoeker’ en daar heeft hij gelijk in. Het kamt onterecht af wat op zichzelf algemeen geoorloofd lijkt: proberen ergens anders in de wereld je geluk zoeken.

Waar ik wel op tegen ben is dat je die ‘gelukzoekers’ nooit neen zou mogen verkopen als ze ongevraagd op je erf staan en al aanstalten maken je huis binnen te dringen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Rob van Kan

1) Welk realisme? Het realisme dat ze blijven komen, al laat je de hele Koninklijke Marine hier voor de zuidkust rondjes varen met de Royal Navy erbij. En dat je dus andere antwoorden nodig hebt dan een harde lijn die in de praktijk onmogelijk is.
9) Okee dan. Sterk beargumenteerd ook.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 helena

Zie ook dit :
Jaarlijks sterven meer dan duizend migranten, voornamelijk uit Afrika, die op weg zijn naar Europa. Ook Nederland draagt daar verantwoordelijkheid voor, vindt hoogleraar Thomas Spijkerboer. http://vorige.nrc.nl/opinie/article2410072.ece/Kijk_niet_weg_als_er_lijken_aanspoelen

  • Vorige discussie