Gerrit Zalm: “Veiligheid is voor lutsers”

Willem Bever reviewt EKSKLUSIEF VOOR SARKASSO overheids- en educatieve games

zalmface.jpg

Alweer de tweede dinsdag van oktober, hoog tijd voor een terugblik op Prinsjesdag. Drie weken geleden lanceerde het Ministerie van Financiën het Begrotingsspel, een op Monopoly gebaseerde financieel-economische first person shooter waarin Jantje Modaal eindelijk eens op de skaileren stoel van Euro Gerrit mag plaatsnemen en de hele bliksemse boel onder handen mag nemen. Heel sympathiek en leerzaam, zo’n initiatief, maar werkt het ook?

Als minister van Financiën, zo dachten ze bij het bedrijf dat het spel ontwikkelde, heb je met drie partijen te maken: Europa, de Tweede Kamer en de burger. Van Europa mag je de magische drie procent begrotingstekort niet overschrijden, en Kamer en burger willen niet teveel bezuinigingen. Nou ja, je moet blijven opletten, maar het is te doen. Je loopt over eieren, maar ze zijn hardgekookt. Of, als we de infantiele metaforiek nog even mogen voortzetten (we zijn in Den Haag): voor Euro Gerrit is het elke dag balansdag.

In de geruststellende wetenschap van beperkte machtsaanspraak hobbel ik het bord over. ‘Moeilijke vragen’ over BTW en BPM wimpel ik af zonder met mijn ogen te knipperen. Ik schaterlach een motie van wantrouwen (‘gooi drie of hoger’) weg. Ik wik, ik weeg, ik leer en dirigeer, ik voel me goed en ik voel me vooral heel erg Gerrit. En een beetje God.

tabel1.jpg

En dat gevoel van totale regie wordt alleen maar sterker op mijn eerste Prinsjesdag. Want ik blijk naar eigen inzicht de budgetten van de – klaarblijkelijk als enige overgebleven – vier Superministeries te mogen korten en verhogen. Zorg, Veiligheid, Mobiliteit en Onderwijs, de Grote Vier. Nu heb ik nooit veel gelezen, want ik ben Euro Gerrit, de zoon van een kolenboer, maar op mijn HAVO-lijst stond wel dat boekie van Orwell met dat jaartal.

Ben ik de Grote Broer en mag ik mijn natte totalitaire droom waarmaken? Zijn we er dan toch ingetuind? Het lijkt er op. Want als ik om me heen kijk, is het akelig stil in vak K. De spelletjesmakers hebben mijn medekabinetsleden, ja zelfs de premier uit hun simulatie weggelaten.

Geen paniek mensen, die stupiditeit schept ook weer een hoop mogelijkheden. De lach die ik nu laat horen zou door een broodschrijver van het Algemeen Dagblad al snel als een bulderlach worden omschreven, maar in werkelijkheid is zij satanisch. Ik. Gerrit. Antichrist.

En wat doet een kersverse Antichrist, beste luisteraars? Die snijdt in het budget voor Veiligheid. Want veiligheid, wat heb je eraan. Je kan morgen onder een tram lopen, ja toch. Zuinigheid, ja! Maar veiligheid? Nou nee. Aan de slag, Satan!

tabel2.jpg

tabel3.jpg

Op Prinsjesdag Twee breng ik het veiligheidsbudget terug van 10,7 tot 5 miljard en een jaartje later naar 2,5 miljard. Goed, het begrotingstekort loopt wat op (van 1,5 % naar 1,7%), maar Europa piept nog niet. Tweede Kamer en burger staan intussen te juichen bij alles wat ik doe. Wat wil je ook, met een onderwijsbudget van 31 miljard en een zorgbudget van 16 miljard. Goed, je overlevingskansen zijn wat minder met al die steekwonden, maar de koopkracht van de vaderlandse specialisten is wel weer retegoed voor het MKB.

