Het Sargasso EK Voetbalgevoel 2008: Op naar de kwartfinale

Italië – Roemenie
Ze zien er nog een beetje zuur uit, die Romeinse jongens. Luca Toni kopt en kopt en kopt maar de bal wil er niet in. Del Pietje zijn bakkebaarden zijn extra scherp voor de gelegenheid maar ook zijn eerste treffer moet nog vallen. Waarom lopen er vandaag in de buurt alleen maar collectanten rond? Ik heb al het gehandicapte kind moeten weigeren en Hank denkt nog even na over de stichting plezier met een asieldier. Wat wel een goed voorteken moet zijn is dat ik Henk Spaan vanmiddag op de fiets tegenkwam. Tomaatrood hoofd. Gedreven fietste hij door de wind. Goed. Roemenie speelt volkomen onzuiver maar krijgt wel gelukkige kansen met Mutu en Chivu. Hij loopt volkomen voor schut met zijn hoofdbandje verkeerd op zijn hoofd. In de laatste minuut van de eerste helft wordt Italië een doelpunt door de neus geboord.

Ronald Waterreus in de studio: waarom zijn alle stylisten bij de NOS ontslagen? Wie heeft bedacht dat een potje gele gel in iemands haar smeren een goed ding is? Ik begrijp wel dat het de aandacht afleidt van wat hij te vertellen heeft. Hoewel, ik versta hem toch nie met dat accent. Ik vind Camoranese speler van de eerste helft. Zijn haar is altijd zo verzorgd; mooi glanzend, dik, in model geknipt. Vaak in combinatie met kekke gezichtsbeharing. Op hem kan je bouwen.

De tweede helft kijk ik met half oog. Zenuwen bouwen zich weer op, borsten gespannen. Voorzichtig de welpies oppoetsen. Terwijl er spannende zaken gebeuren! Beide ploegen scoren en Mutu verzuimt een penalty erin te knallen. Ik wist dat, trouwens. Buffon heeft vanavond zo’n van der Sar glans. De wedstrijd eindigt met dat gelijke spel.

Nederland – Frankrijk
Eerste tien minuten
Wat is Gio klein! Gio lijkt wel een dwerg zo klein! Goed. Volkslied achter de rug, gedoe. Wie kent die tekst nou echt. Boulahrouz ziet zwaar geconcentreerd uit. Duitse fluitisten en Evert ten Napel. Oh, wat mis ik Emile Schelvis, Wim en Cees.
Boulahrouz laat weer zien waarom hij is opgesteld en kopt een eerste bal op het doel weg. Op links gebeurt het. Van der Vaart en Ruud vinden elkaar. Bon dieu! Kuyt krijgt de schouder van Makele. Geen kaart nog. Maar die gaat nog wel komen. Kind ligt onrustig op de bank. We spelen…voorzichtig, zo lijkt het. Beheerst, niet teveel risico en dan SCOORT KUYT! Uit een corner? Poing, als een vogeltje popt hij achter een speler vandaan en kopt de bal keurig in het netje. Bravo, bravo. Cees Jansma zit naast Cruijff op de tribune? En we zijn weer los. Trainer Domenech voelt zijn toupet branden op zijn hoofd. Het is stil aan de overkant, ten Napel is plassen.

Tien tot rust
Rustige opbouw, Sneijder waagt een schot. Hard over. Dan kabbelt het over en weer. Van der Vaart probeert het van rechts, mislukt. De Fransen spelen verlamd. Met ontzag? In ieder geval spelen ze niet vanuit hun eigen kracht. De chocoladebruine verdediging is te nemen en Henry volkomen onzichtbaar. Als ik trainer was van les blues, dan was ik nu gaan wisselen. Die negentig minuten zijn zo voorbij.

Misschien is het Franse tactiek om ons in slaap te sussen, plots is het doel bereikt maar van der Sar is scherp. Niet uittrappen! Dat mag niet van Zembla, jongen. De Fransen dringen wat meer aan maar de verdediging staat, evenals de snelle omschakeling. Boulahrouz bereikt het doel maar mist met een noch voorzet noch schot. Een paar halve oranje aanvallen en dan wordt van der Vaart in zijn gezicht gemept door Makelelele. Die uiteraard geel hiervoor krijgt, zoals verwacht. Drie schoten op doel binnen vijf minuten, van der Sar redt. Ten Napel jankt wat is ie goehoed, die Ribery. Please girlfriend:

En weer een aanval met Ribery in de hoofdrol. De bal gaat er niet in. En zo is dat. Ik peur wat met een tandenstoker in mijn linkeroor. Vies. Maar ik rook niet meer en je moet toch wat. Het is geen mooie wedstrijd. Het lijkt op een werkkamp waar de klok langzamer loopt dan je wel zou willen. Toch loopt ook hier de eerste helft ten einde.

Tweede helft, eerste tien minuten

Robben erin voor Engelaar. Is dit slim? We gaan het zien. Daar komen we goed weg! Ten Napel galmt door de huiskamer. Zijn lievelingetje Ribery en Henry doen een paar oninteressante dingen voor het doel. Ik heb behoefte aan een RAM BAM BOTERHAM. In wie gaan we die vinden? Van Persie wellicht? Misschien dat de Kont van Kuyt ons nog een keer mag welgevallen. HOHO wat komen we daar goed weg! Hands? Ten Napel moet nu echt even zijn mond gaan spoelen want nu ben ik genoodzaakt om een welpie ritueel te offeren. Henry doet een een-tweetje met van Persie vanachter en wordt hiervoor beloond met geel. De geïrriteerdheid op het veld is voelbaar.

