1. 1

  Zijn kerncentrales daar al geprivatiseerd? Naar mijn mening verhoogt dat de kansen op spills, aangezien de private sector iets minder aan publieke belangen hecht.

 2. 2

  Ja en nee. De eigenaar, British Energy, is in 1995 opgericht, in 1996 geprivatiseerd, in 2002 in zwaar weer terecht gekomen, in 2004 weer voornamelijk onder staatsbemoeienis komen te vallen en dit jaar weer op de beurs genoteerd.

 3. 3

  Hoe kunnen kerncentrales nou in zwaar weer komen? Dat was toch zo’n ontzettend goedkopen schone manier om aan electriciteit te komen?

 4. 4

  Volgens de verschillende berichtgevingen werden ze voornamelijk genekt door een te lage energieprijs. Andere invloeden die worden genoemd zijn dure reparaties met lange downtimes, een millieubelasting waar ze niet van werden gevrijwaard en de kosten van afvalverwerking. Na een injectie van 3 biljoen pond en het ovenemen van de kosten en verplichtingen van de afvalverwerking door de staat schijnen ze nu juist wel te varen door een hoge energieprijs. De baas roept zelfs nu heel stoer dat kernenergie rendabel is zonder subsidiering van de staat.

  Saillant detail: British Energy heeft zijn 8 kerncentrales toenertijd mogen kopen voor een ‘8 voor de prijs van 1’ deal..