1. 1

  Graag een comment van Chinaman in deze!!!. Van de virtuele contacten die ik onderhoud in de regio begrijp ik dat het wat lastiger is het gedoe te duiden.

  Lastig volkje die Oeigoeren, vermoed ik. You can’t have u’r cake and eat it.

  Zelf geheel tegen geweld mind you.

  Wat zou u doen als je een “groep” van 1,5 miljard mensen moet besturen?

 2. 2

  Larie, waarom zou dat moeilijker zijn of zou er meer repressie nodig zijn (dat lijk je te suggereren?) naarmate er meer mensen in je land wonen?

 3. 3

  Van de virtuele contacten die ik onderhoud in de regio begrijp ik dat het wat lastiger is het gedoe te duiden.

  Oh echt? En wanneer heb je deze opgedaan: voor dat je de K2 beklom of na je survivaltocht door de Gobi woestijn?

 4. 4

  dagelijks ONGELOFELIJKE ZIJKERT, alsmede zuid afrika etc..mijn ding..ik kijk geen tv..tijd over in de avond, slaap pakweg 4 uur. De gobi niet..de Sahara wel, 6 maanden lang. Ik ben geoloog veel geklommen, soms te ver maar niet de K2..dat durf ik niet.

  me, 10 jaar geleden:

 5. 7

  De bus was van een malle Duitser..mijn taak was, als de bus vast zat in heel fijn zand wat zich als water gedraagt, de wielen uit te graven. De bus, met heel slappe banden, ging in z’n 2e verder en kon niet stoppen. Ik moest daar dan achterna hollen om erin te springen..een keer niet gelukt..de nacht de sterren..de schorpioenen.

  Wat is m’n leven saai momenteel potverdomme..tijd voor.. (sorry directie:)

 6. 9

  Zonder dollen JSK, heb jij geen soort van mondiaal virtueel netwerk

  Tjee..eten in de buik, kinderen naar bed en ik reis door de wereld met cam en verbaas/leer elke dag, doe jij dat niet dan?

 7. 10

  @2 Wat maakt het “makkelijk” een land te besturen? Gezamenlijke geschiedenis en vijand(-en, als je pech hebt), gedeelde culturele waarden, etc. Meer mensen, meer verschillen. Repressie is een makkelijke korte-termijnoplossing, en in het geval van China, een lange-termijnoplossing ook wel, voorlopig.

 8. 11

  Das en hele goeie Raven.

  Naarmate de kudde die je bestiert groter wordt zijn heftiger dingen nodig om het systeem in evenwicht te houden. China is etnisch zo omvangrijk dat vanuit het bestuurscentrum repressie gezien wordt als stabilisatiefactor.

  De Romeinen zijn daar aan ten onder gegaan.

  Vanuit die optiek maak ik me sterk voor een wereld van regio’s en zeker niet een kolos zoals “Europa”. Word me hier, op deze fijne plek, niet in dank afgenomen, mind u.
  Maar ik ben tegen grootschaligheid, komt ellende van, inertie van kwade krachten hebben een podium aldoende om beweging te bewerkstelligen.

 9. 12

  @4 Waar slaat dit op? Sinds wanneer gaat deze post over woestijnen?
  Zand dat zich als water gedraagt lijkt mij trouwens wel typisch een gedachte van iemand die te lang in de Sahara gebleven is.

 10. 14

  alles heeft met alles te maken Papeleo, c’est la vie.

  In de regio, OT, is er een sterk gender aspect..wie beheert het water b.v. en het land etc. Een persoon vanuit de islam ziet dat anders dan een persoon van een andere secte. Dan is er de spanning als het govermentele geld gaat rollen.

  Vereren wat je aangeboden is (islam) en gebruiken wat je aangeboden is (de anderen)..dan is er de frictie..my opinion.

 11. 16

  Net als Tibet is het natuurlijk een bezet land. De Chinezen staan verder af van de kultuur van de Oeigoeren dan wij van de Indonesische, maar dat is natuurlijk een wilde uitspraak.

  ps Overigens gaan de heel echte mannen op de fiets natuurlijk.

 12. 17

  @10: Meer mensen is niet noodzakelijk meer verschillen. Het probleem zit hem niet zozeer in de hoeveelheid mensen, als wel in de verschillende volkeren. De Chinezen hebben ooit in hun wijsheid besloten dat Sinkiang (Mongolië, Tibet, nog zoveel gebieden) bij hun land moesten horen, gewoonlijk tegen de mening van de plaatselijke inwoners in.

  Vervolgens hebben ze bedacht dat die gebieden makkelijker te controleren waren als ze een meerderheid aan (Han) Chinezen hadden, dus begonnen ze mensen uit het oosten naar deze gebieden te transporteren. Op den duur is dat de oplossing, simpelweg demografisch de minderheden overspoelen en oplossen. Probleem is dat zolang het proces nog loopt, die volkeren zich daar tegen verzetten en tot ze een kleine minderheid vormen is er inderdaad repressie nodig.

 13. 18

  @larie: Die onzinverhaaltjes van je waarvan niemand de authenticiteit van kan bepalen boosten misschien je ego maar voegen niks toe aan de kwaliteit van de discussie. Ik geloof ze eerlijk gezegd niet meer – want over de jaren hier op Sargasso teveel tegenstrijdigheden gelezen. Punt is: kan je niet met *echte* argumenten komen zoals #10 of #17.

  That’s all: je had geen foto voor me hoeven te googlen, kan ik zelf ook wel.

 14. 21

  Om van het gemiezemaus van jsk af te zijn, redactie…please.. komt de persoon/setting op plaatje 4 u bekend voor?

  Een “ja” voldoet in deze.

 15. 23

  @larie: Net zoals alle andere threads gaat deze *ook* niet over jouw persoon, wie je allemaal wel niet kent (je zgn visuele contacten ofzoiets) en waar je al dan niet bent geweest. Wees niet zo’n egohoer man.

 16. 24

  jsk, in het diepst van mijn gedachten ben ik een grote lul, een stofje.

  Jij bent de borstklopper daar in tegen en valt me aan want ik lieg, doe me anders voor, stoffige meneer.

  Ik maak dingen mee, jij niet dan?

  web 2 suks, maar enfin geen reaktie van de redaktie..i rest my case.

 17. 28

  Jij kent me niet jsk en ik vroeg om iets hier ter plekke en ik kreeg het niet :((…

  De ballen. blijf je en jullie maar lullen in je anonimiteit in je anonieme niche.

  Man wat baal ik!.

 18. 31

  Tuurlijk doet me dat wat, ik ben een mens zich realiserend van z’n zwaktes maar ik lieg niet!

  ik doe m’n best, wat kan ik meer doen dan dat, tussen irl en virtueel is de line dun.

  OT: de meneer vanuit die regio geloofde geheel niet dat wij, westerlingen, op onze wc een verjaardagskaleder hebben hangen. Dat als je op bezoek komt bij vrienden stiekem gaat kijken of jij (ik dus) erop staat en indien niet terloops vraagt van” goh die kalender”…

  Bij oeigoren worden de nameday;s niet gevierd..slechts de menstruatie. Dan het hoofd bedekt..verders niks.

 19. 32

  larie: ik vind jou in ieder geval een van de meeste oorspronkelijke, interessante reageerders op dit bloggie. En zeker geen ego tripper! Geheel eigen staccato stijl, daardoor soms moeilijk te volgen, maar altijd met een twist en diepgang! vooral zo blijven doen wat mij betreft.