Hard werken is verwende Nederlander vreemd

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022

De Nederlander lijkt hard werken te zijn verleerd. Was Nederland in de jaren 70 nog een van de meest vrome volken als het om arbeidsethos gaat, vorig jaar werkte de Nederlander gemiddeld nog maar 28 uur in de week. Slechts de Noren en Duitsers werkten gemiddeld minder uren. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het Amerikaanse ministerie van werkgelegenheid door weblog Sargasso en het ANP.

,,De Nederlanders zijn verwend geraakt”, stelt Ferry Koster, universitair hoofddocent arbeidsorganisatie en management van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. ,,Het beeld van de hardwerkende Nederlander bestaat niet meer. Mensen kiezen vooral uit sociaal oogpunt minder vaak voor hun carrière. Maar ook het de mogelijkheid van deeltijdwerken is debet aan een verminderde arbeidsethos.” Met name de veelal in deeltijd werkende vrouw heeft het gemiddeld aantal arbeidsuren van de Nederlanders doen kelderen.

De sterke daling van het aantal uren is volgens Koster een gevolg van de gestegen welvaart. Nederlanders werkten in 2010 gemiddeld 1462 uur per jaar tegenover krap 2100 uur in 1970. ,,Nederlanders vinden inkomen absoluut belangrijk”, stelt Koster. ,,Maar op een bepaald moment bereikt het inkomen een verzadigingspunt, waarna het salaris van ondergeschikt belang wordt. De Nederlander kan kiezen en dat maakt dat de arbeidsparticipatie vaak verminderd.”

Opvallend is dat sinds het begin van de huidige financiële crisis medio 2008 de arbeidsethiek weer toeneemt. ,,Mensen gaan inderdaad weer extra werken om bijvoorbeeld een buffer op te bouwen”, aldus Koster. ,,Je merkt toch dat mensen zich meer zorgen maken.” Volgens de docent draagt het nieuwe werken, waar werktijden, het aantal gewerkte uren en de werkplek flexibel kan worden ingevuld, bij tot een vermeerdering van het gemiddeld aantal uren.

Naast Nederland vertoont ook de arbeidsethos van andere Europese landen zoals Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Noorwegen een soortgelijke daling. Ter vergelijking blijken met name de Aziaten de ware workaholics. Inwoners van Singapore werkten vorig jaar gemiddeld 2409 uur. In Zuid-Korea lag dit aantal op 2352. Volgens Koster worden die cijfers mogelijk gevoed door beperkter arbeidsrecht in die landen of een traditioneel rollenpatroon van de werkende man en de vrouw die het huishouden bestiert.

fotobron

Voor wie met de data aan de slag wil:

Gewerkte uren

Bericht CBS

Bericht US Department of Labor

Reacties (64)

#1 L.Brusselman

Dat geldt misschien voor mensen die hogere inkomens opstrijken,bij de lagere inkomens zoals in de bouw moet je wel keihard werken anders vlieg je eruit.En niks flexibel gewoon vanaf 7 uur standaard.
Dat geldt ook voor productiewerk,agrarische sector, schoonmakers etc…..En deeltijd?, vergeet het maar allebei fulltime anders kun je je huisje en ootootje vaarwel kussen.

  • Volgende discussie
#1.1 qwerty - Reactie op #1

gemiddelden, statistiek en zo.

#1.2 L.Brusselman - Reactie op #1.1

Gewoon het leven van alledag.Voor een groot deel van de bevolking.

  • Volgende reactie op #1.1
#1.3 Dehnus - Reactie op #1.2

Dat niet alleen mijn zuster kan alleen maar parttime baantjes vinden. De meeste fabrieken en dergelijke vragen alleen maar mensen voor 20 uur of minder. EN dat is productie werk. Op die manier kan ze natuurlijk nooit 40 uur volmaken. Het licht dus echt niet alleen aan de werknemer.

  • Volgende reactie op #1.2
#1.4 parallax - Reactie op #1.2

Ja, en?

Moet iedereen 40+ uur per week werken?
Totaal geen behoefte aan.

  • Vorige reactie op #1.2
#1.5 larie - Reactie op #1.1

Wat je zegt @qwerty

Gelul in de ruimte, mijn optiek van de post.

ps: gepost door ‘de redaktie”..strange.

