Goldman Sachs vernietigt Griekenland

Maandag 13 februari verwacht Griekenland uitsluitsel over een staatsschuldendeal. Ondertussen lijkt Europa afscheid te nemen van de Grieken. Maar waarom kwam het zover?

Op Sargasso werd al een tipje van de sluier gelicht: Occupy zou de acties meer doelgericht  moeten voeren. Bijvoorbeeld Goldman Sachs eens in de tang nemen.
Wie meent dat zulks onzin is moet maandag 13 februari 2012, 20.55 uur op Nedeland  2 kijken naar de VPRO Tegenlicht. Met een documentaire over hoe Goldman Sachs de Grieken hielp, honderden miljoenen incasseerde en ondertussen de euro ondermijnde.

Hier de trailer.

 1. 2

  Heel juicy, die trailer. Kijken maar. Hopelijk wordt het niet zo’n ééndimensionaal verhaal van Goldman Sachs bad vs. arme hardwerkende Grieken good. Het is natuurlijk geen verkiezing van wie het zieligst en sympathiekst is.
  Een snel verarmende bevolking uitknijpen gaat niks opleveren. Maar hoe zijn de Griekse overheidsfinanciën ooit ongestraft zo’n teringbende kunnen worden?

 2. 3

  Van je vrienden moet je het hebben denk ik maar.

  Nederland zal ook nog ongenadig aan de beurt komen met het nederige likken aan de Amerikaanse laars maar dat hoort niet thuis in dit topic.

  Was het trouwens niet Lehman brothers die vervalste boekhouding Grieken destijds goedkeurde zodat Griekenland mee kon doen aan de Euro?

  Tijd om grootverpakkingen aluminiumfolie in huis te halen.

 3. 9

  Wie zijn die deal bij volle bewustzijn aangegaan, “DE Grieken”? Vertel dat dan maar eens tegen die taxi-chauffeur:

  “Ja jongen, je wist waar je aan begon. Eigen schuld, dikke bult.”

 4. 13

  Dat had die taxi-chauffeur moeten bedenken toen hij in het stemhokje dat vakje rood kleurde.
  Blijkbaar houd dat vervelende gedoe genaamd stemmen toch iets meer in dan alleen maar een vakje rood maken he.

 5. 14

  De vraag is of de taxichauffeur voldoende kennis in huis had toen hij stemde en bovendien of hij wel keuze had.

  Waar ik woon tieren de corruptie en vooral het clientelisme welig en sommige schema’s doen denken aan “griekse toestanden”, maar alle partijen, zonder uitzondering, bezondigen zich daaraan.

 6. 15

  Linksom of rechtsom, er gaat grote trammelant komen in Griekenland.
  Minimumloon naar 500 Euro. Ik geef ze gelijk dat de boel goed de fik in mag gaan en laat ze schoonmaak houden in eigen gelederen, het liefst standgerecht.

 7. 16

  Die schoonmaak binnen de eigen gelederen zal ongetwijfeld nodig zijn, maar dat is voor die taxi-chauffeur (kleine man) een bijzonder gevaarlijk spelletje.

  Klokkeluiders gaan in Brazilie niet zelden voor de bijl.

 8. 22

  Dit is een mooi voorbeeld van de “de vraag stellen is hem beantwoorden”. Waarom zoude we de duivel de hand boven het hoofd willen houden? Bovendien zijn de slachtoffers niet de mensen die de deal hebben gesloten maar gewone Grieken. De hoge dames en heren zijn er allang met de centen vandoor.

 9. 27

  Weer een goede tegenlicht! Al is het beeld wel genuanceerder dan de trailer beloofde. Uiteindelijk ging het om een bedrag van 5mrd. Nu heeft Goldman Sachs natuurlijk onevenredig geprofiteerd van deze deal en je kunt eigenlijk wel aannemen dat ze bij voorbaat al wisten dat Griekenland niet aan de verplichtingen kon voldoen. In mijn vocubalaire heet dat oplichting.

  Echter kun je niet stellen dat Goldman Sachs verantwoordelijk is voor de totale crisis (in Griekenland dan) aangezien het om een relatief klein gedeelte van de totale schuldenberg gaat.

  Wat ik overigens meer schokkend vond is het feitje dat de franse bank Societe Generale voor 900mrd!!! aan waardeloze CDO’s op de balans heeft staan. Dat is toch meer een moderne equivalent van bankroof.

 10. 28

  Wat ik overigens meer schokkend vond is het feitje dat de franse bank Societe Generale voor 900mrd!!! aan waardeloze CDO’s op de balans heeft staan. Dat is toch meer een moderne equivalent van bankroof.

  Goldman Sachs (GS) verkoopt een Europese bank x miljard aan waardeloos schuldpapier: shame on GS! Griekenland verkoopt aan o.a. Amerikaanse banken y miljard aan waardeloos schuldpapier: shame on the banks?

 11. 29

  Het Amsterdamse persbureau (dat ik uit beleefdheid toch maar heb gemeld dat het telefonisch interview met chef PR uiteindelijk tóch is gelukt) komt met de eis dat we het dan in de uitzending *MOETEN* gebruiken,

  je wordt er niet slimmer op

 12. 31

  “Griekenland verkoopt aan o.a. Amerikaanse banken y miljard aan waardeloos schuldpapier”, op advies van Goldman Sachs. Volgens mij is de enig mogelijke conclusie, dat vrijwel de hele financiële top corrupt is, inclusief de uit dat milieu afkomstige ministers van Financiën e.d., en dat naïeve politici dat corrupte zooitje veel te lang geloofd hebben.

 13. 33

  Ik lees toch duidelijk dat daar staat:

  “Volgens mij is de enig mogelijke conclusie, dat vrijwel de hele financiële top corrupt is, inclusief de uit dat milieu afkomstige ministers van Financiën e.d.”

  Ik weet niet of het de enig mogelijke conclusie is,
  maar ik ben inderdaad tot dezelfde conclusie gekomen.