Het Schnabbelcircuit

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Ook oud-premier Brown gaat het schnabbelcircuit in. Voor maar 100.000 dollar komt Brown een uur lang bij u speechen. Voor 20.000 dollar extra krijgt u mevrouw Brown er ook nog is bij. Koopje, niet? Wel vergeleken bij de echte prominenten zoals Clinton en Blair. Clinton heeft ooit op een gelukkige dag $475.000 verdiend voor twee speeches in Canada en Blair kost ongeveer 2.000 pond per minuut. 15 minuten praten en een modaal jaarsalaris is binnen. Het is ongelooflijk om te zien hoeveel geld er om gaat in dit circuit. Zo zijn mensen bijvoorbeeld ook bereid om in 2007 $200.000 te betalen voor een speech van Rudolph Giuliani, burgemeester van New York.

Hierdoor aangespoord heb ik even rondgekeken in het Nederlandse schnabbelcircuit. En wat gelijk opvalt is dat iedereen, maar dan ook echt iedereen die ooit ergens bekend van is geweest, is in te huren voor speeches, presentaties of wat dan ook. (En dan ook echt alles en iedereen).

Binnenkort een feestje en een zak met geld over? Laat Anita witzier het presenteren. ?6500 Voor maar liefst 4 uur. Iemand anders kan ook. Misschien bent u meer een fan van Catherine Keyl (?5950) of Daphne Deckers (?5500). Liever een jonger iemand? Kan geregeld worden, met Fatima Moreira de Melo vanaf 5500 euro. Of een man. Cornald Maas (?3500) bijvoorbeeld.

U vindt BNN leuk? Nodig dan de hele cast een keer bij u uit, bent u nog goedkoop uit ook. Zarayda Groenhart bijvoorbeeld (?1775), Dennis Storm (?2500) of een selectie van Partrick Lodiers, Nicolette Kluijver, Valerio Zeno en Sander Latinga. Misschien is Spike van Di-Rect ook wel geinig. Koopje, ?975.
Mocht u denken dat u over enig talent beschikt, dan kunt u dat gelijk laten testen. Door Henk-Jan Smits (?4950)bijvoorbeeld.

Meer een sportliefhebber? Voor ieder wat wils. U kunt leuk tennissen? Daag Richard Krajicek (?8000) uit voor een partijtje. U houdt van voetbal en vrouwen? Dan kunt u vast een lekker avondje met Vera Pauw praten. Andere bekende namen (prijs op aanvraag): Maarten van der Weijden, Rintje Ritsma en Barbara de Loor. Of bijvoorbeeld René van der Gijp en Wilfred Genée.

Dit is natuurlijk eigenlijk maar klein spul, maar alle grote kanonnen zijn uiteraard ook gewoon in te huren, zoals Dick Berlijn, Gerd Leers, Jaap de Hoop-Scheffer, Gerrit Zalm of Jeroen van der Veer. Het is geen bijverdienste van bekende en boeiende sprekers meer, het is verworden tot een miljoenenindustrie waarvoor blijkbaar iedereen zich laat gebruiken. Maar ach, wie geeft ze ook ongelijk, zou u het niet doen?

En als laatste nog voor diegenen die compleet de weg kwijt zijn en het echt even niet meer weten, maar wel geld over hebben: Patty Brard (?4500) voor 30(!) minuten.

Reacties (4)

#1 Erik

Ik zou mij vragen, 50 euro per uur plus reiskosten en hapje en drankje. Je bent gek als je dan een Clinton, Leers of Zam neemt lijkt me.

  • Volgende discussie
#2 sander_1583

Patricia Paaij zal wel storm lopen, bedrag is geindexeerd vanuit de jaren 70?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Misschien voor door Story/Privé gesponsorde activiteiten. Zo creëren ze toch voor niet al te veel geld weer hun eigen nieuwste scoop (Patricia Paaij gespot op diëstistenvconventie!).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Martijn

Dit is gewoon vraag-en-aanbod. Een spreker trekt zoveel mensen die zoveel voor een kaartje willen betalen en sponsors die er zoveel voorover hebben om met de spreker geassocieerd te worden, daar trek je kosten vanaf en je hebt wat je als spreker kan vragen.

Bij een moderator moet je er ook bij rekenen dat die zich moet inlezen en dat het werkelijke moderaten maar ongeveer een 25% van de besteedde tijd is.

  • Vorige discussie