Hoe bestuur je een land?

Om zijn imago van een goed staatsman een beetje op te poetsen, heeft Tony Blair een korte video laten uitbrengen over wat hij nou zoal doet de hele dag. Een slight slip of the tongue die voorbij de persvoorlichter is gekomen:

Prime Minister’s questions, funnily enough, is a very, very good way of mugging up on everything that’s happening around government. I mean, I know you should know everything that’s happening around government anyway, but I remember Mrs Thatcher once saying to me that the most important thing about Prime Minister’s questions is that it gave you the opportunity to know exactly what was going on in all the different nooks and crannies of government.

Tony Blair
Tony Blair.

Exclusive insight into PM’s working life.
Direct naar film (wmv).
Direct naar tekst.

 1. 2

  Uhhh, dat hij het zegt.
  Ik snap ook wel dat het hoofd van de “government” niet in staat is om alles te weten wat er onder hem plaats vindt.
  Maar hij is wel eindverantwoordelijk. En als je dan publiekelijk zegt dat je eigenlijk aan de hand van vragen van kamerleden moet ontdekken wat er gaande is in jouw regering/ministeries/etc… is toch wel een misser.

 2. 4

  Ik zie dat anders. Kamerleden controleren of de regering de genomen besluiten goed vertaald in actie en of dat de gewenste resultaten oplevert. Daar zit al een interpretatie in trouwens.
  Dat neemt niet weg dat de leider van de regering in ieder geval moet weten wat er gebeurt (of dat nou goed of slecht is).

 3. 5

  Heb jij liever een regering waar ministers altijd volhouden dat er niets aan de hand is en dat alles perfect geregeld is ? En dat de minister-(president) altijd volhoudt dat ie alles in de gaten heeft wat er in zijn regering speelt ? En wat is er anders aan jouw “andere” zienswijze ?

 4. 6

  @DP: Nee, ik heb liever dat ministers eerlijk en open zijn. Maar in deze tijd is het opvallend als iemand eerlijk zegt het ook niet allemaal te kunnen overzien. Zeker als dat gebeurt in een filmpje dat eigenlijk bedoeld is als zelfpromotie.

  En mijn zienswijze verschilt niet zo heel veel. Alleen zouden kamerleden op het resultaat (output) moeten sturen en niet hoeven te weten hoe dat precies georganiseerd is.

 5. 7

  Hij zegt volgens mij juist dat ie dankzij die kamervragen alles kan overzien. Lijkt me uitermate geschikt als zelfpromotie. De luisterende leider die leert van vragen van parlementariërs. Een klacht is een geschenk.

  Ik denk overigens dat ie liegt dat ie barst. Het blijft tenslotte Blair.

 6. 9

  @8 Omdat de minister verantwoordelijk is dat het beleid uitgevoerd worden. Als een ondergeschikte er voor zorgt dat er iets fout gaat, heeft de minister niet de controle gehad op de uitvoering van het beleid. Daarom is de minister blijkbaar niet capabel om de volledige controle op de uitvoering te behouden, en moet hij opstappen.