Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy

bbot.jpgJammer dat Ben Bot zich nooit heeft gerealiseerd dat een baan als minister iets anders is dan als  diplomaat. Buitengewoon treurig hoe naief, meegaand en kruipend hij zich heeft geschikt naar de overduidelijke leugens van de regering Bush. WMD’s? Die waren er dus niet. Connectie Saddam-Al Qaida? Ook niet. Geheime martelkampen? Eeuuhh, die waren er toch wel. Die geheime vluchten zullenook echt wel hebben plaatsgevonden. En daarvoor zijn echt wel Nederlandse vliegvelden gebruikt. De enige die dat nog ontkent is Ben Bot. En Bush, maar die gaat dat vast volgende week ook nog toegeven.

De Nederlandse regering heeft altijd vierkant achter het paranoide beleid en ronduit onjuiste informatie van de Amerikanen gestaan, een foute oorlog gesteund en de andere kant op gekeken. Jammer, vindt Ben Bot dat nu. Het is toch goddomme niet te geloven….

 1. 2

  Dat George W. B. er langer voor nodig heeft dan de rest van de wereld om achter het handelen van zijn eigen inlichtendiensten te komen, is natuurlijk niet echt verrassend, maar wel een veeg teken.
  Dat Ben B. echter zo langzaam is, bevestigd wel mijn theorie dat een regering in Nederland net zo goed is als haar minister van buitenlandse zaken.
  En zo een goed diplomaat is hij nou ook weer niet. Hij heeft maanden nodig om twee kinderen vanuit een Nederlandse ambassade naar Nederland te krijgen.

 2. 3

  Jasper: Bot zou best meer kunnen doen. Hij doet juist alles om te voorkomen dat er stappen worden gezet die daadwerkelijk iets betekenen: https://sargasso.nl/archief/2006/03/26/persvers/

  Laten we wel zijn: Nederland loopt vanaf het eerste moment als een hondje achter de VS aan. Troepeninzet is alleen een kwestie van “hoe drukken we het erdoor”.

  Verbijsterend blijft wel hoe Nederland zich blijft opstellen als belangenbehartiger van de mensenrechten en tegen zogenaamde vrienden als de VS en Israël zijn uiterste best doet de andere kant op te kijken.

  Het tekent het cynisme in de Nederlandse politiek dat daar voornamelijk voor de vorm tegen geprotesteerd wordt.

 3. 4

  @Jasper : Vanuit de slaafse volgzaamheid die Nederland reeds tientallen jaren t.o.v. de US vertoont zal BB pas de waarheid vertellen nadat WB hem daartoe opdracht gegeven heeft… Men loopt gewoon aan de leiband.

  België toonde meer moed ten tijde van de Irak acties…

 4. 5

  Met alle respect voor de schipholbrand, maar dit had echt meer aandacht verdiend in de media die als hongerige honden achter voor de hand liggende antwoorden aanrennen.

  Goh er zijn wel geheime gevangenissen? Jammer.

  Goh we moeten wel vechten in Afghanistan? Jammer.

  Goh we moeten opeens naar een andere provincie in Afghanistan? Jammer.

  Goh er zijn wel documenten van asielzoekers gelekt? Jammer.

  Wie er ook in de regering zit, dit blijft. En dat is niet jammer! Dat is beschamend. Niet meer stemmen?

 5. 9

  Joy: het is dezelfde houding, bij de Schipholbrand én bij de geheime CIA-gevangenissen. Wel de mond volhebben over wat anderen horen te doen, maar voor jezelf normen met achteloos gemak opzijzetten.

 6. 10

  Kortom, het CDA keurt het bestaan van die kampen en de martelingen goed, maar vindt het jammer dat ze de smeuiige filmpjes ervan nooit heeft gekregen.

 7. 11

  Hoorde zojuist blaaskaak van Balen op de radio (stand.nl) zeggen dat hij bepaalde vormen van marteling (onderdompelen in water) goedkeurd, rest van het programma niet gehoord. Dus niet alleen de CDA impliciet maar de VVD expliciet. Vanaf heden schaam ik me om Nederlander te zijn…

 8. 13

  Hohoho, maar Bennie gaat nu wel “kritische vragen” stellen.

  (de quotes zijn geen uiting van ironie mijnerzijds, maar staan zo in het bericht van NOS)

  @joy: Niet stemmen is gelijk ook weer zo drastisch kijk eens op de site van de kiesraad voor inspiratie.

