Hemelhoog en aardediep: Wie is Nel Benschop?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol


Op een ander weblog lazen wij de naam van Nel Benschop. Zij werd in verband gebracht met poëtische wansmaak en dat was voor ons een reden om eens te kijken wie Nel Benschop is.

Nel Benschop (1918) is een veelgelezen dichter, die vele dichtbundels heeft verkocht, maar ook wordt beticht van (te) gemakkelijk inspelen op religieuze sentimenten. Haar wordt vaak oppervlakkigheid en een kinderlijk wereldbeeld verweten, maar tevens is zij wel de dichter die het meeste op rouwkaarten wordt geciteerd. Nel is christen. En dat blijkt duidelijk uit haar gedichten. Nel schrijft troostgedichten, en troost geven is wat zij wil bereiken. Ze weet dat het leven niet altijd even makkelijk is, en heeft zelf ook moeilijke tijden gekend die haar band met God soms hebben getest.

Omslag Hemelhoog en aardediepZo verloor ze in 1955, vlak voordat ze zou doorbreken, een broer door verdrinking. Ruim 22 jaar later kon zij ook haar zus ten grave dragen nadat deze bij haar thuis een hersenbloeding kreeg. Maar 5 jaar later doorbreekt ze de grens van één miljoen verkochte boeken, en is vanaf dan de bestverkopende en meest geciteerde dichter van Nederland. (bron en tevens een interessant interview)

Vanaf haar eerste bundel ‘Gouddraad uit vlas’ is zij continu succesvol geweest, en maakte zij zich sterk voor tolerantie, respect en begrip voor andere meningen. Ten tijde van het grote conflict in de Gereformeerde Kerk (1944) dat uitmondde in een kerkscheuring koos Nel niet voor de vrijgemaakten van professor Schilder (Familie van onze dominee?). Haar broer echter wel, en die keerde zich van hun gezin af. Elf jaar later zou hij verdrinken.

(Onlangs kwam de protestantse hoek nog in het nieuws vanwege eerste gesprekken mbt toenaderin na alweer een scheuring binnen de protestantse kerk)

Omslag je ogen zijn zo vol lichtTegenwoordig woont ze gezond en wel in Arnhem, is 85 jaar oud, en niet vatbaar voor kritiek. Dat critici haar werk links laten liggen en terzijde schuiven als pseudo-poëzie doet haar weinig: Haar werk wordt gewaardeerd door hen die het mooi vinden, en wat anderen daar van vinden is niet van belang.

Zo zie je maar hoeveel je niet weet van de wereld om je heen, en wat er leeft achter een naam die je in eerste instantie niets zegt. Maar die blijkbaar wel voor heel veel mensen betekenis heeft.

Meer over Nel Benschop:

Gedichten:
Anno Domini
Bij het afscheid van mijn leerlingen

Nel Benschop Genootschap:
Mocht u gevangen zijn door de charme van Nel dan kunt u het
Nel Benschop Genootschap steunen.

Luistervoer:
Nel kan nu ook gezongen worden: Lekker wegdromen met Nel op Real Audio(!)

Tot slot
Willen we graag besluiten met een stukje poëzie:

“Adieu” dat was het laatste, dat mij restte,
daarmee werd je gebannen uit mijn land –
Nu ben je weg – dat is misschien het beste.
Adieu! Adieu! Ik laat je in Gods hand.”

Dit is een Lilith-Grobbo coproductie

0

Reacties (1)

#1 name

first post w000000t!