  • Vorige reactie op #1.1
#2 Inca

Wat heeft het aantal uren met arbeidsethos te maken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Martijn

Binnen de gestelde mogelijkheden maximaliseren mensen gewoon hun welzijn. Op een zeker moment wordt vrije tijd bij een bepaald loon meer waard dan extra geld, waar je dan genoeg van hebt. Economen hebben daar mooie terminologie en grafiekjes voor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Harm

De wereld gaat aan vlijt ten onder – http://www.scholieren.com/boekverslagen/19151

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 L.Brusselman - Reactie op #4

Dendermonde is een van de schrijver die me op het “verkeerde” pad hebben gebracht.

#5 winter

In Amerika werken ze heel veel uur per dag, en hebben ze bijna geen vakantie. Maar ja, als de productiviteit een stuk lager ligt dan in Nederland of Noorwegen, dan merk je daar uiteindelijk weinig van.
Ik doe liever m’n werk snel (en goed) en ga dan daarna lekker genieten van het leven, dan dat ik de helft van m’n leven op het werk doorbreng (waarvan veel koffiedrinken).

Tsja, dit gaat da natuurlijk niet op voor de kassiere of de barman…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Peter

Dat van die hardwerkende Nederlander is inderdaad je reinste quatsch. Dat daarop een heel kabinetsbeleid wordt gebouwd is een gotspe. Er is welgeteld 1 hardwerkende Nederlander en dat ben ik. Nee sorry, hier deze buurt moet er nog eentje zijn, maar dan heb je het wel gehad.

Het CBS meldde vandaag dat van al die luie weknemers een derde vaak overwerkt. Een ander onderzoek hield het op maar liefst 80%.
En ja, arbeidsethos heeft in Nederland geen moet maken met arbneidsethos, in de zin van bereid zijn er tegen aan te gaan. Het arbeidsethos is er juist op vooruit gegaan, omdat mensen er blijkbaar voor kiezen minder in de tijd van een ander te werken.

Want doen de juichende cijfers over vrijwiligerswerk er niet toe? De mantelzorg?
Bovendien is het doel waarnaar we dienen te streven is toch de volledige werkeloosheid? In de zin dat we volledig over de invulling van de eigen tijd kunnen beslissen? We hebben toch niet voor niets de automatisering, robots en slavernij uitgevionden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Arjan

Je werkt om te leven..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 kevin

Ik zie een dalend aantal werkuren als een symbool van toegenomen welvaart. Wat is precies het probleem? Dat mensen ook tijd voor zichzelf willen hebben? Dat werkgevers hun werknemers niet uit kunnen knijpen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Frank

Merkwaardig stuk voor een datablog als Sargasso. WAAR ZIJN DE CIJFERS?
AL eerder opgemerkt, ik zie heel veel mensen in eigen tijd werken of bijscholen. Zijn die uren wel of niet in de statistieken meegenomen? Daarnaast zijn Nederlanders heel erg efficiënt tijdens werktijd, en is onze productie per persoon ook heel erg hoog (veel hoger dan b.v. de Amerikanen). Zo zonder cijfers heb ik eigenlijk alleen maar vragen…..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 L.Brusselman

De ellende met statistieken is ,het zijn niet meer dan statistieken. De werkelijkheid ziet er toch anders uit,of wordt in ieder geval anders ervaren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Spuyt12

Er was pas geleden ook iets over arbeidsethos, waarbij het aantal uur werken gelijk werd geschakeld aan het arbeidsethos. Hoe meer uur, hoe beter.

Dan houdt de discussie wat mij betreft op, want volgens die definitie heeft iemand die 5 dagen de kantjes ervanaf loopt een beter arbeidsethos dan iemand die er 4 dagen helemaal voor gaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11.1 Rob - Reactie op #11

En dan heb je het nog niet over het gegeven dat vrouwen in NL nu eenmaal vaker deelnemen in het arbeidsproces juist omdat het in deeltijd kan.