  Er zitten prachtige namen bij:
  – Tamara’s Open Partij
  – Groen Vrij Internet Partij
  – NEDERLANDSE KLOKKENLUIDERS PARTIJ
  – LRVP – het Zeteltje
  – PARTIJ TEGEN OVERBEVOLKING

 9. 15

  Leuk citaatje op de website van Hans van Baalen, http://www.hansvanbaalen.nl/:
  “Er mag niet met gevangen en hun rechten worden gesold en een bondgenoot, zoals Nederland, mag niet met zulke praktijken worden geconfronteerd.”

  Volgens de site heeft hij dat op 15 februari 2007 gezegd, dus hij draait gelukkig nog bij.

 10. 16

  [quote=”bvdbos”]Hoorde zojuist blaaskaak van Balen op de radio (stand.nl) zeggen dat hij bepaalde vormen van marteling (onderdompelen in water) goedkeurd, rest van het programma niet gehoord. Dus niet alleen de CDA impliciet maar de VVD expliciet. Vanaf heden schaam ik me om Nederlander te zijn… [/quote]

  Zei die dat echt?! De andere partijen zouden hem en zijn partij daarmee zwaar om de oren moeten slaan in de komende verkiezingen. “VVD staat voor martelen”.

 11. 17

  In de VS pikorde staat Bennie ongeveer tussen de collega’s uit Illinois, Ohio, Pennsylvania en Florida; en wie heeft ooit iets vernomen van de Lieutenant Governor van PA?

  PS Was het niet Borisje van D’66 die ooit eens ongehoorzaamheid voorstelde? Nooit meer wat van vernomen.

 12. 18

  Ik kan me niet voorstellen dat Nederland nog ergens in de wereld echt respect geniet. Braaf en volgzaam achter George W aan lopen, en als het dan oorlog wordt met een trillend onderlipje gaan piepen dat we het zo eng vinden. En dat we wel komen helpen als het niet meer zo gevaarlijk is. Het toppunt van lafheid: de oorlog wel steunen, maar niet de consequenties aanvaarden.

 13. 20

  Ik bedoel de hele politiek, mescaline. Of in elk geval de regeringspartijen. Die missie naar Uruzgan blijkt nu wel wat tegen te vallen, maar toen daartoe besloten werd (of werd het voorgenomen, hoe zat dat ook al weer) gold Uruzgan als een vrij veilig gebied. Later bleek dat tegen te vallen, maar toen was er zelfs voor deze regering geen weg meer terug.

 14. 21

  De eerste schoothond van Balkenende II was De Hoop Scheffer. Diens fouten mbt Irak zijn Bot niet persoonlijk te verwijten. Toen hij dit beeld enigszins nuanceerde is hij door baasje Balk keihard teruggefloten. Bij dit onderwerp is hij wel zelf de mist in gegaan. Daar mag en moet hij verantwoording afleggen. “Jammer” is niet genoeg. Opvballend overigens dat er Nederlandse politici zijn die zeggen dat je dit een bondgenoot niet kunt aandoen. Ik zou menen dat dit zaken zijn die je een medemens niet kunt aandoen..

 15. 22

  @Oplawaai: Tegenvallen? Nu werden er, toen het besluit moest worden genomen, alleen mensen uitgenodigd die toch al voor de missie waren. Dat er iets viel op te bouwen geloofde zelfs voor de missie niemand.

 16. 23

  Emile: dat Bot werd teruggefloten was al een veeg teken. Ook achteraf mag je blijkbaar niet concluderen dat je eerder een fout hebt gemaakt. Laat staan dat je van je fouten zult leren. Wanneer zullen we de volgende Schipholbrand zien?

 17. 25

  @ Joad: Ik heb een beetje moeite met het idee dat we, als we maar een nieuwe regering hebben, alle daden van de vorige regering (en het parlement) kunnen vergeten. De oorlogen in Irak en Afghanistan, en alles wat daar bij hoort, zijn door een grote meerderheid van de Tweede Kamer gesteund. Kun je na 22 november dan ineens doen alsof dat allemaal niet gebeurd is?

 18. 32

  In relatie tot BNP? Ned 500 miljard,…VS 11,1 triljoen in 2005 (hoe schrijf je dit voluit)
  Zouden ze écht wakker liggen van die 20 mld dan?

