In 1989 hadden veel mensen nog nooit een computer aangeraakt en was Internet iets was wat je op de universiteit deed. Toch organiseerde een groep enthousiastelingen de ‘Galactic Hacker Party‘ waar computer liefhebbers, digitale activisten, en hackers uit heel Europa elkaar konden ontmoeten. De bijeenkomst werd geheel door vrijwilligers georganiseerd om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het was zo’n succes dat de formule in de VS werd overgenomen en men twee-jaarlijkse bijeenkomsten ging organiseren. In Duitsland kwam er naast het al bestaande jaarlijkse Chaos Computer Club Congres een twee-jaarlijks zomerkamp.
In opeen volgende jaren werden er in Nederland opeenvolgende events (of congressen als u dat liever heeft) georganiseerd: 1993: Hacking at the End of the Universe, 1997: Hacking In Progress, 2001: Hacking At Large en in 2005: What The Hack. Naarmate computergebruik en Internet meer verbreid werden in de samenleving werd de maatschappelijke relevantie van de interesses van hackers van groter belang. Naast de nieuwste ideeën over ICT en netwerktechnologie kwam er steeds meer aandacht voor vraagstukken over privacy, digitale burgerrechten, copyright en allerlei maatschappelijke gevolgen van moderne technologie. Zo was er op What the Hack in 2005 een presentatie over beveiligings issues met RFID-chips en diverse lezingen over de politiek-bestuurlijke dimensie van opensource.
Van 13 tot 16 augustus 2009 zal in Nederland het vijfde event plaatsvinden: Hacking At Random.
De ‘oude garde’ van de eerste Nederlandse generatie hackers heeft gedeeltelijk plaatsgemaakt voor nieuwe initiatiefnemers die nog peuters waren ten tijde van de eerste bijeenkomst in ’89. Wat blijft is de community-spirit waarin alles georganiseerd wordt. Momenteel zijn tientallen mensen al bezig om hun specifieke kennis en kundes in te zetten om de bijeenkomst te organiseren. Vlak voor het event zal dat aantal vrijwilligers stijgen tot honderden. In principe is namelijk iedere bezoeker met een ‘normaal’ kaartje ook een vrijwilliger en kan gevraagd worden mee te helpen met het opzetten van een circustent, het bedienen van een camera of het begeleiden van buitenlandse sprekers. Voor wie dat echt niet wil zijn er ‘business’ tickets met een prijs die meer in lijn is met commerciële conferenties waar ook een mooie papieren factuur bij zit.
Al die verschillende mensen zijn nodig om een zeer divers aantal projecten uit te voeren om van HAR een high-tech, low-cost event te maken. een korte bloemlezing:
HAR heeft het grootste niet-militaire openlucht computernetwerk dat in een week opgebouwd en afgebroken wordt. Er komt een glasvezelverbinding op de locatie met breedband en elektriciteitsvoorziening naar iedere tent en een eigen draadloos telefoon netwerk. Dit laatste omdat de geschiedenis leert dat de lokale GSM netwerken de concentratie van een paar duizend mobiele telefoons en andere apparaten niet aankunnen. Gebruik van al deze infrastructuur is natuurlijk gratis. Het event zal een congres-programma hebben met ongeveer honderd sprekers uit een dozijn landen, zie ter vergelijk de vorige programma’s van WTH of CCC. Om iedereen in de gelegenheid te stellen de volle vier dagen aanwezig te zijn is er een volledig ingericht kampeerterrein voor 3500 personen met een design en faciliteiten waar menig congresgebouw jaloers op kan zijn. Voor wie kamperen een brug te ver vindt zijn er hotels vlakbij. Door de gemeenschapszin zal HAR waarschijnlijk een van de veiligste plekjes van Nederland zijn; in 2005 zijn er op What The Hack geen diefstallen gemeld terwijl er duizenden laptops en andere dure elektronica in tenten lagen, mountainbikes stonden op het terrein zonder slot.
Overheden en bedrijven die iets wil leren over hoe communities zonder veel budget en centrale organisatie het ‘onmogelijke’ voor elkaar krijgen moet vooral even komen kijken (en meedoen!). Vergeet even alle kretologie van Web2.0-consultant en dompel jezelf onder in een community die al 20 jaar doet waar anderen slechts over praten.
Ook is er inhoudelijk veel te leren voor iedereen die wil weten wat technologisch de komende 5 jaar hot is en wat de consequenties en beperkingen van nieuwe technische ideeën zullen zijn.
Iedereen is welkom om, liefst actief, te participeren. Tot ziens op Hacking At Random.
Reacties (9)
Knap staaltje logistiek!
En wat zou de “big issue” zijn over pak’m beet vijf jaar? Het aanpakken van opstandige computers misschien? Lijkt mij aardig om een lezing te horen over “The rice of the PC” of iets dergelijks…
1) …in 2005 zijn er op What The Hack geen diefstallen gemeld…
Met deze melding is de aandacht gevestigd en zal dit dus de eerste beroofde bijeenkomst worden.
2)Overheden en bedrijven die iets wil leren…
Als overheden en bedrijven zich met deze bijeenkomst en deze community gaan bemoeien is het snel afgelopen. Ze zijn mutual exclusive.
Dat soort instituten leert niets, en doet niets.
Door de overheid uit te nodigen laten ze zien dat ze niks te verbergen hebben en voorkomen ze een politieinval. Natuurlijk komt de overheid niet echt kijken.
@2: De overheid is welkom om te komen kijken, niet om het programma in te vullen ;-)
@3: In 2005 was de recherche aanwezig met 90 man en een mobiel commando centrum (oplegger met veel antennes). Achteraf gaven ze toe dat dat niet nodig was maar dat ze veel hadden geleerd van alle lezingen en workshops ;-)
the rice of the PC?
Uncle Ben’s of Lassie.
Ik ga het weer online volgen, bedankt voor de reminder
“Van 17 tot 20 augustus 2009 zal in Nederland het vijfde event plaatsvinden: Hacking At Rondom.”
Moet dat niet zijn “Hacking At Random”?
Hoe duur wordt het? Kan ik al kaartjes met korting kopen als ik er vroeg bij ben??
Oh en op de site staat 13-16 augustus ipv 17-20 augustus!
De CCC Camp’s zijn iedere 4 jaar, net als HAR/WTH/HAL, alleen precies tussen de nederlandse camps in. Op die manier is er iedere 2 jaar een camp.