Hoe krijg je de lerarensalarissen omhoog?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De afgelopen dagen is minister Plasterk flink in het nieuws geweest met (uitgelekte) plannen om een verhoging van de lerarensalarissen te kunnen bekostigen. De voorstellen kwamen op het volgende neer: pluk de student.

Het eerste voorstel was de studiebeurs dan maar af te schaffen. Het was direct duidelijk dat Plasterk hiermee zijn hand overspeelde, heel het land viel over hem heen. Aan de studiebeurs wordt dus niet getoornd. Op zich jammer, als sociaal experment had ik wel eens willen zien of studenten hiervoor wél in actie zouden willen komen. De afgelopen jaren zijn ze stelselmatig geplukt en hebben dat eigenlijk constant geslikt.

Een andere mogelijkheid is het verhogen van het collegegeld. Eigenlijk dezelfde maatregel, maar dan op een andere plek. Of je een student nou minder geld geeft of meer laat betalen lijkt me lood om oud ijzer. Ook dit voorstel lijkt het dus moeilijk te gaan krijgen.

Helaas voor Plasterk moet hij het geld in de eigen begroting zien te vinden, aangezien Bos al heeft gemeld met geen extra euro over de brug te gaan komen.

Maar waar moet dat geld dan wel vandaan komen? Ik heb alvast een ideetje: schaf de gratis schoolboeken af. Een totaal uit de lucht gevallen onzinregeling.

Reacties (15)

#1 Paul

Vroega had je een opleiding voor de kinderen van de elite, die gymnasium heette. Om de modernisering van de economie te versnellen vond men beurzen uit, zodat intelligente kinderen van armoedzaaiers ook buiten het religieuze bastion een opleiding konden volgen. De toestroom van kinderen uit de naoorlogse geboortetsunami was zo groot dat men allerlei maatregelen moest nemen om het onderwijs rendabel en kortdurend te maken. Het onderwijs op hoog niveau, toegankelijk voor iedereen die voldoende getalenteerd was, werd afgeschaft. Maar gelukkig kreeg wel iedere leerling (met de juiste leeftijd) op elke opleiding wat centjes, en bijna elke post-middelbare opleiding heet academie of university of biedt postdoc studies. Nederland leefde nog lang en domweg gelukkig.

  • Volgende discussie
#2 Adriaan Pek

Vroeger gingen niet alleen kinderen van de elite naar het gymnasium of de hbs, maar kinderen van die ouders die het belang inzagen van een zo hoog mogelijke schoolopleiding teneinde daarmee het verst te komen in de samenleving. Het werd dus eerder bepaald door de visie van de ouders. Het heeft dan ook hoofdzakelijk met het opleidingsniveau van je ouders te maken, tot op de dag van vandaag. Zie de gemakzucht waarmee kinderen de school zonder diploma mogen verlaten van soms analfabetische ouders, die er zelfs de moeite niet voor nemen naar school te komen om te horen hoe hun kinderen het doen, of liever gezegd het niet doen.

Plastesterk moet maar weer snel wetenschapper worden, daar is hij een stuk beter op zijn plaats dan als minister. Uiteraard geldt de blaam in deze ook Bos en het hele kabinet. Geen geld voor goed onderwijs en goede salarissen is een blamage, helemaal voor een kabinet dat het anders zou zijn gaan doen dan de voorgaande Balkenbendes,

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jaap

Schaf de OV-studentenkaart af. Grotendeels nutteloos en bovendien sluiksubsidie naar de NS. Winst toch al gauw en half miljard.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Paul

Mijn ambiteuze en intelligente grootouders lieten één kind naar het gymnasium gaan, de goede man werd hoera naast priester ook nog hoogleraar, in een nebbisj studie van theologie weliswaar, maar toch. Zijn broers en zussen, allen ook voortdurend de besten van het dorpsschooltje, wisten het niet verder te schoppen dan keuterboer(inne)tje of emigrant.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Peter

Was er ook niet een tekrot aan vakbekwame timmerlieden, loodgieters en putjesscheppers? En er belanden toch ook aardig wat academici in werk waar hun bul nergens voor nodig is?
Nou, schaf dan dat hele hogere en academische onderwijs een paar jaar af. Overgebleven geld gaat naar de VMBO’s en MBO’s. Komt het allemaal weer helemaal goed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Peter

Maar ff serieus: Bos moet gewoon betalen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Johan

Ander idee’tje: laat (een deel van) de kinderbijslag rechtstreeks naar de leraren gaan. Zo is het alsnog indirect een gift van de overheid (‘betere opleiding’).

Er vanuit gaande dat er ergens op bezuinigd dient te worden dan.. ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 willemzwijgtnietmeer

Het ministerie van onderwijs afschaffen en onderbrengen bij economische zaken. Past in de denkwijze van dit kabinet, én werkt kostenbesparend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bart

De universiteiten hebben zojuist een loonsverhoging van bijna 10% uitgedeeld in de CAO-onderhandelingen. Daar hebben ze blijkbaar geld teveel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Mark

Of personeelstekort. Waarom denk je dat de salarissen voor aio’s de laatste jaren zo zijn gestegen? Geen hond die het meer wilde doen. Een vriendin van mij werkt 4 dgn in de week en solliciteerde naar een aio-functie voor 5 dagen in de week en zou er 100 euro/mnd op achteruit gaan. En zo’n topbaan heeft ze nu ook weer niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

@10: Wie AIO wil worden is knettergek (bij voorkeur uitspreken a la Wilders). Het loon is een lachertje en de carrierekansen na promotie zijn ook maar matig. gewoonlijk word je aan het lijntje gehouden met wat jaarcontracten tot je opgebrand bent aan je onderwijsverplichtingen (die veelal op het bordje van AIO’s en pas gepromoveerden worden gelegd). Daarna kun je na je eerste overspannen week rond je 30-35ste alsnog je koffer pakken en een carriere in het bedrijfsleven zoeken. Voordeel: dan begin je pas genoeg geld te verdienen om een huis te kunnen kopen.

Je moet er wel heel veel voor over hebben wil je je kans wagen in het onderzoek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 pedro

Het gaat deze keer om de lerarensalarissen, binnenkort over andere salarissen, en zeker wanneer de salarissen door de overheid betaald worden, leidt dat altijd weer tot discussies. Terwijl de overheid met de salarisverhogingen toch niets anders doet dan de markt volgen. Goed voorbeeld doet goed volgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Mark

@11: dank u voor het accuraat diagnostiseren van mijn psychische toestand ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Caoran

hmm, zelfs al zouden ze het salaris opkrikken. Ik twijfel sterk dat velen warm zullen lopen voor lesgeven aan een stel onwillige kutkinderen. Daarvoor moet je toch echt sociaal gemotiveerd zijn, financiële motivatie daar hou je t niet mee vol.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Johan

Daar poneer je een interessante denkwijze caoran. Ik zat hier gister ook over te mijmeren en ‘geld erbij’ (al lijkt dat tegenwoordig de (politieke) oplossing voor alles) is niet dé enige manier.

Een herziening van de ’tweede fase’ lijkt me dan ook een veel beter plan om weer meer leraren aan te trekken dan alleen het verhogen van het salaris (al zal ik ook de laatste zijn om te betwijfelen dat dit inderdaad meewerkt .)

  • Vorige discussie