Hoe zat dat ook al weder met lijstjes?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

geef me een lift of ik verstop een vinger tussen je frietDie zijn hot! Vraag dat maar aan Reinout Oerleboer met zijn Top 10 …. allerallertijden-programma’s. Ook Nimo weet het, en in afwachting van het vervolg van zijn TV-lijst pots ik volgaarne het lijstje genomineerden van het Britse Channel 4-initiatief 100 Greatest Scary Moments (Warning: summaries of some scary moments include plot spoilers). Tussen de genomineerden bevinden zich Deliverance, Goodfellas (m.n. Joe Pesci’s ‘You think I’m funny’-tirade) en een chauvinistisch tintje wordt geboden door vermelding van The Hitcher waarin onze Rutger met verve de bad guy speelt. The Guardian artikelt erover en twee redacteuren leveren hun Top 10 griezelmomenten in films aan (met zowaar een hele Nederlandse film ertussen -in welke andere film top 10 zou zoiets mogelijk zijn?).

Psoonluk denk ik aan de eerste Nightmare on Elmstreet (toen ik nog juveniel was en Freddy nog geen voltijd komiek) alsook aan The Shining. Van Invasion of the Body Snatchers zijn nog wat zwart wit-beelden in mijn hersenkwabben gebeiteld met huiveringwekkende associaties; soortgelijke associaties spelen eveneens op bij het volledige oeuvre van Tom Hanks (misschien uitgezonderd Big). Oja, doet u vooral ook de quiz.

Is dit niet uw genre? Misschien zijn de 100 Greatest Sexy Moments iets voor u. Helaas: een nominatie voor Tatjana zijn ze vergeten (“O neighbour, what do you do now?”).

0

Reacties (3)

#1 caprio

The Shining! Heel erg goed, maar het past natuurlijk niet in het rijtje dat je opnoemt. The Shining kun je in filmhuizen draaien, zoals Rosemary’s Baby, Nosferatu is misschien wel een avant-garde griezel maar da’s buitencategorie eigenlijk, Psycho en un Chien Andalou zijn meer psycho-analyse films, andere zijn wellicht klassieke ‘potboilers’ (zoals Spoorloos, Henry, Texas Chain Saw Massacre) of science-fiction waarvan ik per definitie niet schrik omdat je weet dat het toch verzonnen is. Smaken verschillen duidelijk, maar ze zitten er ditmaal niet eens helemaal naast.

  • Volgende discussie
#2 caprio

Die 100 Greatest Sexy Moments is Sexy op zijn Amerikaans volgens mij, misschien ben ik te pervers, maar wordt van een bord stomende bloemkool met aardappels warmer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Grobbo

@caprio: Van SF films schrik je niet omdat dat verzonnen is.

The Shining niet dan?

Overigens is een aanrader ook de originele Dracula film met Bela Lugosi, waarvoor Philip Glass een paar jaar geleden nog nieuwe muziek heeft gemaakt.

  • Vorige discussie