#11.2 Tuurlijk - Reactie op #11.1

Het is waarschijnlijker dat vrouwen juist minder werken omdat ze de mogelijkheid hebben om parttime te werken.
De arbeidsparticipatie van vrouwen in Nederland is namelijk relatief laag in vergelijking met andere Westerse landen waar deeltijd werken vaak wat moeilijker is of ze een fulltime salaris nodig hebben om rond te komen.

#12 Dimitri Tokmetzis

geupdate, had er nog geen tijd voor gehad…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12.1 Frank - Reactie op #12

Dank je wel Dimitri. Zie je misschien nog kans het bericht uit Amerika als pdf of zo er op te zetten, ik ben namelijk niet zo happig op het inloggen bij de Federal Bank aldaar :)
Overigens lukt het me nog niet te achterhalen of het om werkelijk gewerkte uren gaat die laag zijn. Ook kan ik niet zien of ons enorm hoge deeltijd percentage een rol speelt. Daarnaast is de term “verwend” in de titel (ook in andere media) nogal eenzijdig. Het zou zomaar eens kunnen zij: “Nederlanders werken efficiënt en behoren tot de gelukkigste mensen ter wereld”

#13 Ernest

Is er een probleem? Ik ben veel meer geinteresseerd in lonen. Je kan wel hard werken, maar het werkt demotiverend als je weinig betaald wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 joep

Met name de veelal in deeltijd werkende vrouw heeft het gemiddeld aantal arbeidsuren van de Nederlanders doen kelderen.

Het ligt dus gewoon weer aan die wijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 ElRey

Als de demografische druk is toegenomen in de periode jaren ’70 tot nu, is het niet vreemd dat het gemiddeld aantal gewerkte uren per Nederlander afneemt. Om deze conclusie te trekken, hoef je geen hoogleraar te zijn.

Wel bijzonder is dat een hoogleraar de mate van arbeidsethos afmeet aan het gemiddeld aantal gewerkte uren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Dehnus

Ik vind deze man wel wat aannames maken. Helemaal op het gebied van wat hij zegt op basis van zijn cijfers. Terwijl hij weet dat het meer vrouwen zijn die parttime werken, praat hij toch de Nederlander een schuldgevoel aan dat ze verwend zijn. Dat terwijl in de jaren 70 er veel meer vrouwen thuis bleven en dus het gemiddelde omhoog werd geschroefd daardoor. Als we voor die vrouwen 0 uur invullen zul je zien dat we ineens een heel ander beeld krijgen.

Toch schuift hij liever de schuld in de schoenen van de Nederlandse Werknemer, lijkt wel alsof er loon onderhandelingen aan zitten te komen… en er een nieuwe vakbond komt… oooh wacht! ;) De lobbies zijn weer eens slim bezig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Freek Bersch

Gokje: in dat gemiddelde van de 40-urige werkweek van een Nederlander in 1970 werd de niet-werkende huisvrouw vast niet meegeteld.

Met andere woorden, per hoofd van de bevolking zijn we heel wat méér uur per week gaan werken. Nou goed, die conclusie kun je niet helemaal trekken op basis van deze cijfers, maar het is wel waarschijnlijk.

Om met Ruud te spreken: laat je niet gek maken. Rechtse propaganda dit :-P

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Jos van Dijk

De term ‘workaholic’ stamt dacht ik niet uit 1970. Het verschil tussen statistiek en beleving is in elk geval groot. Vraag het ook maar eens aan docenten (die vroeger niets over werktijden mochten zeggen, want ze hadden zo veel vakantie…). En ik ben ook wel benieuwd wat de invloed van veel deeltijd werkende vrouwen op de cijfers is

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18.1 Ernest - Reactie op #18

Dat had je gedacht. Het komt uit 1968, het woord is gebruikt door een Amerikaanse dominee die verslaafden hielp en zelf erg hard werkte: Wayne Oates. Zijn boek, in 1971, “Confessions of a Workaholic” maakte de term algemeen bekend.

#19 Bismarck

De Nederlander lijkt hard werken te zijn verleerd. Was Nederland in de jaren 70 nog een van de meest vrome volken als het om arbeidsethos gaat, vorig jaar werkte de Nederlander gemiddeld nog maar 28 uur in de week. Slechts de Noren en Duitsers werkten gemiddeld minder uren.

