1. 2

  Op school heb ik de nederlandse taal geleerd met een heleboel inconsequenties er in. Dat gaf niet, want je moest het toch nog leren. Nu zijn de spellingsregels veranderd waardoor ik minder goed kan spellen, maar de logica is er niet beter op geworden. Het verbindingsstreepje is lastig, maar de meeste moeite heb ik met die verbindings-n.

  Vroeger had je het noodzakelijk meervoud als vuistregel, en die werkte goed. Van een erwt maak je geen erwtensoep, en een pannekoek kwam altijd maar uit een enkele pan.

  In de drift van het hervormen zijn die geleerde heren vergeten dat taal geen wiskunde is en dat de tussen-n ook iets kan zeggen over enkel- en meervoud. Koninginnendag bijvoorbeeld. ‘Welke koninginnen allemaal?’ denk ik dan, net zoals ik de pannenkoekenbakkers in gedachten al zie jongleren met twee pannen en een -koek.

  Ik vind echt dat we moeten stoppen met de versimpeling van de taal. Want zogenaamde logica aanbrengen die als gevolg heeft dat je volwassen bevolkingsgroep continu twijfelt over spelling en taalgevoel is onwenselijk.

  Taal is een historisch gegroeid iets en daar mag je best trots op zijn vind ik.

  Oftewel, doe mij maar de witte. En een onderzoek onder de nederlands sprekenden over dit soort wijzigingen. Want eenmaal opgricht kan zo’n Taalunie natuurlijk niet zeggen dat ze klaar zijn. Die blijven doorgaan.

 2. 3

  In de drift van het hervormen zijn die geleerde heren vergeten dat taal geen wiskunde is en dat de tussen-n ook iets kan zeggen over enkel- en meervoud.

  *Geeft Ome Grobbo eerst maar eens even een dikke zoen*

  Hulde, driewerf hulde!! Taal is een onderdeel van dat zeer vluchtige en nauwelijks te definieren begrip “cultuur”.

 3. 4

  “Net vooraf aan het Nationaal Dictee der Nederlandse Taal (vanavond 20.20 Nederland 3) volgde het beste nieuws in jaren: een aantal gerespecteerde media als de NOS, de Volkskrant en Planet Internet (sic!) zullen de allernieuwste spellingshervormingen boycotten. Eindelijk begint men te begrijpen dat de wetten die de Taalunie uitvaardigt een dictatoriaal regime vertegenwoordigen dat lijnrecht staat tegenover de democratie van de levende taal. Immers, wij bepalen toch zelf zeker wel hoe we ‘Koninginnendag’ spellen?”
  Lees verder…
  https://sargasso.nl/archief/2005/12/19/boycot-het-nationaal-dictee/

 4. 5

  Koninginnendag bijvoorbeeld. ‘Welke koninginnen allemaal?’ denk ik dan

  Dat dachten de taalhervormers ook, want het is altijd ‘koninginnedag’ gebleven, omdat er een uitzonderingsregel voor de tussen-n is voor unieke zaken als de koningin, de zon (zonnebank), de maan (maneschijn) en nog wat van die zaken.

 5. 6

  Hmja, ik kies voor allebei, mag dat ook? De groene omdat ik wel moet voor m’n werk, de witte voor de rest. De logica is overigens ook in de nieuwe regeltjes ver te zoeken omdat het begrip “ingeburgerd” niet meer te volgen is. Volgens de bollebozen (of was het nou toch bollenbozen?) van de Taalunie zijn humanresourcesmanagement en contentmanagementsysteem elk één woord omdat ze ingeburgerd zijn, maar is public relations dat volgens hen niet. Terwijl PR al een ingeburgerde term was voordat humanresourcesmanagement in de mode raakte en contentmanagementsysteem al helemáál koeterwaals was. Trouwens, waar zit de logica in accountmanagement-accountmanager-junior acoount manager?

  Hmm, misschien ga ik toch eens werk zoeken op een plek waar ze de witte spelling gebruiken…

 6. 8

  Ik sluit me aan bij de vorige reacties. Als vertaler moet ik me aanpassen aan de nieuwe spelling, maar ik vind het allemaal grote onzin en ik blijf geen nieuwe stervensdure woordenboeken kopen.

  “Compact disc” wordt “compactdisc” en staat tegenover, hou je vast, laserdisk met een “k”.

  Dat voorbeeld van Eric met “public relations” is ook een fraaie.

  En dan zijn er nog een paar zalige woordbeelden (ideaal voor in ondertitels): langzaamaanactie, selffulfilling prophecy, partijintern…

  Kijk, er zal best wel een logica in zitten, maar kunnen ze die logica dan niet eens een keer consequent houden in plaats van telkens te veranderen? Dat is namelijk niet logisch. Wat gisteren logisch was, is dat vandaag niet meer en morgen dan weer toch wel?

