DATA - Vorig jaar zijn bijna 300.000 Nederlanders toegetreden tot de top tien procent van rijkste mensen ter wereld.
Het valt niet mee om in de top tien procent van rijkste wereldburgers te zitten. Jaarlijks vindt een enorme slachting plaats wie er bij hoort en wie niet. Credit Suisse becijferde per land hoeveel mensen er in 2011 tot die top tien behoorde en hoeveel in 2012. De verschillen zijn groot.
Eerst, hoeveel geld moet je hebben om in die rijkste top tien procent te komen?
In 2012 lag de grens op 71.000 USD. Die grens is bezit, minus schuld, dus na aftrek van hypotheken e.d. moet je minimaal 71.000 USD bezitten.
In 2011 zaten 5,7 miljoen Nederlanders daarin. Crisis of niet, een jaar later zijn er meer dan 6 miljoen Nederlanders die tot de rijkste tien procent behoren.
Internationaal gezien doet Nederland het nog prima, want andere Europese landen kregen flink klappen. Dat veel Italianen en Spanjaarden uit de toplaag zouden kukelen, is niet zo’n verrassing, maar ook veel Duitsers haalden de drempel niet in 2012: een verlies van 1,7 miljoen mensen.
Hieronder een overzicht van een aantal onderzochte landen.
Opvallend is de opkomst van China en Japan. Die leverden beide ruim zes miljoen burgers aan de bovenste laag van de wereldwijde rijkdompiramide.
Reacties (18)
Kan dat grafiekje een redo krijgen? Want het beweert heel erg vreemde dingen. Begin eens met die x1000 eruit te slopen, dan hebben we tenminste geen veranderingen meer ter grootte van de totale wereldbevolking.
Misschien zou je ook beter de stijging/daling relativeren naar het aantal inwoners. 6 miljoen nieuwe rijke Chinezen klinkt heel veel, maar de stijging is aanmerkelijk minder spectaculair dan in Nederland, waar de groei per inwoner ruim drie keer zo groot was.
x 1000 moest er uit inderdaad. Qua aan bevolking relateren, mwoah. Iedereen weet dat China nu eenmaal meer mensen heeft dan NL. Dat is een open deur. Het gaat ook niet om de exacte cijfertjes, meer een beetje de trend. Opvallend is Duitsland. Bijna vijf keer zo groot als NL, maar nog steeds een daling.
@2: In dat geval had je kunnen volstaan met een tabelletje met plusjes en minnetjes (of doe iets met kleurtjes). Dat is dan ook nog duidelijker, want nu heb je een hele trits landen met nauwelijks waarneembare balkjes. Als de precieze cijfers er toch niet toe doen zou je dat trouwens ook op kunnen lossen door met de 10log van de aantallen te werken ipv. de aantallen zelf.
Ik voel me redelijk rijk. Maar volgens bovenstaande rekenmethode geloof ik dat ik met mijn studieschuld en zonder substantieel vermogen eerder behoor tot de armste 10% van de wereld. Ik bedoel maar: hoeveel Afrikaantjes in hongersnood kunnen zeggen dat ze duizenden euro’s in de min staan?
@4 ja correct. Met de dalende huizenprijzen en DSB-aftermath ben je vast niet alleen.
Al mijn centen zitten in mijn huis, als straks niemand dat van mij wil kopen kom ik je gezelschap houden.
Wacht, mijn pensioen- en AOW-rechten, uit te keren vanaf mijn 77ste, veilig geïnvesteerd in Griekse staatsobligatiederivaten, tellen die ook mee?
Eigenlijk vind ik de daling in Brazilië het meest opmerkelijk. Was toch juist booming?
Ik zie niet hoe de Wealth is gedefinieerd: spaarsaldo? Netto spaarsaldo? Inkomen? Incl pensioenrechten/-verplichtingen?
Nu weet ik nog niet of ik bij de bovenste of onderste 1% hoor en dientengevolge gelukkig of ongelukkig moet zijn.
@7
Bezit -/- schuld. Pensioensaldo hoort bij je bezit, net als spaarsaldi, huizen, auto’s, inventaris, kunst, sieraden etc. Verdien je veel maar geef je alles uit aan eten, drinken, cursussen van scientology, casino dan ben je niet rijk.
@6
Waar komen al die rijken in Japan vandaan dan? Deflatie, effecten tsunami kuststreek (o.a. visserij), Panasonic/ Sharp/ Toyota enz. die moeten inkrimpen…moet ik doorgaan?
http://www.tradeitdontdateit.com/bbc-the-love-of-money-episode-1-the-bank-that-bust-the-world/
@9
Ik zou dat alleen kunnen verklaren door de stijging in waarde van de Japanse staatsobligaties (door de Europese crisis). De enorme Japanse staatsschuld is grotendeels een schuld aan de eigen bevolking.
Edit: En de yen is gestegen t.o.v. de dollar.
@8 – “Pensioensaldo hoort bij je bezit”. Wel heel stellig van je.
Japanners hebben waarschijnlijk veel fysiek goud(ook juwelen) en zijn dan natuurlijk veel rijker geworden de laatste jaren.
@4: Donald Trump stond ooit $9.2 miljard in de min na een vastgoedcrash. In een van zijn boeken beschrijft hij een dakloze waar hij langsliep die $9.2 miljard rijker was dan Trump.
De rijken worden nog steeds rijker en de armen steeds armer, of is dat slechts een statistisch nooit aangetoond vermoeden?
En als je dan rijk bent is de vraag hoe lang nog?
@8, @12 Nee hoor, het is zonder pensioensaldo. Ik heb het maar even nagerekend. Ook het CBS komt op ongeveer 5,7 miljoen personen (in 2.2 miljoen huishoudens) die boven de grens van 54K euro komen (is 71K dollar).
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/default.aspx?DM=SLNL&PA=80048NED&D1=0%2c2-8&D2=0&D3=0%2c112-121&D4=l&HDR=G2%2cT&STB=G3%2cG1&VW=T
@11
Dan krijgt zo’n grafiek “rijkste inwoners” een wel erg ruime betekenis…