Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op de voorpagina van de Volkskrant vandaag: Burgemeester Leers: Nederland heeft geen leiders.
Leers, dacht ik, is dat niet die veldwachter uit een dorpje in het heuvelland, die ooit krachtig optrad tegen het schuim der aarde, belastingontduikers? Die voor het hard aanpakken van tien licht zwakzinnige families bijna een lintje kreeg? De autoriteit op het gebied van Christendemocratisch leiderschap?.
Die ja. Leers hield dit jaar de Thorbecke-lezing waarin hij Haagse grijsheid bekritiseerde, en opriep tot geinspireerd leiderschap. Makkelijk praten bij de dorpspomp, mompelde ik tussen de happen van mijn ontbijt door. Maar een mens kan zich vergissen.
Op de site van Leers (hij noemt dat een “weblog”), staat de hele toespraak. En ik moet zeggen, die is een stuk genuanceerder en diepgaander dan ik voor mogelijk had gehouden. Leers heeft goed over de huidige politieke situatie nagedacht en laat er zijn eigen ideeen -niet bepaald traditioneel CDA- op los. En Leers spaart niemand. De zeurende burger, de boel-bij-elkaar-houdende bestuurder, en de kleurloze leiding van Balkenende. Allen hebben schuld aan de politieke realiteit van vandaag.
Leers oplossing, geinspireerd leiderschap, gaat mij wellicht iets te ver, maar de man heeft wat te vertellen. Lees die rede.

Reacties (10)

#1 esgigt

Hoera! De eerste politicus die iets over leiderschap gelezen heeft, en dat ook kan reproduceren, is daar. Nu de rest van zijn collega’s nog.

Ik vraag me alleen af of er ooit een politicus zal zijn die een dergelijke vorm van leiderschap in praktijk zal brengen. De huidige mentalitiet in politieke kringen en de uitspraken van Balkenbende over leiderschap doen echter het ergste vermoeden..

 • Volgende discussie
#2 obsidiaan

Gezeik over leiderschap, ik wil een goede organisator en geen leider.

Stil stil … de grote leider gaat spreken..allemaal luisteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Banzai

Noord-Korea…. hebben die ook niet een Grote Leider?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 ijsbrand

Merkwaardig is toch de Katholieke retoriek in die rede. Erkennen dat er hiërarchie nodig is, en Leiding. En tegelijkertijd toegeven dat de mens daartegen ook sjoemelen moet, ofwel condooms naar Afrika importeren ondanks wat de Paus zegt.

Dat principe alleen al werkt niet boven de rivieren in Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Siquo

Als oorspronkelijk brabander kan ik me prima vinden in de paradox dat de intentie belangrijker is dan de daden. Noorderlingen vinden het hypocriet, echter denk ik dat het eerlijk toegeven van en kunnen omgaan met dergelijke hypocrisie een vorm van realisme is die zij niet kunnen bevatten.

Geweldige rede, overigens, deze man mag in Amsterdam burgemeester worden van mij, in de kamer overleeft ie het niet. “Zo had Gerd het gewild” krijgen we dan de komende 4 jaar te horen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 obsidiaan

de redenatie van de paus klopt als een bus.

geen seks voor het huwelijk.
na het huwelijk trouw aan je partner tot scheiding door overlijden.
dan heb je geen voorbehoedsmiddelen nodig om enge ziekte te voorkomen.
Het schandelijke van deze redenatie is dat er niets aan gebortebeperking gedaan word, vrouwen blijven kinderen krijgen met gevaar voor eigen leven, en te grote gezinnen zijn niet te handhaven tijdens armoede.

Dus stuur je toch condooms.
ook weet je dat veel mannen zich niet aan die regels houden met kwalijke gevolgen.
Dus is het humaner om voorbehoudsmiddelen te sturen.

De paus kan niet van zijn standpunt afwijken, zijn redenatie wat betreft het overdragen van SOA`s klopt.
Kijk maar in de Islamitische wereld. Haast geen Aids.
Als je daar de huwelijks regels overtreed word je gewoon afgemaakt, (vnl. de vrouw)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Sikbock

Goed verhaal van Leers.. de politieke cultuur is inderdaad gespeend van enige visie, volledig dichtgesmeerd, verklonterd en naar binnen gekeerd.

De politiek verstikt tegelijkertijd zijn eigen bevolking.

Hij heeft daarbij ook gelijk dat als je nog iets wilt kiezen bij extreme partijen uitkomt.. (naar Nederlandse begrippen) Wilders of SP zegmaar

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

En jullie mij maar smalend aankijken als ik het over Leers heb!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 vriendelle

Leers hoort thuis bij de christenunie.
Die hebben het ook niet op de scheiding van kerk en staat. Leers is een uiting van dezelfde politieke cultuur die hij aanklaagt. Hij is een pastoor die burgemeester speelt. Dat zijn gemakkelijke kostuumwisselingen in een Fedeaustuk, maar in hersenen levert het kortsluiting op. Zijn gedoogpropaganda voor de “soft”drugs wordt ingehaald door het toenemend aantal geestelijk gehandicapte kinderen dat geboren wordt ten gevolge van drugsgebruik. Gezien het enorme aantal percentage allochtoontjes dat gehandicapt ter wereld komt in Amsterdam is alleen inteelt een magere verklaring.
De huidige softdrugs zijn niet meer soft te noemen. GHB, MDDA, speed en coke worden intussen ook als feestdrug, dus als soft beschouwd, mede door dit soort propaganda.
Er zijn echt heel veel seropositieve Noord-Afrikanen. Die zijn absoluut niet monogaam of uitsluitend homoseksueel. Als er een explosie van Aidsgevallen opduikt, wordt er verwezen naar het Amerikaans Ziekenhuis op Cyprus, of andere duivelse westerse ontwikkelingshulpinstanties of naar buitenlandse, westerse, verpleegkundige staf bij saoedische ziekenhuizen die opzettelijk hivbesmettingen zouden veroorzaken. Aids wordt gewoon niet (h)erkend door islamitische artsen. Het feit dat een explosie van hiv(diagnoses) is bij-meest islamitische- afrikaanse Bijlmerbewoners geeft al de makke van de redenering van obsessiaan aan. Ik heb toen ik wekelijk een vriend met Aids bezocht uren geluisterd naar de verwarde redenaties van een moslim met Aids, die als hysterische verlamde in een rolstoel, compleet met het zwaard van ali, de vredestichter om zijn nek bleef beweren dat hij aids van een bloedtransfusie had opgelopen. Rugpijn van het bukken had ik nog van hem geloofd.
Leers is een byzondere vorm van neo-conservatief, een Katholieke variant. Ik had gehoopt dat we daar na Mussert definitief vanaf waren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 fritzie

En wat schrijft onze Leers ?

Steeph zal het wel herkennen.

Over leiderschap.

“En leid vooral vanaf de plek vanwaar geleid moet worden

Laat een ziekenhuis runnen door artsen (en niet door Haagse ambtenaren), laat
…………..Leiderschap is dan ook: macht delen met hen die er echt verstand van hebben, die kunnen besturen en verantwoording afleggen over zaken die zij wél kunnen weten en overzien, op de plek waar dat hoort

Over Visie

“Als er geen ideologie meer is, is er alleen nog maar machinerie. De kengetallen regeren, niet de droom, en de ambtenaren krijgen – tegen wil en dank – de macht in handen gedrukt. En ….

Grappig en dat zonder “de verweesde samenleving “te lezen ?
Toch tekenend.

 • Vorige discussie