Zestigste minuut
Hoho, wat komen we daar GOED WEG! Wat komen we daar goed weg, hoho. Ten Napel moet nu echt op zijn tellen passen, zo hou ik geen welpie over. Shotje voetbalvrouwen op de tribune als Kuyt (!) gewisseld wordt voor van Persie. Tres mooie aanval door van Robben en Sneijder maar de bal beland in Franse handen.
Dood spelmoment, Sneijder gaat m nemen en trapt m keihard tegen Makeleleeele aan. En dan is er de bevrijdende twee nul! Schitterende opkomende Robben, voorzet en van Persie kickt m galant erin. Wat komen we daar GOED WEG, hè Evert! De tegenstoot met uiteraard Ribery maar van der Sar staat er. En redt. De welpies stampen in de vensterbank

Laatste twintig minuten

Helse minuten volgens Evert want de Fransen gaan vechten voor hun laatste kans en zowaar heeft ten Napel gelijk: Henry schiet m erin vanuit buitenspel positie. Maar niet getreurd! Want daar is Robben! Het kan niet op! De Fransen weer in de tegenstoot maar ik zou zo zeggen: het heeft geen zin. We worden kampioen. Henry, stront sacherijnig omdat zijn goal weggevaagd is, trapt van Persie op de kuiten. Merde!
Van der Vaart krijgt een wissel, Bouma komt erin. Nog tien minuten te gaan. Voor het eerst in mijn voetballeven dat ik een soort van sympathie voel voor van Robben. Hoewel ik zeker weet dat hij morgenavond tijdens het spelen van een potje koning van kathan, Dirk gaat sarren omdat hij weer eens verliest.

Chaotische laatste minuten. Anelka doet een schwalbe die doorzien wordt. Henry versiert nog een vrije trap op 23 meter afstand van Edwin. Maar de bal gaat over, deze bal gaat er gewoon niet in. Mooie actie van Robben, alweer. We hossen het stadion uit, vanavond, op zoek naar …de vierde goal! Sneijder scoort met een prachtige uithaal. Koploper, groepshoofd. Wat komen we daar goed mee weg, niet?

Reacties (92)

#1 Carlos

Vandaag had ik de hele dag het gevoel dat we tegen de Duitsers moesten, inmiddels heb ik het gevoel dat het helemaal niks meer uitmaakt tegen wie we spelen.

 • Volgende discussie
#2 Grobbo

Bedankt van de Sar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Kittekat

Shit, het is Kees Jansma, trouwens en niet Cees. Sorry.
En die voetbalkindjes, oei wat schattig. Het dochtertje van Kuyt met lekker dropjes in een puntzakje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 larie

Die pic Kittekat, is DP ten voeten uit voor mij..hoe zou het met deze emo-gitarist gaan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Kittekat

DP, larie? De President? Diddy, P.?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 larie

vervlogen Sargasso tijden Kittekat..excuse.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 MP

A 59e minute, Van Nistelrooy déposait Thuram et Sagnol d’une roulette zidanesque pour servir Robben

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Kimberley

Gio is niet klein, hij is juist aerodynamisch…
Zeer mooi geschreven trouwens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Hemaworstje

Wie is er op het snuggere idee gekomen daar voetbal te gaan spelen,echt gras op kunstgras?
Dick advocaat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 S’z

Ben blij dat ik de wedstrijd op de BBC heb gevolgd, zo te zien. Tja die Evert (of die Frank) … geen objectiviteit, maar ook geen leuke subjectiviteit, gewoon volwassen mannen die met de zenuwen door de keel gierend hun neuroses uitwerken. Of zo’n Egberts die Cruijff verbetert en zegt dat de match tegen Portugal niet de kwart- maar de halve finale was, vorige keer. Iemand Portugal toen in de finale gezien ? Hysterie op de openbare omroep, slechts leuk in doses en met een olijke Jack ertussen, dan toch wel weer.

Maar op België (VT4 ditmaal) is het erger. Soit, op de BBC was het game on, en daar hebben ze genoten van de match, en van Van the Man as usual. Ze hebben er weer hartelijk gelachen met het poor defending, vooral bij de eerste goal. Henry aan de eerste paal, en Malouda die meer op Kuyt lette dan op de bal … twee aanvallers die verdedigen … Alan Hansen had ’n doelpaaltje in de broek bij zoveel geknoei.

Soit, heerlijk matchje, veel goals, leuk leuk leuk, mogen ze ver komen. Maar wel twee keer tegen ploegen uit vorm, met trage mannen die elkaar niet vonden, en met véél mazzel. Benieuwd wat dat wordt als ze tegen pakweg Kroatië achter komen in een kwartfinaletje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Guy

Kan iemand me even knijpen? Ik geloof dat ik nog steeds droom. 4 fokking 1 tegen Frankrijk!

Als Roemenië nu ook doorgaat, is mijn Roemeense expat buurvrouw ook blij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 S’z

Oh ja inderdaad #10 … had Mutu die penalty maar niet gemist / had Buffon dat schot maar niet gepakt, zou mooi geweest zijn.

Soit, geniet o Nederland, maar let op voor het Spanje syndroom zou ik zeggen. On top of the world en dan naïefweg eruitgeflikkerd worden in het eerste rechtstreekse leven of dood duel. Gelukkig kun je Van Basten één ding nageven, hij weet wat het is naar een finale te gaan op zo’n tornooi.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Guy

@11: Mijn EK kan echt niet meer stuk, hoor, ongeacht hoe ver ze al dan niet komen. Jeezes, wat een spektakel. Wereldkampioen Italië na dertig jaar verslagen met dan nog een opdoffer van jewelste.

