Het Wehkamp-effect (NSFW)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vanaf heden plaatsen we geregeld artikelen van Luna. Op haar site Climaximaal blogt ze over seks en genot. En op Maanisch over zo’n beetje alles.

Ik verbaas me regelmatig over de teksten waarmee vibrators en andere seksspeeltjes worden aangeprezen. Te wollig, te zweverig, te cheesy, te corny, teveel om-de-hete-brei-heen-draaien, teveel lost in translation, te vaag, te bloemerig, te of the point of te onbegrijpelijk. Een kleine greep uit het grote aanbod aan bullshit teksten.

‘Dit is een aantrekkelijk, verleidend product, tartend naar een prikkeling. Hij verplaatst zich in de werkelijkheid en heeft daarom ook de meeste overeenstemming met de realiteit.’
‘De frisse kleur neemt je mee in de verrijkende wereld van de erotische stimulatie.’
‘Haar mooie ronde vormen en haar stevige en krachtige vibratie zijn uitgebalanceerd op het vrouwelijk lichaam.’
‘Deze vibrator is voor diegenen die iets verder willen en durven, en daardoor de meer energieke sensatie van het mannelijke orgasme willen verkennen.’
‘Zijn zijdezachte oppervlak is volkomen compatibel met het lichaam.’
‘Dit speeltje is naast spannend ook taboe doorbrekend.’
‘Door de kwaliteit van dit product staat zorgeloos genieten centraal.’
‘Gebruik dit subtiele kinky, maar toch ingetogen product om grenzen te verleggen.’
‘Geluid, smaak en gevoel komen samen in een mix van nieuwe ervaringen en sensuele momenten.’
‘Dit product is een beleving op zich en tilt je naar een geheel nieuw niveau van plezier. Een gevoel. Puur genot.’

En dan gaat het meestal over supersimpele speeltjes.

Maar helemaal om te kotsen, vind ik, is het gebruik van het woord ‘intieme massage’ als het de bedoeling is dat je de vibrator tegen je clitoris houdt. Of ergens anders in die intieme zone, zoals je schaamlippen, kutje, G-spot, pik of ballen! Ik noem dit het Wehkamp-effect van de erotische industrie! Want wie bladerde er vroeger niet door de Wehkamp-gids op zoek naar de klassieke dame met de massagestaaf tegen haar wang? Ja, geef het maar toe! En daarna bladerde je verder naar de pagina’s met de bh’s. En we wisten allemaal dat het om een vibrator ging, maar er werd in de begeleidende tekst met geen woord over seks gerept.

Zeg waar het op staat en praat er niet omheen. Als ze het momenteel zelfs bij Wehkamp kunnen (want ze hebben daar nu een behoorlijk uitgebreide collectie sekstoys (die nog wel steeds massagers worden genoemd), dan begrijp ik niet waarom er nog zoveel online seksshops van die onzinnige teksten gebruiken om hun producten aan te prijzen.

Zo. En dan ga ik nu even in deze werkelijkheid mijn intieme zone met een ingetogen product dat volledig compatibel is met mijn lichaam een uitgebalanceerde spannende ervaring laten beleven. Kijken of ik nog wat taboes kan doorbreken.

Reacties (13)

#1 Olav

Het zijn niet alleen seksspeeltjes die met dit soort tenenkrommend proza aan de man/vrouw worden gebracht. Ik vraag me dan altijd af of ze geen echte copywriter konden betalen, of dat er werkelijk mensen zijn die geld verdienen met dat soort gezwatel.

Ik zou het niet kunnen al was het maar omdat ik me dood zou schamen.

 • Volgende discussie
#1.1 Martijn - Reactie op #1

Inderdaad: 95% van de taal in reclame is om van te kotsen. “Activia Verwenmoment”. “Laat de rijpere huid stralen”. “Ik zeg: Doen!”

#2 frank

Een stukje genot (speciaal voor managers).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bullie

Blijkbaar zijn de iGadgets op straat, in de auto en in de trein niet genoeg en moeten we er nu ook in de slaapkamer aan geloven. Als onze afhankelijkheidsrelatie met techniek en de daarmee samenhangende energieverslaving dit soort absurde proporties aanneemt, waarom dan nog politiek correct stelling nemen tegen de uitstoot van broeikasgassen, de economiefetisj van politici, het consumentisme en de daarmee samenhangende hersenspoeling door commercials?
Dit hele stukje IS een commercial.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bullie

En Luna, kun je me vertellen wat er mis met een winterpeen is? In ontelbare maten overal verkrijgbaar, multifunctioneel, C2C, co2-neutraal, goedkoop, lokaal en biologisch geproduceerd, oplosmiddelenvrij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 McLovin - Reactie op #4

Met aardappelschilmesje en wat creativiteit zelf te customizen!

#5 Yevgeny Podorkin

Ik heb eindelijk het gevoel dat ik définitief thuis ben gekomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Luna

Helemaal niks mis met een winterpeen! Al zou ik persoonlijk voor een courgette gaan, die is iets groter en flexibeler… wel even een condoom eromheen doen hè? Niet alleen om haar geen eng schimmeltje te bezorgen, maar je kunt de courgette (of winterpeen of aubergine) daarna ook nog gewoon verwerken in een lekkere ratatouille ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 Henk op Phuket - Reactie op #6

Ik voel een samenwerking met de Flexitariër opkomen.

#7 Inkwith Barubador

Ik wilde ooit een tropische verrassing in Hollandse melkchocolade kopen, maar ik wist niet meer hoe het heette.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Grobbo

Waar is eetschrijver als je ‘m nodig hebt :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Inkwith Barubador

Ah, fuck it.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie