Het Grote Graaien

grote graaier Hans Alders beurt met zijn bijbaantjes 90.000 euro. Met zijn Commisaris der Koningin traktementje erbij komt hij op minstens 212.689 euro/jaar.

Sommige mensjes hebben veel bijbaantjes; Hanja Maij-Weggen “had wel tijd voor een nevenfunctie bij bijvoorbeeld ING, maar niet om sollicitanten te spreken voor de burgemeesterspost in Bergen op Zoom”.

Zakkenvullen is helaas niet voor iedereen weggelegd. Maar door er zo van een afstandje naar te kijken kan het gepeupel zoals wij er toch een klein beetje van “meegenieten”. Of “verdient” u ook 2 ton per jaar ?

Leuk ook trouwens hoe Elsevier ons probeert te laten geloven dat het grote graaien vooral iets is wat bij “linkse” bestuurders hoort.

 1. 1

  Ja, het is allemaal prima maar waarom wordt er bij iemand met een uitkering eventuele inkomsten in mindering gebracht en mag een commissaris gewoon een lekker zakcentje bijverdienen?

  Bovendien komt bij mij de gedachte op; het salaris is wellicht te riant voor de baan, de heren houden tenslotte teveel tijd over. Zoveel tijd zelfs dat er een baantje op na kan worden gehouden waar 1,2,3 of soms wel 4 gezinnen van kunnen rondkomen…..

 2. 3

  Als ik naar die foto van Hans Alders kijk schiet mij de songtekst van de Koot&Bie positivo’s te binnen:

  “Jezus had genoeg aan brood en wijn
  en dat behoefde echt geen grand cru te zijn…”

 3. 4

  Niet dat ik een bijzondere fan van deze man ben, maar meer als observant…
  Als ie niet dat soort bedragen zou vragen, zou ie:
  a) door jan en alleman gevraagd worden voor dit soort baantjes – dat zou ie dan kunnen weigeren en dat zou ‘m dan ook worden aangerekend. ‘te makkelijk verwerven’ van dit soort baantjes? er zijn relatief veel van dit soort baantjes, en relatief weinig mensen die geacht worden ze in te moeten vullen – dat kan je de mensen die ze invullen niet aanrekenen.
  b) broodroof plegen op onbekende nederlanders en hun bazen die voor interim management / voorzitters klussen van dat kaliber ook dat soort bedragen vragen. Het is nu eenmaal de prijs die er voor staat in nederland.
  c) de man werkt waarschijnlijk zo’n 80 uur per week voor dit geld.
  e) in iedergeval doet ie het waarschijnlijk niet puur om het geld – meerdere bijbaantjes om dik twee ton op te toppen?

 4. 5

  Ik denk dat de crux zit bij ‘wie we geschikt achten voor dit soort baantjes’. Men wil: bekende, belangrijke types. Het gaat om het imago, charisma, de cojones. Niet om de inhoud.

 5. 6

  Een bericht in de categorie: links of rechts lullen, links of rechts zakkenvullen. En dat in den ELSEVIER! Nu nog ff de onkostendeclaraties onder de loep nemen…

 6. 9

  Precies! en dan nog te bedenken dat een deel van de verdiensten van die bijbaantjes blijkbaar niet te achterhalen valt..

  zonder moralistisch te doen vind ik wel dat de heren en dames op hun eigen maatstaven beoordeeld moeten worden…. dood aan de linkse zakkenvullers dus wat mij betreft ;-) die zijn namelijk groot geworden over de ruggen van zogenaamde achtergestelde bevolkingsgroepen

 7. 10

  Wat een fabuleuze verdraaiing Sickbock van de werkelijkheid. Ik dacht toch altijd dat ‘rechtsen’ rijk werden met het sluiten van fabrieken en het verlagen van de uitkering voor bijstandsmoeders?

 8. 11

  Misschien moet Degtyarev Pekhotny eens een wat hoger salaris bedingen voor de tijd die hij op en met Sargasso doorbrengt waar anderen in diezelfde tijd riant hun zakken kunnen vullen.

  En maakt het werkelijk iets uit, voor de gretigheid waarmee gedeclareerd wordt, of een bestuurder links danwel rechts is? Ik geloof er niks van.

  ‘We’re all just niggers to the rulers of this land’ sprak de legendarische punkband Crass, ergens begin jaren tachtig… Uiteindelijk houdt ook de PVDA niet van negers.

