Ghana hoopt op rustige verkiezingen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Kiesregisters zijn opgeschoond en voor iedereen in te zien (foto: flickr/bbcworldservice

Ghana, een oase van rust aan de Afrikaanse westkust, houdt komende zondag verkiezingen. De vorige twee keer zijn die rustig verlopen, ook toen oppositie en regering stuivertje moesten wisselen. Deze keer houdt iedereen zijn hart vast, omdat beide partijen nek aan nek lijken te gaan. Dat kan leiden tot langdurig en mogelijk gewelddadig getouwtrek om de macht.

Er zijn twee partijen van belang, de centrumrechtse New Patriotic Party (NPP) en de centrumlinkse National Democratic Congress (NDC) (pdf-alert). In beleid verschillen die niet zoveel van elkaar. Beide sturen op economische groei, wat de afgelopen tien jaar goed gelukt is. De beurzen gingen, tegen de wereldwijde trend in, dit jaar zestig procent omhoog. De vondst van olie voor de kust, vorig jaar, biedt uitstekende vooruitzichten, maar Ghanezen weten maar al te goed waartoe olievondsten in buurland Nigeria geleid hebben.

Dus struikelen de oproepen om de vrede te bewaren over elkaar heen. De beschuldigingen van fraude zijn echter al begonnen en er zijn ook al dodelijke schermutselingen geweest. De beschuldigingen over en weer zijn hard. De politie heeft 1399 plaatsen geïdentificeerd waar het uit de hand zou kunnen lopen, maar niet genoeg mensen om overal te zijn.

Ghana heeft één geluk: de verkiezingscommissie is onafhankelijk en alom gerespecteerd. Als de uitslag duidelijk is, zal iedereen haar aanvaarden. Zoniet, dan is de nabije toekomst onvoorspelbaar.

Reacties zijn uitgeschakeld