1. 3

  @1: Totaal ongepaste opmerking op dit moment, maar toch briljant!

  Van Mierlo was een van de laatste goede politici in Nederland.

 2. 4

  Zijn grootste prestatie was natuurlijk de vorming van een kabinet zonder CDA. Op de begrafenis van Wolkers zag hij er trouwens al erg oud uit. Verder nooit begrepen wat hij zag in Connie Palmen…

 3. 5

  Een politicus die vocht voor een groter goed dan alleen zijn eigen glorie. Bedankt, Hans.. zoals jij maken ze er tegenwoordig veel te weinig.

 4. 6

  Sociaal, democraat en liberaal.
  Verder eens met de voorgaande sprekers.

  Jammer dat hij zijn echte idealen nooit heeft kunnen realiseren.
  Kut CDA.

 5. 7

  Over de doden niets dan goeds, maar ik wacht op de biografie waarin de tragiek van het leven van deze man wordt beschreven. Een idealist die z’n kroonjuwelen weggaf en uiteindelijk Screbrenica als terugkerend thema voor nachtmerries’s er voor terug kreeg. Een groot, wijs mens met fatale zwaktes. Een tragisch verloop. Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat hij het zelf ook zo zag. Rust in vrede, HAFMO.

 6. 8

  RIP. Geen slimme jongen en ook geen politicus, maar wel op en top intellectueel en ook nog es gezellig. Jammer van dat vele zuipen. Soit. Zou hij zijn memoires nou opgeschreven hebben? Hij zei altijd van niet, toch?
  Favo quote: “Wil je een sigaret?”

 7. 9

  Ik ben Van Mierlo alleen een keer toevallig op straat in Amsterdam tegen het lijf gelopen en ben niet eens van zijn partij. Toch voelt het een beetje alsof een familielid is overleden. Ik heb veel respect voor die man.

 8. 10

  Wat is dat toch met Connie Palmen?

  Aardig om ook ankedotes over de man te lezen. Scroll hier maar eens naar beneden en lees wat Laurens-Jan Brinkhorst vertelt. Die moest voorkomen dat D66 werd opgericht, omdat iemand vond dat het een beweging moest worden en geen partij.
  Dat moet een visionair zijn geweest, want bewegingen dat is het helemaal tegenwoordig.

 9. 13

  sinds van mierlo het meest asociale kabinet ooit in stand hielt voor een paar nep kroonjuwelen is het vele respect dat ik voor hem had weg

 10. 16

  Goed. Knuppel en hoenderhok en zo.

  Als Van Mierlo destijds op binnenlandse zaken was gaan zitten (ipv buitenlandse zaken) en zijn energie had gestoken in wat er ogenschijnlijk echt toe deed voor D66 – bestuurlijke vernieuwing – was D66 misschien wel uitgegroeid tot een echte, volwassen partij, in plaats van de jojoclub die het nu is.

  En dat uit de mond van iemand die meer wel dan niet op deze club heeft gestemd en veel waardering heeft voor deze man.

  Hij koos voor persoonlijke prestige toen het er echt toe deed.

  Of niet dan?

 11. 18

  @6 en dat bedoel ik dus. In zijn kabinet, zonder cda had er van alles kunnen gebeuren op het gebied van bestuurlijke vernieuwing. Hij koos ervoor zichzelf op een andere manier te profileren.

  Niet zielig doen: daar had het cda dus niets mee te maken.

 12. 19

  @18 D66 zat in beide kabinetten, zeker in Paars II nog steeds als kleinste partij in de regering. En doe nou niet alsof alles kon, of ben je even snel vergeten dat het uitgerekend PvdA en VVD waren die respectievelijk de gekozen burgemeester en het referendum torpedeerden?

 13. 21

  @19
  en mijn punt is nou net dat dat niet gebeurd zou zijn als d66 hjun kanon op Biza had zitten…

  daarmee hebben ze hun tidjelijke ondergang dus zelf in de hand gewerkt. Dankzij Hans van M

 14. 22

  Dag bijzonder mens … dank je wel.

  Ik herinner me dat ik met een Canadese vriendin op Koninginnedag in Amsterdam was. We zaten in een kroeg in de Jordaan en dronken bier. Ineens kwam Hans van Mierlo binnenlopen en er werd spontaan gejuicht door de aanwezige gasten. Op haar vraag wat er aan de hand was legde ik uit dat een bekende politicus was binnengekomen en ik voelde een zekere trots om te vertellen dat hij er één was die door velen bijzonder gewaardeerd werd.

 15. 23

  @21 ik durf het te betwijfelen. Regeren in nederland is compromissen sluiten. Bovendien was het de Senaat die dwars lag, en die kan dat soort dingen (om welke minister het gaat) veel minder boeien.

  En iha vind ik het nogal ver gaan om dat op het conto van van Mierlo te schrijven. Een beetje vergezocht, eigenlijk.

 16. 24

  Van Mierlo had een natuurlijke hang naar dialectiek. Maar aangezien hij nooit begrip had van de ware wetenschappelijke dialectiek, kwam hij nooit verder dan sofismen. In werkelijkheid hield dit verband met zijn kleinburgerlijke gezichtspunt. Een kleinburger is, evenals de historicus Raumer, opgebouwd uit een ‘enerzijds’ en een ‘anderzijds’. Zo is hij in zijn economische interesses en daardoor ook in zijn politiek, in zijn religieuze, wetenschappelijke en artistieke opvattingen. Zo is hij in zijn moraal, zo is hij in everything. Hij is de vleesgeworden contradictie. En als hij daarbij net als Van Mierlo, een scherpzinnig iemand is, dan krijgt hij snel de gewoonte te jongleren met zijn eigen contradicties en deze om te zetten, al naar gelang de omstandigheden, in onverwachte, schreeuwerige, scandaleuze, af en toe briljante paradoxen. Charlatanerie in de wetenschap en politieke meengaandheid zijn onlosmakelijk verbonden met een dergelijk standpunt.

  [Geschreven op 24 januari 1865 aan I.B. Schweitzer]

 17. 25

  Altijd leuk dat nu al die mooie woorden vallen. Is NL democratischer geworden. Misschien qua vorm wel, inhoudelijk niet. Je wordt als burger nog steeds voor de gekke gehouden.