En vice-wereldkampioen Frankrijk die voor het eerst sinds 1958 in een reguliere wedstrijd een pak voor zijn broek krijgt.

ZEVEN doelpunten in twee wedstrijden in een poule met nota bene Italië en Frankrijk.

Nederland opnieuw de (voorlopige) smaakmaker van een toernooi.

Unreal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 S’z

Lekker, dat in elk geval. Maar bon, u bent dus niet iemand die de 29/6 al in z’n agenda heeft gezet als “finale gewonnen”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 CiNNeR

Toch een stukje meer dan alleen ‘daar komen we goed mee weg’ als u het mij vraagt. Ten Napel hoord eik gelukkig niet, die kwam niet ove rhet gedender in de kroeg uit. Spannende wedstrijd, mooi resultaat en we zijn doorrrr!!

@larie: sprak hem vorige week en toen leek het prima te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Ketelbinkie
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 caprio

Niemand heeft het over de raciale samenstelling van oranje gehad! Wat een misser! Als het slecht gaat hebben ze het er altijd over. Jammer, vind raciaal gelul altijd leuk, op zo’n momenten mis je Seedorf toch wel vind ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Dr Banner

CapRio — braziliaanse interland?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 MP

Caprio, in de online telegraaf stond een oproep voor Bouhla om toch vooral uit volle borst het Wilhelmus te zingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 TRS

De rollen zijn omgedraaid deze keer. Nederland speelde jarenlang aanvallen voetbal met veel balbezit, de tegenstander onder druk zettend en vervolgens in het vlijmscherpe countermes lopen.

Nu winnen we van Italie op de counter, ofwel op Italiaanse wijze. We versloegen ze met hun eigen wapen.

Tegen de fransen eigenlijk hetzelfde verhaal.

Let ook even op de “inverse Advocaat wissel”: op het moment dat je onder druk staat twee verse aanvallers(!) erin. Onder het motto: aanval is de beste verdediging. En het werkte.

Niettemin, afgezien van de counters niet erg goed gespeeld, veel onder druk, echter zonder dat de fransen veel goede kansen konden creeeren. Misschien is onze verdediging toch sterker dan we dachten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 TRS

@15

Of Bogarde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 S’z

Misschien was Henry toch niet zo goed toen hij 1-1 kon maken ? Commentaar op de BBC : in zijn Arsenaljaren ging die bal er elke keer 100% in.

Voor het overige wel bewondering voor lefgozer coaching. Maar nogmaals : als Thuram en Gallas …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 MP
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 S’z

Maar begrijp me niet verkeerd, alle lof voor het gutsy voetbal en de mooie acties. En voor Ooijer, die ik onverwacht beresterk vond, Stam-like, haast. Ik kan de (klikmelink) mening goed bijtreden.

Desondanks : Bassie zelf sprak over “geluk gehad”, en als je kijkt naar de flaters van Malouda (tgo. Kuyt bij de 1-0), Henry (geen 1-1), Gallas (waarom hield ie in toen de 2-0 in de maak was), Thuram (structureel te laag) & co. – dan weet je waarom hij dat zei. Check de BBC analyses terwijl op NL1 de commercials lopen, zou ik u aanraden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 ALO

Kus voor kittekat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 ALO

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Ik zat in een bomvolle huiskamer met gezin, familie en bekenden. Over het algemeen waren de reacties toen het minder ging van enigszins kritisch tot bijna wanhopig. Dit kwam niet goed en het kwam omdat ze niet voetbalden. Ikzelf was er redelijk gerust op (op 20 seconden stilte na de 2-1 na) en vond dat Frankrijk een sterk elftal had. Henry en Ribery voetballen niet bij Volendam, VVV of Veendam maar bij topclubs.

En waar blijft Boularouz in de nazit? Bij Jack zaten nota bene 2 invallers!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Bismarck

@10: Kroatie (noch Portugal) kan Nederland tegenkomen in de kwartfinale. Die zitten in de andere helft van de boom. Nederlands tegenstander in de kwartfinale zal eerder Zweden zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 San

Ik heb af en toe met samengeknepen billen en klotsende oksels zitten kijken. Net als tegen Italië, zakte Nederland in de tweede helft wat in. Het hoge tempo lijken ze soms niet goed vol te kunnen houden. Zowel Frankrijk als Italië hebben zat kansen gecreëerd. Dat neemt niet weg dat ons elftal gewoon hartstikke goed aan het voetballen is en dat de ze ervoor kunnen zorgen dat het de tegenstanders dun door de broek loopt.

Het zal hoe dan ook pittig worden voor de Nederlanders. Want de andere elftallen die de kwartfinale halen zijn ook niet gek. Zweden was in de voorgaande ontmoetingen ook altijd een zware kluif. Oppassen dus dat we niet opeens struikelen over de neus van Ibrahimovic :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 caprio

@26: inderdaad dus toch! Eerst bijna alleen maar witte spelers selecteren en dan Bouhlarouz niet uitnodigen voor de nazit. Wat vinden Bogarde, Seedorf, Davids en Kluivert van dit witte Nederlands elftal?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 MP

Tenenkrommend verzoek van het telegraafvolk dat graag vermeende voordringers in de supermarkt doodslaat

http://www.telegraaf.nl/achteroranje/4208756/_Vraag_aan_Khalid__.html?p=6,1

“Vraag aan Khalid
AMSTERDAM – Beste Khalid, van harte gefeliciteerd met jouw en Oranjes overwinning. Ik ben blij dat je als Nederlander, weliswaar van Marokkaanse afkomst en werkend en wonend in Spanje, wilde bijdragen aan dit sportieve succes.
Mag ik echter een klemmend beroep op je doen? Zou je vrijdag voor de wedstrijd tegen Frankrijk een poging willen doen het Wilhelmus mee te zingen? Een louterende zindering zal door gans de natie gaan. Een dergelijk geste zal meer betekenen dan 1000-en rapporten, werkgroepen, buurtvaders en/of Marcouchen. De meeste ‘van origine’ Nederlandse spelers kunnen het niet eens dus een meeprevelende Boulahrouz zal de harten van alle supporters doen smelten. Je zou het aanzien van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland een enorme ‘boost’ geven en tegelijkertijd Wilders een hoop wind uit de zeilen nemen.

