Het lot van de witte zwarte*

Makumbe voorzitter Albino Vakbond Dat er in Afrika een hoop honger, AIDS en oorlog is dat weten we allemaal wel. Maar wat veel mensen niet weten is dat er zich nóg een andere tragedie afspeelt op dit geplaagde continent: die van de albino’s. Een-op-de-35 Afrikaanse negroïde mensen draagt het albino gen, wanneer dragers van dit gen samen kindjes maken zijn hun nakomelingen albino oftewel: pigmentloos. Albino’s hebben het in Afrika niet makkelijk zo vertelt John Makumbe oprichter van de Zimbabwe Albino Association (ZIMAS). Makumbe is zelf albino en werd na zijn geboorte bijna post-nataal geaborteerd door de vroedvrouw toen ze -tot haar grote schrik- zo’n bleke baby uit een zwarte vrouw te voorschijn zag komen. In hun verdere leven krijgen albino’s in Afrika te maken met discriminatie, mishandeling en sociale uitsluiting. In school, Makumbe was constantly bullied. His classmates would try to pull his hair out, “to see if I would bleed and if my blood was red”. (IRINNews) Maar een misschien nog wel veel groter en levensbedreigend probleem is het tekort aan zonnebrandolie in Zuidelijk Afrika. Albino’s verbranden binnen 20 minuten en huidkanker is voor hen bijna altijd dodelijk. In Zimbabwe is echter nauwelijks zonnebrandolie te koop en een fles kost al snel 10 dollar, onbetaalbaar met een maandinkomen van 100 dollar…

* De auteur heeft geworsteld met de titel voor dit postje aangezien hij anno 2006 niet meer weet waar hij aan toe is? Is de titel “het lot van de witte neger” nu discriminerend of niet? Hangt het van de huidskleur van de auteur af wat wel en niet gezegd mag worden? Zijn benamingen als zwarte of kleurling nog niet veel erger? Maar sla je met “witte Afrikaan” niet juist de plank mis? Hoe kan je anno 2006 -met alle goede bedoelingen van de wereld- nog zeggen wat je bedoelt, soort van..?

 1. 6

  Maar toch… ik voel mij als blanke man op glad ijs…
  Zijn er soms negers/zwarten/gekleurden in de zaal die op begripvolle edoch duidelijke wijze kunnen aangeven hoe zij wensen te worden aangesproken in de eigenlijk enige kwestie wanneer huidskleur er echt toe doet: die van to albe no or not albino?

 2. 12

  Negroide albino?

  (Word zelf nogal ’s aangesproken met rooie of melkfles, ik snap het zonnebrandolieprobleem, vond altijd dat dat in het ziekenfonds moest zitten of wat actueler… in de nieuwe basisverzekering)

 3. 24

  In Limburg wordt zwarte (in dialect: zjwarte) in ieder geval bedoeld als politiek incorrecte beldigende term. Hier kun je dus beter neger zeggen. Ik weet niet hoe het in de rest van nederland is. Ik gok dat ze daar wat meer onder anglicaanse invloed liggen, alwaar nigger juist weer beledigend is en black een koele term.

 4. 27

  Stel je voor de Inuit noemen ons frikandellenvreters. Ik verzin even ter plekke dat dat zoiets wordt als frikkinuki. Wat zou jij ervan vinden als alle niet-blanken je frikknuki noemen?

 5. 40

  Als ze geen zonnebrandolie verkopen in Afrika, dan raad ik de albinoneger aan om parasolletjes te gaan dragen, net zoals Moriaantje.

  Overigens vind ik ‘witte zwarte’ interessanter staan dan ‘witte neger’, dus puur uit literair esthetische overwegingen vind ik dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

  Zelf heb ik trouwens nooit begrepen wat er mis is met het woord neger. Het klinkt toch goed, neger. Ik zou zelf ook graag een neger willen zijn, puur vanwege het woord neger.

  En, nu we het toch over negers hebben (of ‘zwartjes’, zoals wijlen mijn oma ze altijd noemde), onlangs las ik bij Marten Hoepla dat negers in Japan bekend staan als chocolademensen. Het lijkt me dat geen zinnig mens tegen die term bezwaar kan hebben, want heel veel mensen (vooral vrouwen) houden van chocola. Albinonegers zullen dan automatisch witte chocolademensen worden. Probleem opgelost, lijkt mij.

  In een ideale samenleving zou uw dus titel als volgt luiden:

  ‘Het lot van de witte chocolademens’

 6. 41

  Volgens mij is er niks mis met het woord neger. Nikker is erg racistisch, maar dat woord wordt bijna nooit meer gebruikt en daarom wordt neger nu met het Amerikaanse nigger vergeleken. Een soort sluip-anglicisme dus. Een paar jaar geleden heeft een groep negers geprobeerd om het woord neger uit de van Dale te krijgen omdat het racistisch zou zijn, maar dat is gelukkig niet gebeurd.

 7. 46

  Honderdduizenden jaren geleden besloot een pigmentloos negerstel dan ook dat ze het wel gezien hadden in Afrika, voortdurend maar grapjes en postnatale zwangerschapafbraken te moeten ondergaan. Henk en Truus zoals ze door de stamleden grinnekend werden genoemd trokken door de steppe noordwaarts, waar de zon onderging omdat ze hoopten daar misschien des nachts extra bij te kleuren. Vele duizenden jaren zijn Henk en Truus de oervader en oermoeder van het meest succesvolle ras op aarde, de witman. Dat de witman af en toe met enige Schadenfreude op de zwartman kijkt mag dan ook niet helemaal verwonderlijk zijn, denk maar eens hoe dat destijds voor Truus en Henk moet zijn geweest.

 8. 48

  Mijn ervaring in Harlem, is dat ik in 1 jaar al 4 keer gediscrimineerd ben, terwijl me dat in 4 jaar Indische Buurt en 3 jaar de Pijp nog nooit overkomen is.
  a. uitgescholden voor ‘white bastard’ ‘go out of my neighborhood’ gevolgd door een heuse zwarte ass-slap beweging, lik op stuk met ‘you black bastard’ ‘you go outof my neighborhood’ maar van de ass-slap had ik niet terug;
  b. black cab vanaf 125th van oost naar west levert me als blanke een omrit rondom Morningside Park op langs 110th street (les: dreig met bellen van 311)
  c. zwarte bedelt vaag voor zich uit starend, niet in degaten hebbend dat ie het tegen mij heeft, begint ie me uit te schelden, dat ik nu in Harlem ben, en dat ik tenminste iets terug behoor te zeggen;
  d. In overvolle bus van west naar oost begint ene zwarte de andere van ‘house nigger’ te beschuldigen omdat ie weigert opzij te gaan, ‘you learning a white man’s tricks now huh brother?’ vervolgens komt er het hele repertoire Malcolm X overheen.

  Doorgaans bestaat de enige discriminatie eruit dat je voortdurend om geld gevraagd wordt door zwarte bedelaars, maar in Harlem is het ronduit beschamend.

 9. 52

  Eerst een hele tijd de brede-visie-Amerikaan-wijde-wereld-Hollander uithangen. Mét heleboel Nederland-bashing. En nu zogenaamd huilen als de NL-mongolen een Amerikaane “echte winnaar” (met genetisch voordeel) herkennen. En “wij” — sinds wanneer wij ? — zijn verslagen. Caprio, dit is een tussenstand.