 9. 15

  We hebben met zijn allen in Nederland besloten dat we een vrije markteconomie willen. Dat betekent ook dat het mensen vrij staat een goed salaris te onderhandelen. Zolang die bijbaantjes van de C.-en der K. de uitoefening van hun hoofdbaan niet hinderen (door tijdsbeslag of (de schijn van) belangenverstrengeling) lijkt mij er niets op tegen. En als het Alders dan lukt om 90.000 bij elkaar te sprokkelen is dat leuk voor hem. Overigens betekent dit wel dat ik het met Remkes eens ben, want die zei gisteren zo’n beetje hetzelfde. Hmm… dat voelt wel een beetje vies ;-)

 10. 20

  @JdB Helemaal mee eens. We zijn toch met zijn allen een portie schijnheilig en afgunstig. Dat bijvoorbeeld een bouwvakker vervolgens zijn auto en vakantie er op zaterdag bijklust vinden we dan wel normaal.

 11. 22

  @Carlos
  “neem nog even Der Lauf der Dingen in deze draad in ogenschouw”

  Dit alles volgens het principe ‘maar zij begonnen eerst’, net als Elsevier?

  Wat heeft dat nou voor zin? Ik kan me best voorstellen dat u de opmerking van Sikbock onaangenaam vindt, maar neemt dat uw eigen, eh… verantwoordelijkheid weg?

 12. 23

  soms wel ja,
  soms mag ik gewoon even gek uit de hoek komen op m’n eigen log.
  na pakweg 4000 postjes en 20.000 commentaren, dan heb je wel eens zin om uit de band te springen.

 13. 25

  @ Carlos: Ik begrijp wat je bedoelt.. Ik vind het niet verwerpelijk om je zakken te vullen. Iedereen is wat mij betreft vrij om dat te doen.

  Persoonlijk heb ik echter meer respect voor iemand die uitkomt voor het feit dat hij een “rechtse klootzak” is en zijn zakken vult, dan voor iemand met een dubbele moraal..

 14. 26

  Ik geloof er niets van dat de heer Alders en collega’s worden gevraagd om hun specifieke kwaliteiten. Ze zijn ongetwijfeld goede bestuurders maar dat is geen eigenschap waar een bedrijf of een andere organisatie dusdanig behoefte aan heeft dat zij dit van buiten aan moeten trekken. En indien toch, dat zijn er wel andere wegen dan het inhuren van deze heren. Ik geloof dat zij worden betaald om hun politieke invloed, niet alleen in hun provincie maar ook in de rest van bestuurlijk nederland.

  Belangenverstrengeling dus. Wat mij betreft liever niet, maar op zijn minst transparant.

 15. 28

  Om nog maar een lullige opmerking te maken: het bedrijfsleven handelt geheel volgens onze socialistische traditie door “potentieel lastige mensen” in te pakken..

 16. 30

  Mooi gisteren, een klein interviewtje met Lodewijk de Waal bij 2 vandaag:

  Er is een beroep wat je als ex-vakbondsman niet kunt aannemen, en dat is minister van Sociale Zaken. Dat is dusdanig tegenstrijdig dat ik dat niet kan verkopen aan mijn achterban.

  En je zult me ook niet terugzien in de raad van commissarissen van een beursgenoteerde onderneming. Ik moet hun niet, en zij moeten mij niet.

  Kijken of hij die belofte houdt.

 17. 36

  Als Hansje Alders en de bijbaan/nevenfunctie clan hun inkomsten belasting betalen over hun extra verkregen inkomen heb ik er eigenlijk weinig moeite hoeveel ze bijbeunen, zolang er geen belangenverstrengelingen optreden.

 18. 37

  Ik heb er wel moeite mee om iemand met belastinggeld te belonen met 120 euro voor een functie die hem kennelijk de gelegenheid biedt om er tientallen bijbanen op na te houden.

 19. 39

  Ik vind het schandalig dat iemand die op kosten van de staat 120. 000 euri incasseert ook maar een cent meer mag bijklussen zonder dat ie daarvoor gekort wordt op zijn uitkering. Mensen aan de onderkant van de samenleving moeten elke cent verantwoorden en worden overal op gekort. En dan durft Alders ook nog op de site “andere overheid.nl”te beweren dat de leidinggevenden meer voorbeeldgedrag moeten geven. Hypocrieter kan het niet.