Doe het voor Nederland, met al zijn inwoners, we zullen nog trotser op je zijn. O ja, schakel en passant die Henry uit.

Tot vrijdag, inshallah, Thomas van der Steen “

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Oplawaai

Tjongejonge, sommige mensen vinden altijd wel wat om over te zeuren. Ja, er zaten twee invallers bij gladde Jack. Blijkbaar is het sommigen ontgaan dat die ene invaller de cruciale 2-0 maakte en dat die andere invaller die 2-0 voorbereidde en de al even cruciale en ook nog onnavolgbare 3-1 erin schoot. Zou dat misschien een reden geweest kunnen zijn om juist hen te interviewen?
En over dat blanke Nederlands elftal: ik zou zo gauw niet weten welke niet-blanke spelers in aanmerking zouden kunnen komen voor een plaats in de selectie. Behalve Seedorf dan, natuurlijk. Als je nou zonodig moet zeuren zou je ook kunnen zeggen dat Limburgers gediscrimineerd worden. MvB (niet de bondscoach, maar die andere MvB), Marcellis; en Waterreus mocht vroeger ook al bijna nooit meedoen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Oplawaai

Correctie: gladde Jack moet natuurlijk zijn: Jack de Glibber.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 ALO

@Oplawaai
Ik dacht nog: zal ik afsluiten met een smiley of een uitroepteken? Toch maar voor het laatste gekozen, onder het motto: ze zullen het wel begrijpen. Verkeerd gegokt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Oplawaai

@ ALO: Oh, ehh, sorry. Maar volgende keer moet je er misschien rekening mee houden dat sommigen de dag na de wedstrijd niet zo helder zijn…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Kittekat

Hilarische reacties op het verzoek aan Boulahrouz om voortaan het Wielemus mee te zingen:

Waarom moet hij in ’s hemelsnaam het Wielemus kunnen zingen? het is toch geen Nederlander en al was hij dat wel dan staat hij nog steeds te zingen dat hij van Duits bloed is en de koning van Spanje eert. Wat een gezever over niets

Anne Mieke Vedun-Rademakers, Grachtengordel

Ik wil ook een Wielemus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Kittekat

Cinner (mooie naam!)@15, ik bedoelde dat laatste zinnetje uiteraard met een dikke vinger naar Evert ten Napel die toch zeker vier keer op bulderende wijze heeft geroepen dat we er goed mee weg kwamen, als zijn franse schootjongetje Ribery een doelpoging deed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 San

Ikzelf heb uit puur enthousiasme wel een stukje Wilhelmus gezongen. Maar ben daar snel weer mee gestopt. Toch leuk al die ‘krantenlezers’ met het IQ van een krop sla. Hoewel ze wel gelijk heeft dat het weer over niets gaat.

Het is helemaal niet interessant of spelers meezingen met het volkslied. Er zijn zelfs liederen zonder tekst en dat werkt ook prima. Als die gasten konden zingen hadden ze wel een platencontract gehad in plaats van een contract bij grote clubs.

Kittekat: Ik begreep eerst niet dat je tekst een citaat was. Ik las je bericht alsof je gelachen had om de reacties op de oproep en dat je daarna zelf weer een reactie gaf. Ik was dus even in de war. Misschien dat voor de niet zo goed kunnende lezende bloggers aanhalingstekens toch enigzins noodzakelijk zijn :-)

Ja dat is een smiley voordat er daar weer een miscommunicatie ontstaan ;-)

P.s: Boulahrouz heeft prima gespeeld!

P.p.s: Ik kan het niet laten: dIEtsche bloed. Nederlands bloed dus eigenlijk :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Kittekat

@San; ik zal er voortaan op letten.

‘Anne Mieke Vedun-Rademakers, grachtengordel’. Ik zie haar al kittig lopen over de Keizersgracht naar een opening van een galerie van een vriendin die zo mooi kan aquarellen. Ze neuriet het Wielemus bij elke scheef gelegde stoeptegel. Is actief op internet. Fan van Merel Roze, want die schrijft ‘zo leuk’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Bismarck

@37: Als je dan toch wil pietlutten: Diets is niet Nederlands, maar volks. Daarnaast is het wel degelijk van Duytschen bloet (Duitsen bloed), al werd daarmee hetzelfde bedoeld over de adelijke (en dus helemaal niet dietse) Wilhelm.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 caprio

De ‘racisme is onzin’ reacties zijn doorgaans van witte mannen met een goeie baan.
Nog een feitje: van de 4 afvallers waren er 3 zwart.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Sikbock

Caprio is zwart en heeft een slavernij-verleden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 caprio

Sikbock draait de bewijslast om, een typisch VOC trekje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 caprio

Trouwens, je hoort mij niet zeggen dat racisme slecht is, etnische factoren spelen een enorme rol bij groepsbinding, ik zeg alleen dat dit een erg wit oranje is, en dat ik er niemand over hoor lullen, terwijl we in het post-PvdA post-Fortuyn tijdperk toch alles mogen zeggen en schreeuwen wat in ons opkomt. Dat is vreemd toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Kittekat