Eerst het gemiddeld aantal werkuren vermenigvuldigen met de arbeidsparticipatie tussen 20 en 65 jaar, dan pas gaan vergelijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Freek Bersch

Overigens, als de conclusie zou kloppen dat Nederlanders minder hard werken, dan zou ik dat vooruitgang vinden. We leven niet om te werken toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20.1 su - Reactie op #20

Dat houden wij ons graag voor. Maar uiteindelijk bestaat vrije tijd bij de gratie van werktijd.

#20.2 T - Reactie op #20.1

Wat een enorme onzin. Wanneer de productiviteit, kwaliteit en winst erg hoog zijn hoef je weinig tijd vrij te maken om te werken. Blijkbaar lukt dat in Nederland prima.

#20.3 su - Reactie op #20.2

Wat een onzin. Er zijn genoeg voorbeelden van hoge productiviteit, winst en kwaliteit wat zich niet vertaalt naar meer vije tijd voor werkenden. Neem de jesusphone bijvoorbeeld, voor Chinese arbeiders betekent dat nog steeds een hoge werkdruk en lage salaris. Nederland heeft meer te danken aan de 40- tot 36-urige werkweek en andere rechten bedongen door de vakbonden.

#21 zmmoccc

Ik meet arbeidsethos altijd aan wat men doet als men wel werkt. Het gaat om de inhoud, de inzet, de kwaliteit, niet de kwantiteit. Wellicht leidt het relatief lage aantal gewerkte uren van de Nederlander juist tot een hogere arbeidsproductiviteit per gewerkt uur.

Zo zijn er bijvoorbeeld meer dan genoeg 40u werkende mensen die minder dan 25% meer productief zijn dan 32u werkende mensen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 dominique

Verwend ?? Alsof zoveel werken normaal is !

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 TDC

De hardwerkende nl’er is verdwenen sinds de grenzen zijn opengesteld.
RIP de hardwerkende nl’er/ Een warm welkom voor de bijstandsprofiteurs.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23.1 Harm - Reactie op #23

Bravo, bravo, van dit soort bijdrages moeten we het hebben. Een nieuw en origineel geluid: eindelijk eens iemand die zijn vinger op de wonde legt. Heb je dit al bij andere sites geplaatst? Schudt Nederland wakker, het is nodig.

  • Volgende reactie op #23
#23.2 Spuyt12 - Reactie op #23

Deze oorzaak-gevolgredenering ontgaat me compleet. Is Europa de schuld van het mindere werken van de Nederlander?

Dat Europa hoofdschuldige is aan de weinige regen die er in november viel accepteer ik inmiddels, maar dit?

  • Volgende reactie op #23
  • Vorige reactie op #23
#23.3 Tuurlijk - Reactie op #23

Het is precies omgekeerd! Eerst is de Nederlander te lui geworden om hard te werken en toen zijn de grenzen opengesteld voor mensen die dat werk hadden moeten overnemen. Eenmaal goed geïntegreerd Nederlander zijn deze mensen natuurlijk ook liever lui dan moe.

  • Vorige reactie op #23
#24 TDC

@030 Dank & graag gedaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24.1 Harm - Reactie op #24

Geen dank & slaap lekker

#25 Bob

Ik werk in in een ouderwetse degelijke machinefabriek in Duitsland, en daar zijn ook een paar chefs die denken dat de arbeidsethos direkt gelijk te schakelen is met het aantal uren dat er gewerkt wordt. Zodat werknemers soms beoordeeld worden naar het aantal plus-uren dat ze op hun “gleitzeitkonto” hebben staan. Pure kortzichtigheid.

Wat ik interessant zou vinden is een tweede grafiek waarin het aantal uren vermeingvuldigd wordt met de gemiddelde produktiviteit. (En dan nog gescaleerd tegen de algemene tevredenheid, die zoals we weten in Nederland een van de hoogste is, maar dan wordt het wel erg troebel). Ik vermoed dat Italie dan opeens niet meer bovenaan staat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Rob

Ik zie het volgende onderzoek al voor me: Nederlandse vrouwen hebben het slechtste aanrecht-ethos. Doordat ze meer dan andere vrouwen in Europa deelnemen aan het arbeidsproces besteden ze steeds minder tijd achter het aanrecht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26.1 Tuurlijk - Reactie op #26

Dat is het nou juist, ze nemen helemaal niet meer deel aan het arbeidsproces. Zelfs een stuk minder dan andere West-Europese landen. Ook krijgen ze minder kinderen, hier valt misschien iets over het aanrechtsethos af te leiden. Wat ze dan wel doen is de vraag.