  Wie verdient hier geld aan?

  *haat, haat, haat, haat..*

 7. 9

  Ik stel voor alles vanaf de Marchant-spelling ongedaan te maken. Persoonlijk vind ik dat de Belgische Willemsspelling het mooiste woordbeeld oplevert, maar vooruit, de Vries en te Winkel mag ook nog.

  Weet iemand trouwens of er ergens een hobbyist is die een pre-1934 spellingscontrole heeft geknusteld?

 8. 13

  Guy: het is eigenlijk idioot dat in de tijd van steeds meer online uitingen woorden stukvoorstukaanelkaargeplaktmoetenworden, met alle gevolgen van dien voor de uitlijning.

 9. 15

  Eric: Precies, en dat geldt niet alleen voor de uitlijning. Als je woorden moet gaan splitsen, wordt het helemaal leuk.

  Pistool is nu bijvoorbeeld niet meer pi-stool maar – lachen!- pis-tool.

 10. 16

  Nog één reactie, daarna ga ik in stilte haten.

  Via de extreem handige website van de Nederlandse Taalunie:

  Ik wil niet meedoen aan de spelling. Is dat erg?

  De spelling is verplicht voor overheid en onderwijs. Als u niet tot die doelgroep behoort, dan hoeft u de spelling uit de Woordenlijst 2005 niet te volgen. U kunt in principe dan spellen zoals u wilt. Natuurlijk is het voor de uniformiteit en leesbaarheid wél belangrijk dat zoveel mogelijk mensen dezelfde spelling hanteren. Het zou jammer zijn als de eenheid in de spelling die nu gerealiseerd is, verloren gaat. Vooral nu ook alle woordenboeken en naslagwerken dezelfde spelling hanteren.”

  Vetgedrukte tekst iets voor GeenStijl?

 11. 18

  En hoezo is het pis-tool? Je breekt toch af per lettergreep, of is dat ook al weer achterhaald?

  Echt, over 20 jaar hebben we het over ik heb, jij heb, hij heb. Lekker helder nietwaar? Schaffen we stam+t gewoon af, dat schrijfte ook makkelijker.

 12. 19

  De eenheid in spelling van de Taalunie is op deze manier alleen nog theoretisch. Door elke tien jaar met zulke stupide wijzigingen te komen heeft iedere gepensioneerde er over vijftig jaar minstens zes spellingswijzigingen opzitten. Behalve taalfanaten en schoolverlaters weet dan niemand meer hoe er nu weer gespeld moet worden. Taal is geen wiskunde, vandaar ook de term “taalgevoel”.

 13. 20

  Ik ben voor een gestandaardiseerde spelling. En ik vind het ook niet erg dat het af en toe verandert. Maar ik erger me er aan dat het wordt verkocht onder de noemer logica. Eerst was het paardebloem, toen paardenbloem en nu weer paardebloem. De logica hiervan ontgaat me.

 14. 21

  “Behalve taalfanaten en schoolverlaters weet dan niemand meer hoe er nu weer gespeld moet worden.”

  Precies!! De taalUnie probeert juist taalanarchie te kweken, ze blazen de boel van binnenuit op. Het is een complot, zeg ik je! Nu begrijp ik het pas, geniaal!! *hysterisch lachje*

 15. 23

  Mooi, ik heb op de basisschool een spellingsvariant geleerd van een juffrouw die zelf een andere spellingsvariant geleerd had. En nu hebben we dus weer een andere spelling. Hoef ik aan niemand meer uit te leggen waarom ik niet kan spellen.

  p.s. De werkelijke reden dat ik niet kan spellen is dat ik in de tijd dat ik naar school ging, de onderwijs bobo’s vonden dat het leren van (spellings)regels te ingewikkeld is. Ik moest maar woordjes uit m’n hoofd leren. Dat zou makkelijker zijn. Niet voor mij dus.

 16. 24

  Doe mij maar de spelling die me geleerd is op de lagere school, periode 1970-1976.
  Meeste stemmen gelden, okay? OK? Okee? Eh…
  Ooit was ik lid van het Genootschap Onze Taal. Bestaat dat Genootschap nog?
  Ik zal mijn talenknobbel weer eens aan het werk zetten. Groeten van een taalfanaat.

 17. 25

  Zoals zovelen houd ik het bij de spelling zoals die mij is aangeleerd op school en waar ik toen op beoordeeld werd (een zesje was voldoende). Ik weet niet of dat groen, wit of geel was, boeit me ook niet. Een taalcommissie zou veranderingen in de officiele taal moeten toepassen NADAT ze algemeen gebruikt worden, ze dient niet zelf de revolutie te beginnen, werkt averechts. Mensen worden er conservatief van (willen niet veranderen).

  Ik ben er al achter dat mijn spelling in het engels en spaans beter is dan mijn Nederlands. Hoe zou dat komen?