Ik zie een hecht elftal bestaande uit jonge vaders, gretig, die zin hebben in het spel, ontzettend fit zijn en ja, ze zouden zo allemaal uit een woonwagenkamp in Castricum kunnen komen. Soit!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Sikbock

Zeker weinig contact met zwarten caprio? En dat terwijl je zo je best doet..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 caprio

Speculeert u er rustig los Sickbock, speculaties zijn de handvaten van uw gebrabbel middels welke u uw gedachten weet op te wormen uit de drek van uw verstand bij tijd en wijlen, en het zij u gegund dat beetje zonneschijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 Sikbock

hehe :-) als een ballon die leegloopt

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Kittekat
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 dick

Boulah al 2x foutloos, geen duel verloren, man of the match!
Goed voor mijn promillage dat voetbal, nu Guus en zijn mannen weer 1-0 voor. Zou mooi zijn als ze volgende week tegen Nederland speelden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 MP

Nou ja de Wielemus zou een ode zijn aan Willem van Oranje. De tekst heeft geen enkele betrekking op de inwoners van Nederland. Overigens zie ik net dat ze flink gesneden hebben in de tekst.

Wilhelmus van Nassouwe
Ben ick van Duytschen bloet,
Den Vaderlant getrouwe
Blyf ick tot in den doot:
Een Prince van Oraengien
Ben ick vrij onverveert,
Den Coninck van Hispaengien
Heb ick altijt gheeert.

In Godes vrees te leven
Heb ick altyt betracht,
Daerom ben ick verdreven
Om Landt om Luyd ghebracht:
Maer God sal mij regeren
Als een goet Instrument,
Dat ick zal wederkeeren
In mijnen Regiment.

Lydt u myn Ondersaten
Die oprecht zyn van aert,
Godt sal u niet verlaten
Al zijt ghy nu beswaert:
Die vroom begheert te leven
Bidt Godt nacht ende dach,
Dat hy my cracht wil gheven
Dat ick u helpen mach.

Lyf en goet al te samen
Heb ick u niet verschoont,
Mijn broeders hooch van Namen
Hebbent u oock vertoont:
Graef Adolff is ghebleven
In Vriesland in den slaech,
Syn Siel int ewich Leven
Verwacht den Jongsten dach.

Edel en Hooch gheboren
Van Keyserlicken Stam:
Een Vorst des Rijcks vercoren
Als een vroom Christen man,
Voor Godes Woort ghepreesen
Heb ick vrij onversaecht,
Als een Helt sonder vreesen
Mijn edel bloet ghewaecht.

Mijn Schilt ende betrouwen
Sijt ghy, o Godt mijn Heer,
Op u soo wil ick bouwen
Verlaet mij nimmermeer:
Dat ick doch vroom mach blijven
V dienaer taller stondt,
Die Tyranny verdrijven,
Die my mijn hert doorwondt.

Van al die my beswaren,
End mijn Vervolghers zijn,
Mijn Godt wilt doch bewaren
Den trouwen dienaer dijn:
Dat sy my niet verrasschen
In haren boosen moet,
Haer handen niet en wasschen
In mijn onschuldich bloet.

Als David moeste vluchten
Voor Saul den Tyran:
Soo heb ick moeten suchten
Met menich Edelman:
Maer Godt heeft hem verheven
Verlost uit alder noot,
Een Coninckrijk ghegheven
In Israel seer groot.

Na tsuer sal ick ontfanghen
Van Godt mijn Heer dat soet,
Daer na so doet verlanghen
Mijn Vorstelick ghemoet:
Dat is dat ick mach sterven
Met eeren in dat Velt,
Een eewich Rijck verwerven
Als een ghetrouwe Helt.

Niet doet my meer erbarmen
In mijnen wederspoet,
Dan dat men siet verarmen
Des Conincks Landen goet,
Dat v de Spaengiaerts crencken
O Edel Neerlandt soet,
Als ick daer aen ghedencke
Mijn Edel hert dat bloet.

Als een Prins op gheseten
Met mijner Heyres cracht,
Van den Tyran vermeten
Heb ick den Slach verwacht,
Die by Maestricht begraven
Bevreesde mijn ghewelt,
Mijn ruyters sach men draven.
Seer moedich door dat Velt.

Soo het den wille des Heeren
Op die tyt had gheweest,
Had ick gheern willen keeren
Van v dit swaer tempeest:
Maer de Heer van hier boven
Die alle dinck regeert.
Diemen altijd moet loven
En heeftet niet begheert.

Seer Prinslick was ghedreven
Mijn Princelick ghemoet,
Stantvastich is ghebleven
Mijn hert in teghenspoet,
Den Heer heb ick ghebeden
Van mijnes herten gront,
Dat hy mijn saeck wil reden,
Mijn onschult doen bekant.

Oorlof mijn arme Schapen
Die zijt in grooten noot,
V Herder sal niet slapen
Al zijt ghy nu verstroyt:
Tot Godt wilt v begheven,
Syn heylsaem Woort neemt aen,
Als vrome Christen leven,
Tsal hier haest zijn ghedaen.