#26.2 Rob - Reactie op #26.1

In Nederland zijn er relatief veel vrouwen (68%) die deelnemen aan het arbeidsproces en het leeuwendeel van de Nederlandse werkende vrouwen doet dat parttime (75%). Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld België waar 54% van de vrouwen werken maar dan gemiddeld wel 32 uur terwijl ze in Nederland gemiddeld 25 uur werken. Als je dan naar de totale bijdrage kijkt van werkende vrouwen plus niet-werkende vrouwen dan kom je neer op 17 uur per Nederlandse vrouw en 17,28 uur per Belgische vrouw.

Ik heb de cijfer uit: http://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2008/Nederland_deeltijdland (cijfers komen oorspronkelijk uit Eurostat)

Hoe dit precies opgaat in vergelijking met andere landen weet ik niet, maar een korte blik op de cijfers doet mij inschatten dat vrouwen in voornamelijk Scandinavische landen aanzienlijk meer werken en in Zuid-Europese landen enigszins minder werken.

#27 richard

Interessant. Maar niet heus.

Het feit dat we steeds minder ‘betaald’ werk gaan doen en meer ‘onbetaald’ werk is een direct gevolg van het hoge belastingstelsel dat we hebben. Homeproduction heeft dat.

Iemand inhuren die het gras knipt, boodschappen doet of voor je kookt ’s avonds? Veel te duur. Doe je liever zelf. (Heb ik niet zelf bedacht, maar Joe Stiglitz en die heeft een nobel)

http://logicfreezone.wordpress.com/2011/10/17/nederland-bijna-het-productiefste-land-van-europa/

Trouwens, nu we het er toch over hebben: Weet iedereen dat Koreanen (die van de 2352 uur per jaar) met hun 53ste met pensioen gaan? Denk het niet, en zeker die pipo van de Erasmus niet.

http://logicfreezone.wordpress.com/2011/02/25/van-harder-werken-wordt-je-niet-rijk/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Inkwith Barubador

Kan iemand me uitleggen WAAROM we zonodig hard moeten werken? Worden we daar gelukkiger van?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Hal Incandenza

@40
Dat klinkt me als nonsens in de oren in het geval van Nederland. We zouden minder moeten zijn gaan werken naar aanleiding van stijgende belastingtarieven en die zijn er niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29.1 richard - Reactie op #29

Beste Hal,

> Dat klinkt me als nonsens in de oren

Tja. Zal wel aan jouw oren liggen. Knip jij zelf het gras? Werkt je werkster wit? Doe je zelf de boodschappen bij de Appie Happie. Kinderopvang? Zelf schilderen thuis? Keukentje zetten? Wanneer voor het laatst uit eten geweest?

Grappig toch dat weldenkende mensen zoals jij verblind kunnen zijn als hun eigen ideologie in het geding komt. Terwijl je alleen maar je ogen open hoeft te doen!

Trouwens, onlangs nog lopen Schreeuwen om Cultuur?

  • Volgende reactie op #29
#29.2 Rob - Reactie op #29.1

Ik heb hier niet direct een mening over. Maar ik ben wel benieuwd wat precies je onderbouwing is als je zegt dat we steeds minder betaald werk gaan doen en steeds meer onbetaald werk vanwege het hoge belastingsstelsel.

Kijk, de belastingsdruk is hier lager dan in de VS. Dat mag duidelijk zijn. Maar je suggereert enerzijds een trend (steeds minder betaald werk) maar die trend koppel je aan een schijnbaar statische belastingsdruk (zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Belastingdruk voor de cijfers).

Als je de verklaring van een trend zoekt, zou je dan ook niet moeten zoeken naar een verandering in de maatschappij in plaats van een constante?