 19. 35

  Hohoho, maar Bennie gaat nu wel “kritische vragen” stellen.

  Dat is toch niet van het CDA, maar van het VVD programma: “Vertrouwen vooraf, controle achteraf” …even verder lezen wat daarop volgt: “wie het vertrouwen schaadt, moet de harde consequenties voelen.”

  “Van wantrouwen naar vertrouwen: het is een gigantische omslag van denken.” Wordt dus eigenlijk allang toegepast. Zou die gigantische omslag in het beleid dan zitten in de strenge handhaving en de harde consequenties? Rita vs. Ayaan? Of laat het CDA het straffen over aan onze lieve heer? Misschien zouden Verdonk en Bot gewoon van ministerpost moeten wisselen?

 20. 36

  Y. P. 12 nullen…..

  De NAVO-troepen in Afghanistan ondervinden veel meer tegenstand dan verwacht van de Taliban. Opperbevelhebber James Jones heeft daarom gevraagd om extra troepen voor Zuid-Afghanistan.

  Dit maakt mij de pis goed lauw…..

  Zijn we vergeten dat de Russen het ook al eens geprobeerd hebben? En waarom leren we daar niet van?

 21. 37

  @Eric (12) Hij wordt alleen op het matje geroepen als het echte media-aandacht krijgt. Een rechts geluid komt nu niet ongelegen. Op welke plek staat die BillyTurf eigenlijk?

 22. 41

  “En daarvoor zijn echt wel Nederlandse vliegvelden gebruikt. De enige die dat nog ontkent is Ben Bot.”

  nederlandse ministers hebben niet meer de macht om dat te controleren? hehe whatever…

 23. 42

  Iedereen wist het…………maar de intellectuelen van dit kabinet niet! Moehaahahaha

  Nu weten we het: iemand die bij zijn geboorte de frontale kwabben mist stemt later in zijn leven rechts.

 24. 43

  @35 “Vertrouwen vooraf, controle achteraf” …even verder lezen wat daarop volgt: “wie het vertrouwen schaadt, moet de harde consequenties voelen.”

  Als burger geef je een regering in principe altijd vertrouwen vooraf, control achteraf, alleen ben je het dan meestal zelf die de harde consequenties voelt.
  Kennelijk zijn we hier zo hard van geworden dat we er niet eens meer iets tegen kunnen doen behalve het opnieuw proberen met andere poppetjes.

  Als de democraten binnenkort winnen in de VS, zouden die geheime kampen dan ineens de hekken sluiten? Of als wij hier allemaal heel links, of juist heel nationalistisch stemmen?

 25. 44

  Laten we eens eerlijk zijn.

  Op welke manier zou Nederland geprofiteerd hebben van bekritiseren van de VS zoals Belgie dat deed?

  Na het (onuitvoerbare) dreigement om de NATO uit Brussel te verplaatsen, gedroeg de Belgische regering zich ook als een mak lammetje. Bovendien is v/d Gucht moeilijk een diplomatiek talent te noemen (denk aan zijn opmerkingen over Balkenende).

  Zelfs tijdens de Clinton jaren werd NL ook tot de orde geroepen door gewoon alle zeecontainers vanuit Rotterdam te onderwerpen aan grondige dounae controles, waardoor alles bedorven en/of te laat aankwam.

  Het voeren van een principieel buitenlandbeleid is voor een klein land als het onze niet alleen zinloos: naast dat het totaal geen indruk maakt bij wie dan ook, heeft het ook een negatief effect op de economie.

  Ik durf te stellen dat het gevoerde Nederlandse beleid om de oorlog wel politiek te steunen maar niet materieel (pragmatisch gezien) het meest efficiente was. Zo genieten we wel van de lusten maar niet van de lasten.

 26. 45

  @Leon, mag ik concluderen dat de zwakte van een europees standpunt de reden is dat nederland zijn mond houd? Dat economie boven morele waarden gaat lijkt me overigens niet de manier om dit soort oorlogen op te lossen. De morele lasten zijn weldegelijk hindelijk en het overhoop schieten van een andere economie en je eigen economie verzuren om dat leger te betalen lijken mij nou ook geen pluspunt. Frankrijk klaagt, Belgie klaagt, Nederland roept wat.. talk is cheap? of denken ze gezamelijk niet aan een oplossing? Dat we als klein land niet politiek lui worden.