Voor Godt wil ick belijden
End zijner grooter Macht,
Dat ick tot gheenen tijden
Den Coninck heb veracht:
Dan dat ick Godt den Heere
Der hoochster Maiesteyt,
Heb moeten obedieren,
In der gherechticheyt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 MP

In bepaalde coupletten toch vooral een uiterst calvinistische klaagzang, wie gaat zoiets nou zingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 Bismarck

@51: Het was dan ook een protestantisch/orangistisch propagandalied.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 MP

@52,
het zou toch vooral een historisch document moeten blijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 arieT @ A Clear Blue Sky

@ALO, 26: Gisteren gekeken in een Ierse pub in Parijs. Veel, heel veel Oranje en een enkele Fransman. Heerlijk avondje, al was het in de metro, op weg naar de kroeg, toch wel iets spannend in een Oranje-shirt. Maar het mooiste komt denk ik maandag, op het werk tussen alle Franse collega’s…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Bismarck

@53: Voor mijn gevoel zou dat teveel waarde eraan geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 CiNNeR

@Kittekat: Tnx :) En de ironie ontging me even, waarschijnlijk omdat ik van ten Napel gelukkig niets verstaan heb. Mijn excuus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 m44

.. ben wat laat… maar beter teveel dan niet gepost.

“Zijn lievelingetje Ribery en Henry doen een paar oninteressante dingen voor het doel. “

De spijker precies op zijn kop. Ik zag ook een heleboel energie vretende acties die voor, over, naast en achter eindigden.

De enige Nederlander die zich daardoor wel gek liet maken was Ooijer (stuntelaar) die dus wat verdedigersgebrul en twee rollende ogen liet horen & zien. Dat betekende niks. Rust & peace man, of stuur hem naar huis @Marco.

De rest dacht van wat nou laat ze maar vastlopen straks gaan we lekker counteren. Zonder 1 hapering of komma.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 S’z

Young Boys Castricum rule !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 Kittekat

[email protected] gaan we lekker counteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 San

@Kittekat: Harstikke goed! De tekst fleurt meteen op met die aanhalingstekens :-)

@Bismarck: Wat jij uitlegt is eigenlijk hetzelfde als wat ik zeg alleen ga jij uit van een andere spellingsvorm. Duitsch en Dietsch, het luistert niet zo nauw. Het Nederlands kent nog niet zo heel lang het begrip consequente spelling. Het betekent inderdaad volk maar belangrijk is welk volk bedoeld wordt. Het is niet een volk in de bergen van Siberië zal ik maar zeggen :-)

Het boek van Nicolien van der Sijs ‘Taal als mensenwerk. Het onstaan van het ABN’ geeft een mooi beeld van de ontwikkeling van onze taal.

Goed, nu weer terug naar het voetbal :-)

Wat denken jullie? Zal Nederland Roemenië een plezier doen en ze laten winnen zodat zowel de azuri als les bleus een blauwtje lopen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#61 Hank

@60: ik heb geen verstand van voetbal, maar machtspeltechnisch zou het nogal dom zijn om de roemenen te laten winnen. Beter is het om ze plat te walsen, om de absolute macht, de onoverwinnelijkheid te tonen. Toekomstige tegenstanders zullen sidderen en dat kan alleen maar in ‘ons’ voordeel werken.
/macchiavelli

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#62 Guy

“en dat kan alleen maar in ‘ons’ voordeel werken”

Misschien. Oranje speelt nu op de counter. Een sidderende tegenstander zou in theorie de boel achterin op slot kunnen gooien en weigeren vooruit te spelen. Dan valt er weinig te counteren.

Anderzijds las ik ergens dat het beter is om goed door te spelen en op die manier het ingezette ritme vast te houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#63 S’z

Ben alvast blij dat die saaie Grieken eruit liggen, nu de al even nefaste Fransen, Italianen èn Roemenen nog. Vervolgens de stugge Zweden, Kroaten and what have you. Halve finales Portugal, Tsjechië, Nederland en … Engeland of Denemarken aub.

Groot applaus, kortom, voor de heerlijke potten voetbal waar NL voor heeft gezorgd, ook bij de neutrale kijker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#64 S’z

@#62 dat is geloof ik bewezen, ja. Ploeg drastisch veranderen breekt het ritme, enz. Desondanks, de Tsjechen hadden er geen last van in 2004 (?).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#65 S’z

Halve finales Portugal, Tsjechië, Nederland en Spanje, om meer realistisch te zijn. En ik hoop ook dat Rusland de Zweden er al uit flikkert. Liever kwartfinaletje Bassie vs Guussie dan gezeik met Ibrahimovic (af en toe een flits, vaak ook treurnis en gemene overtredingen).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#66 Martijn ter Haar

Over het volkslied:
– Het is ‘Duitschen bloed’. Nassau, van Oranje-Nassau ligt namelijk in Duitsland.
– Het is ‘dood’, niet ‘doed’, dat is hypercorrect. Vroeger werden klinkers ook wel lang gemaakt door er een ‘e’ achter te zetten (zoals nog steeds wordt gedaan bij de i.)
– En waarom zingen de Oranje-fans toch altijd te snel? Het is geen vrolijke kroegstamper, het is het fokking volkslied.

@48, Kittekat:
Willy Sagnol lijkt nog meer op Flea. En Domenech is de dubbelganger van Rosenmöller. Hier vind je er nog meer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#67 MP

Het is geen volkslied, het is reclame voor het koningshuis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#68 San

Kijk nog meer uitleg voor bij het vraagstuk. Dan is dan dat ook weer uitgezocht.

De ‘ij’ was vaak ook weer een ‘ie’ en zo stapelen de verwarringen zich op. Over echte consequente regels kunnen we niet spreken. Het duurt ook erg lang voordat men zulke oude teksten als het wilhelmus helemaal goed vertaald heeft en goed begrijpt.

Maar de conclusie is duidelijk: Zo lang geen enkele Nederlander weet waar het precies om gaat bij dat volkslied hoeven we niet te verwachten dat onze mannen uit volle borst mee zingen. Laat ze gewoon wat mompelen dan is het ook goed.

De doelpunten zorgen toch wel voor een feest. De Zweden beginnen nogal stroef aan dit toernooi terwijl het bij de Russen langzaam aan gaat lopen.

