Giuliani weg, McCain wint

Amerikaanse vlag 2008 (Foto: Arnoud Boer)Rudy Giuliani has left the building. We zagen zijn verlies in de Republikeinse voorverkiezing in Florida dan ook al aankomen. Afgelopen donderdag maakte de oud-burgemeester van New York bekend dat hij de race zou verlaten. De ineenstorting van zijn campagne, die nooit echt een campagne wilde worden, was compleet. Nu staat hij, samen met Arnold Schwarzenegger, letterlijk en figuurlijk achter John McCain. Vannacht zal duidelijk zijn of de jarenlange ervaring van de senator uit Arizona ervoor kan zorgen dat hij Mitt Romney op Super Tuesday knock-out slaat. De voortekenen zijn gunstig.

Winner-takes-all
Het prestigieuze Rasmussen Reports meldt dat de 71-jarige McCain waarschijnlijk in de staten New York, New Jersey, Connecticut, Arizona en Missouri gaat winnen. Dit zijn allemaal winner-takes-all staten, waarmee hij 294 extra delegates voor de Republikeinse conventie wint. In de overige voorverkiezingen staat hij ook op winst, behalve in de winner-takes-all staat Utah. Maar het is dan ook niet verwonderlijk dat de mormoonse staat kiest voor de mormoonse presidentskandidaat Mitt Romney.

In Californië dreigt nog wel een spannende strijd, ondanks de steun van governator Schwarzenegger voor John McCain. Het is met name een nek-aan-nek-race, vanwege het standpunt van de senator over immigratie. Romney beschuldigt hem van zwakke knieën als het gaat om toelaten van immigranten in Amerika. Daarmee wint de oud-gouverneur van Massachussets zieltjes in het conservatieve zuiden van Californië.

Waarom McCain gaat winnen?
Ten eerste heeft hij – niet onbelangrijk – het aura van een winnaar gekregen, na zijn recente overwinning in Florida. Een paar weken geleden leek het nog alle kanten op te kunnen, maar de nominatie lijkt nu een kwestie van aftellen. Hij kan het zich zelfs veroorloven om alvast een presidentiële toon aan te slaan door een ‘respectvolle race’ te beloven. De belangrijkste reden dat John McCain gaat winnen lijkt dan ook zijn onverzettelijke persoonlijkheid:

With their president, the majority of the people really want to feel comfortable with the person – a person of integrity they can look up to. They’re discovering that about McCain.

I just like the guy. I just do. I like him. It’s a gut call and the right call.

Niks inhoud, Republikeinse Amerikanen kiezen gewoon op hun gevoel? Of is John McCain gewoon de last man standing? Nee, kiezers gaan gewoon echt voor een Amerikaanse held, die erin geslaagd is om een reputatie te bouwen vanwege hetgeen hem in Vietnam is overkomen. Wat Rudy Giuliani niet lukte met 9/11 is de nieuwe Republikeinse front runner wel gelukt. Zijn eigenzinnigheid komt hem daarbij van pas. En natuurlijk de stemmen van alle Giuliani-aanhangers die naar hem toekomen. Want zo werkt het ook in de Amerikaanse politiek: de één z’n dood, is de ander z’n brood.