  • Volgende reactie op #29.1
#29.3 gast - Reactie op #29.2

Probeer eens te vergelijken over een horizon van decennia. Het is niet zo dat mensen bij een belastingtoename meteen van werk veranderen. Het is meer dat bij voortdurend hoge belastingen het een gewoonte wordt om bepaalde zaken zelf te regelen. Het extreemste voorbeeld is de Sovjet-Unie in de jaren ’80. Met bijna 100% belasting doet niemand meer iets op z’n werk, maar wel alles zwart.

#29.4 Rob - Reactie op #29.3

Het spijt me maar ik vind dat giswerk. Richard maakt een punt en ik wil dat punt graag accepteren, maar wel met een goede onderbouwing.

#29.5 Bismarck - Reactie op #29.1

Ik constateer dat mensen alleen maar meer zijn gaan uit eten vergeleken met “de goede oude tijd” en dat steeds meer mensen voor klusjes in/aan huis iemand inhuren, in plaats van het zelf te doen, terwijl kinderen ook alleen maar meer en meer in betaalde opvang zitten. Voor mezelf geldt dat ik geen kostbare tijd ga besteden aan elke klus die ik betaald door iemand anders kan laten doen.

  • Vorige reactie op #29.1
#29.6 Rob - Reactie op #29.5

Dat is ook mijn beleving.

#29.7 gast - Reactie op #29

Vergelijk eens met de jaren ’50. Amerikaanse werkweken met relatief lage belastingen.

  • Vorige reactie op #29
#30 gast

@53: In de jaren ’50 waren belastingen in Nederland lager en het aantal gewerkte uren hoger. Het is geen prijswinnende publicatie maar wel een valide constatering. Het is minder “giswerk” dan hier gebruikelijk is. Als je meer wil weten moet je zelf de moeite doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30.1 Rob - Reactie op #30

Als ik iets poneer dan zal ik zeker te moeite doen het te staven. Ik ga dat werk echter niet plaatsvervangend voor een ander doen.

Wat het probleem is met jouw reactie is dat je iets van zolang geleden erbij pakt, dat het puur giswerk wordt. Immers, als je maar lang genoeg graaft kom je logischerwijs altijd wel een periode tegen waarin mensen meer werkten en de belastingsdruk lager lag dan nu en zo kan je altijd wel een startpunt verzinnen bij een verhaal.

Maar richting jou is het misschien nog belangrijker om op te merken dat de jaren 50 niet bekend stonden als een periode waarin je iedereen maar kon inhuren om allerlei klusjes op te knappen. Het was soberheid troef. Het aantal gewerkte uren lagen dan misschien wel hoog en de belastingsdruk lag dan mogelijk wel lager (daarin geloof ik je op je woord), maar Richard beweert dat we ten opzichte van eerder steeds meer onbetaald werk zijn gaan doen. Ik ben benieuwd of mensen in de jaren 50 wel massaal een tuinman inhuurden om de heg te snoeien.

Het wordt een beetje geneuzel in het luchtledige als je enkel een periode erbij pakt om aan te geven dat mensen toen veel werkten en een lagere belastingsdruk hadden zonder dat je de andere kant van het verhaal meeneemt.

#31 Hal Incandenza

@gast/50
Klinkklare onzin, de top bracket in de VS in de jaren 50 had een belastingtarief van 90%(!) onder Eisenhower.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 gast

@Hal: Welk percentage van de beroepsbevolking zat daarin (en met hoeveel inkomen?). Dit is wel heel erg simpel hoor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Hal Incandenza

@57
Jij stelt dat het klopt dat mensen minder gaan werken als de belastingen hoger zijn. Hier kun je overzicht vinden van historische tax brackets in de VS:

http://www.taxfoundation.org/taxdata/show/151.html

In de jaren 50 waren de belastingen hoger, voor de zowel de hoge als de lage inkomens. Ergo wat je zegt klopt niet. Zoals meestal met dit soort gezochte zogenaamde causale verbanden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33.1 gast - Reactie op #33

Ik heb het toch niet over de V.S.

#34 Steeph

Sneller dan de Guardian!
Leuk staatje daarbij over productiviteit:
http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2011/dec/08/europe-working-hours

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34.1 Frank - Reactie op #34

Perfect Steeph, so now we can discuss……….