Gaat Rusland vriend en vijand nog verrassen door toch door te gaan naar de volgende ronde?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#69 Cole

@66 Ja, Nassau ligt nu in Duitsland maar lag het daar in 1574 ook?

Citaatje van Wiki over Duits en Diets:
De vormen Duits en Diets ontstonden als volgt. De oudste Nederlandse (en Duitse) vorm van het woord is diut. Dit leidde tot diet en duut, en tot de bijvoeglijk naamwoorden diets en duuts. Dit zijn Nederlandse dialectvarianten: de -ie- is meer zuidelijk en westelijk, de -uu- meer oostelijk en noordoostelijk. Deze vorm -uu- werd oorspronkelijk met de spellingsvarianten “duijts(ch)” en “duytsch” geschreven. Later leidde dit in het Nederlands tot de uitspraak Duits (door klinkerverschuiving: de ‘uu’ werd een tweeklank ‘ui’; vertweeklanking van de uu). Deze vorm verdrong het oude Diets. Gaandeweg werd schrijfvorm Duyts verbijzonderd tot Nederduits. Ten slotte werd ook dit Nederduits meer met het Duitse “Deutsch” in verband gebracht (Niederdeutsch). Zo trad er betekenis-differentiatie op. Duits wordt tegenwoordig alleen nog maar gebruikt om te verwijzen naar het Duitse volk en de Duitse taal. Het woord Diets en het gebruik van Duits om naar het Nederlandse volk en de Nederlandse taal te verwijzen, zijn beide in onbruik geraakt. Als men echter in eigenlijke zin van Diets spreekt verwijst dit nooit naar het Duits, maar naar het (zuidelijke) Middelnederlands. Diets betekent nooit het moderne Duits, maar het vroegere Duits kon wel ook Diets betekenen.

Ik zou daarom Duitsen bloed willen interpreteren als afkomstig van – hebbende de identiteit van – Duits/Diets/Diuts (sprekende) germaanse stammen en om te benadrukken dat hij geen Latijns bloed heeft zoals daar stroomt in Salaud-landen als Italie, Frankrijk, Spanje en Portugal.
We hebben er al 2 besiegt, nog 2 te gaan. Je maintiendrai.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#70 Martijn ter Haar

“@66 Ja, Nassau ligt nu in Duitsland maar lag het daar in 1574 ook?”

Ja, in het Heilige Roomse Rijk (of hoe het ook heette), in ieder geval niet in de (Spaanse) Nederlanden.

Maar het is toch dat te snel zingen dat me het meeste ergert. Nederland staat er dankzij het Smurfenlied en Rotterdam Termination Source al muzikaal niet goed op in de wereld (dank god dat het Welpieslied Nederland niet uitkomt) en dan kunnen we ook nog niet eens op het tempo van de muziek meezingen met het volkslied.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#71 Cole

@70 Ik vond dat het legioen aan het eind van FR – NL mooi(spat)gelijk onze Nationalhymne (GR ὕμνος hymnos) zong. Klein stadion zeker.

Liever terug naar hele noten (isoritmie) zoals bij de Oud-Gereformeerden b.v.?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#72 Martijn ter Haar

Het gaat fout aan het begin, bij de officiële uitvoering. De KNVB heeft voor een wel heel gedragen versie gekozen en de supporters, smachtend naar het begin van de wedstrijd, zijn vaak al lang klaar als de muziek nog speelt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#73 clismo

Doet me een beetje denken aan de mis in het bejaardenhuis van oma Clismo zaliger. Daar was de ene helft van de gelovigen ook altijd klaar met zingen voor het liedje afgelopen was. De andere helft deed er dan weer lánger over dan het orgel. Met tussendoor nog van die fluitende gehoorapparaatjes. Genieten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#74 Yevgeny Podorkin

Ja, alles prima kittekat…maar schiet natuurlijk wel allemaal weer gigantisch door. Alles maar dan ook alles Oranje hier doet pijn aan de ogen. Kan helaas geen foto’s uploaden (zou dan wel eerst op pad moeten gaan om ze te gaan maken). Van mij mag het, maar ik kan het niet, daarom vond ik dat ene huisje laatst op het journaal dat kennelijk dapper weerstand bood zo mooi. Blijkt het huis gewoon te koop te staan en gaf de makelaar geen toestemming. Jammer.

Overigens moet gezegd, de fans gedragen zich voorbeeldig daar in Bern geen enkele wanklank. Op wat tegen gevels pissen, afijn, het routine dronkemansgelal na. Schijnt dat zelfs de Zwitsers zich in een oranje shirt en dito leeuw op hun koppen hullen en meehoppen. Hahaha, hoe vind je dié?! Zwitsers. Rare jongens nietwaar, dodelijk saai, humor van een lekke strandbal…

En raad eens wie er dan op bezoek komen binnenwandelen?

Je lacht je scheel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#75 Yevgeny Podorkin

En de sfeer in het team kan ook al niet op: “Als we (voorheen) een dag vrij waren op een toernooi gingen er normaal gesproken een paar jongens hierheen en een paar daarheen. Nu zijn we met 23 man gaan eten. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.”…aldus 1 van de spelers na de eclatante zeges op Italië en Frankrijk.