Zolang ik Zorg en Onderwijs een grijpstuiver toespeel, mag het Anarchy on the streets zijn, maar het parlement juicht. Weet je wat, ik geef het lot nog een laatste zetje. Zou ik wegkomen met een complete wegbezuiniging van Politie, Justitie en al die 230 000 eikels die dagelijks over mijn veiligheid schijnen te waken?

tabel4.jpg

uitgespeeld.jpg

Dat kan. Ik kom er niet alleen mee weg, ik houd er een tweede termijn aan over. Game over? Dacht het niet. Hahahahahaa!

EINDRAPPORT

Graphics: 5,5 (Dick Bruna on speed)
Gameplay: 3 (waarom moet ik die dobbelsteen zien rollen? Ik geloof het zo ook wel!)
Tweakability: 10 (Veiligheid schmeiligheid)
Disclaimer: accuraat: “Het ministerie van Financiën heeft niet de bedoeling daarmee een volledige simulatie van de werkelijkheid te geven.”
Kortom: een prima simulatie voor die schaarse avonden waarop de machtshonger het van de wellust wint. Of voor op een first date met een slim meisje (“Nee, moppie, we hebben die toltunnel echt nodig. Waarom bezuinig je niet op de uitgaven voor medicijnen?”)

Willem Bever is schaduwhoofdredacteur van salonblog Panzerfaust.org en associate redacteur van Sargasso.nl, pleisterplaats voor peakoliedeskundigen en Bushbashers.

 1. 4

  lol!

  Ik neem aan dat er na 15 jaar investeren in onderwijs geen verbetering zichtbaar wordt qua veiligheid. ‘Regeren is vooruitzien’ blijft dus een loze spreuk in werkelijkheid is regeren vooruitzien tot de volgende verkiezingen.

 2. 5

  Lijkt me toch vrij accuraat. Als politie wegbezuinigd en dus de veiligheid volledig door de private sector laat runnen zal men relatief tevreden te zijn en hou je geld over.

  Alleen zal de democratie op termijn vermorfen naar een technocratie/aristocratie/corpacratie. Het geld bestuurd immers de handhaving van wetten. Dus anarchy voor de rijken en machtigen.

  Maar op korte termijn zal het allemaal prima gaan. Mij lijkt het spel dus wel een goeie weergave van de werkelijkheid te hebben als dit eruit komt.

 3. 6

  Sjonge, Willem nog eens achter de geldknoppen, wie had dat gedacht… En dat spel, maf, soort rinf van Lord of the Rings uitwerking. Het vervormt je langzamerhand tot een Gerrit van de euro, goed beschreven Willem. Hoe dat voelt ? Alsof je permanent een weke lege maag hebt, en daarbij een neiging om iemand een mes in zijn donder te steken. Verrassend.

  Het spel zelf is ongekend eenvoudig. Bever deed het met veiligheid, ik deed het met onderwijs. Tien miljard eraf bij de start en nu en dan een speculaas in de schoen. Sinterklaasje wil je nog dansen, iedereen blij.

 4. 7

  Misschien willen ze old skool nostalgie oproepen naar de 8-bit tijd dat er in elk voetbalspel wel een plek was vanwaar je altijd scoorde en elk vechtspel gegarandeerd was uit te spelen door telkens dezelfde trap te geven?

 5. 8

  Ik hierinner mij van een jaar of 10 terug een veel soortgelijk, maar veel, geavanceerder spel dat liep onder DOS (de tijd van de 386/486). Hoe het heet weet ik niet meer…

 6. 10

  Nee, Kamerdebatten zijn er niet echt. Wel heb je een vakje “Motie van Wantrouwen”. Dan moet je drie of hoger gooien, waarmee je dus VET in het VOORDEEL bent als minister. Niks tegenmacht, dames en heren, u wordt gewoon keihard genept door een stel DOBBELENDE EXCELLENTIES.

 7. 13

  Grappig spelletje hoor. Gewoon de zorg en het onderwijs grotendeels afschaffen en alles is prima. Ik kwam op -1.5% tekort, volgens mij kan je de overheid ook prima afschaffen als je meer rondes kan lopen.