ELDERS - Deze week twee nieuwsberichten over mensenrechten in Zuid-Amerika: Uruguay neemt waarschijnlijk vijf Guantánamo-gevangenen op als vluchteling, en Argentinië herdenkt de Vuile Oorlog.
De Uruguayaanse president José Mujica maakte vorige week bekend dat zijn land vijf gevangen van Guantánamo Bay zal opnemen als vluchteling. Het betreft volgens de militaire inlichtingendiensten van de VS gevangen die een (zeer) grote bedreiging vormen voor de staatsveiligheid. De mannen worden al bijna 12 jaar vastgehouden in Guantánamo.
Volgens een Uruguayaanse krant gaat het om drie Syriërs, een Libanees en een Palestijn uit de Westelijke Jordaanoever. President Mujica beweert dat er zelfs al ondernemers contact met hem hebben opgenomen om de vluchtelingen onderdak en werk te geven. Het is echter nog niet bekend wanneer de 5 mannen in Uruguay aankomen. Een Amerikaanse Senaatscommissie moet eerst akkoord gaan met het aanbod van de Uruguayaanse regering.
Mujica, die eerder een lans brak voor het homohuwelijk, het recht op abortus en de Wietwet, haalt nu opnieuw de internationale headlines. Volgens de president is het besluit een handreiking naar Barack Obama, die beloofde in 2008 de gevangenis binnen een jaar te sluiten. Mocht je meer over ‘Pepe’ Mujica willen weten, kijk dan naar het interview van mijn collega Marc Bessems.
Argentinië herdenkt Vuile Oorlog
Op 24 maart 1976 grepen de militairen opnieuw de macht in Argentinië. Dat was volgens generaal Jorge Rafael Videla nodig om de nationale veiligheid en mensenrechten te beschermen. Wat volgde was echter de meest bloedige dictatuur uit de Argentijnse geschiedenis. Tenminste 9000 mensen werden ‘verdwenen’. Mensenrechtenorganisaties spreken zelfs van zeker 30.000 slachtoffers. Gisteren werd de staatsgreep van generaal Jorge Rafael Videla in Argentinië herdacht.
Hoewel de oud-dictator vorig jaar in gevangenschap overleed, zijn de herinneringen aan zijn regime nog springlevend. De processen tegen misdaden ten tijde van het regime, werden door de regeringen van Néstor en Cristina Kirchner nieuw leven ingeblazen en lopen nog steeds. In dat kader staat ook oud-Transaviapiloot Julio Poch terecht.
Pro-regeringskrant Página12 liet een onderzoek uitvoeren onder de Argentijnse bevolking over deze zwarte bladzijde uit de nationale geschiedenis. Een van de meest opvallende uitkomsten is dat ruim 21% van de ondervraagden de staatsgreep gerechtvaardigd vindt, gezien de omstandigheden destijds.
Toch zul je in Argentinië goed moeten zoeken, wil je mensen tegenkomen die een militair regime verkiezen boven de huidige regering. Ondanks alle economische problemen, onveiligheid en instabiliteit, heeft men hier liever een imperfecte democratie dan een dictatuur. De Argentijnen leven al ruim dertig jaar onafgebroken onder een democratisch regime. En dat, is een nationaal record.
Remi Lehmann is correspondent in Argentinië en Uruguay voor De Persdienst. Zijn artikelen lees je onder andere in het Brabants Dagblad, De Gelderlander en Tubantia. Voor een dagelijkse portie nieuws uit Zuid-Amerika volg je Remi op Twitter. Tips worden altijd op prijs gesteld: remi.lehmann[at]gmail.com.
Reacties (2)
Ondanks alle economische problemen, onveiligheid en instabiliteit, heeft men hier liever een imperfecte democratie dan een dictatuur. De Argentijnen leven al ruim dertig jaar onafgebroken onder een democratisch regime.
En dat is een les die in de afbrokkelende ‘westerse democratieën’ en hun individuele samenstellende delen ter harte mogen nemen.
Bestaande ‘volmaakte’ dictaturen trouwens ook :)
NB: overigens twijfel ik aan de combinatie ‘democratisch’ en ‘regime’. Maar dat terzijde.
Ondertussen begint de situatie in Caracas (Venezuela) steeds meer te lijken op die in Kiev vaan een paar maanden geleden.
Veel vreedzame protestanten, maar ook gemaskerde onruststokers, die met molotov-cocktails gooien.
We weten inmiddels hoe dat afliep in Kiev.
Hoe lang heeft Maduro nog?