Mooi hè? Te bedenken dat daarvoor de jongens van “De gestampte pot” onder aanvoering van de de Boertjes gezamenlijk zaten te klaverjassen of te rummiekuppen met een glaasje bier of prik en een bak nootjes. Gezellig dat wel, maar dan gingen de jongens van “De Kabel” liever ergens roti eten met sambal bij of zo…besluitend met een strip- tease van een lokaal wulps blond beest. Oké, is ook wat voor te zeggen. Nee, negers houden nou eenmaal niet van kaarten. En al helemáál geen klaverjassen. Ooit wel eens gezien dan? Met 4 aan een vierkant tafeltje en een blocnote om de score op te noteren. Ik niet. U? Seinen, duiken, troef volgen? Hou op schei uit, lopen nooit in de discipline, lopen constant te verzaken bij dat soort koloniale grappen..

Maar dah’s logisch…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#76 Yevgeny Podorkin

Overigens, Seedorf kan er ook niks aan doen dat hij als klein jongetje uit een klapperboom was gevallen…

Spot en hoon waren vaak je deel, maar je haatte de mensen daarom niet, want je had een hart van goud.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Rigardus_Rijnhout

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#77 Yevgeny Podorkin

Beste is overigens de Roemenen ordentelijk de bal het werk laten doende en niet teveel energie verspillende gewoon uit te schakelen, om een aantal redenen. Ten eerste voor het ¾ Oranjepubliek in het stadion en omstreken. En half-om-half de wedstrijd uitspelen en vervolgens een (elke) nederlaag werkt niet positief op een team. En waarom zou je Spanje in de kwartfinale een makkelijk(er) tegenstander geven? Laat Italië (wint hoop en denk ik van Frankrijk) Spanje slopen evt met verlenging en (rode) kaarten of vice versa. Spanje speelt ook nog eens de laatste (groeps)wedstrijd tegen Griekenland om des Keizers baard. Cruisen anders vrij eenvoudig fris naar de halve finale. Maakt in HF toch niet meeruit dan Spanje of Italie of frankrijk.

Beginnen met Robben, v.Persie en Nistelrooy. Linie ritme laten opdoen na de blessures. En Sneijder, Kuyt, v.d.Vaart halve wedstrijd…en vooral geen (gele) kaarten pakken. Zweden moet namelijk nog om het echie tegen de Russen. En daarvan staan (o.a. Ibrahimvic en Mehlbeck, 5, dacht ik) een aantal bepalende spelers op geel. Gele kaarten kunnen ook doorslaggevend worden in de kwartfinale en het vervolg in HF en F. Handig als tegenstander (Zweden) dan in KF geschorsten heeft of reeds een aantal met 1 kaart. En Nederland een blanco strafblad. Kan je b.v. die Ibrahimovic zonder blikken of blozen rücksichtslos een kets in zij of op dijbeen geven zonder gevaar geschorst te worden,. Kaarten worden namelijk na kwartfinale kwijtgescholden. Zo kunnen Ooijer en de Jong tot en met de finale nooit meer tegen een schorsing oplopen (tenzij rood natuurlijk).

Zuinige overwinning halen zonder kaarten dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#78 Yevgeny Podorkin

Zit er een vast? Gaat stroperig laatste tijd. preview werkt niet naar behoren en over de tags maar te awijgen. Je zou toch denken dat een niuwe look minimaal hetzelfde gebruikersgemak genereert. geduld hebben maar…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#79 Kittekat

Goeie voorzet, Yevvie Podorkin. Ik kom met een achteraf verslag van de wedstrijd tegen de Roemenen. Zit morgenavond in de kroeg met man en toeter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#80 dick

Benieuwd hoe je de voorzet gaat verzilveren Kittekat? Zet in op een snoekduik en dan stiekum scoren met die hak die in het dagelijks leven door je muiltjes aardig van de grond wordt getild.
Zijn er ook mannen zonder toeter? Of ben jij toeter?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#81 dick

Een dag geleden…..Nu moet die voorbeschouwing op vanavond wel uitmuntend zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#82 Karsa Orlong

die Huntelaar is een prutsert in vergelijking met van Nistelrooij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#83 S’z

ITALIE OP DE PAAL

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#84 Karsa Orlong

Huntelaar heerscht!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#85 mark

We mogen wel heel veel ciabatti krijgen van Italie als dank.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#86 mark

En Roemenie heeft zich laten omkopen. Ze hebben echt 0,0 voor hun kans gestreden, heel vreemd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#87 Karsa Orlong

Roemenie was inderdaad bizar zwak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#88 Kittekat

WIE KLEEDT TOCH JOHAN CRUIJFF???!1! Schoudervulling in je OVERSIZED cobert. Ik kan het niet meer aanzien.

(morgen integraal verslag van voornamelijk het speciale EK menu met het wijn arrangement in restaurant Klein Jansen)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#89 S’z

Heerlijk schouderspel altijd van Cruijff.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#90 Cole

@88 Tom Egberts daarentegen ziet er altijd onberispelijk gekleed uit.

Was gister in een lokaal wapen van waar de (oranjeloze) dames kenmerkend hun neus ophaalde voor de tweede garnituur. Zaten de hele wedstrijd onnozel miauwend te alpacaplakken en te gossipdumptreinen om twee keer op te springen, te juichen en de herhaling te bekijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#91 Kittekat

Onnozel. Dat is niet zo best, Cole! Heb je deze dames flink de waarheid verteld?

Tom Egberts en onberispelijkheid, we leven echt in een ander universum.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#92 Cole

@91 Ik ben (net als Tom) al enige tijd geleden vanwege leeftijdsredenen gestopt met het de les lezen van de jeugd (30-) en met name het vrouwelijk deel daarvan.

Ik jou geval (30+) wacht ik nog even op het integrale verslag Klein Jansen met bewijzen van je liefdevolle aandacht voor de tweede garnituur en van je oranje outfit.
Of doe je nog steeds 2 x 45 minuten over voeden en verschonen?

 • Vorige discussie