Genetisch gemodificeerde zalm nabij mijlpaal

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) begint een ‘goedkeuringsprocedure’ van zestig dagen voor een genetisch gemodificeerde zalm. Als deze zalm van de FDA het groene licht krijgt kan ie binnen 18 maanden in de Amerikaanse supermarkten liggen en zal hiermee het eerste dierlijke GM-voedsel zijn. Een mijlpaal in de geschiedenis van onze voeding.

Het betreft hier de AquAdvantage zalm die tweemaal zo snel groeit dan de gewone Atlantische zalm. De AquAdvantage zalm heeft genen van de Pacifische Chinook zalm en Amerikaanse puitaal in zijn Atlantische donder waardoor hij het hele jaar doorgroeit en zodoende sneller op uw (Amerikaanse) bord kan verschijnen. Tijd is geld, dus een motief voor invoering van deze GM-zalm is snel gevonden. Gewone Atlantische zalmen willen alleen maar in de zomer groeien en zijn dus duurder. Tegenstanders spreken van de ‘Frankenfish’, maar de producent AquaBounty Technologies in Boston benadrukt dat de AquAdvantage zalm steriel is. Wanneer die ontsnapt uit de hangkooien voor de kust kan deze uit de kluiten gewassen jongen (m/v) dus geen nakomelingen krijgen met wilde exemplaren.

Wat ik mij wel afvraag: hoe zit het met de symbiotische schimmel- of bacterieculturen die ieder levend wezen in zich draagt? Die beïnvloeden hun gastheer en vice versa. Heeft de Frankenfish straks ook Frankenmicrobes in zijn darmstelsel en zweven die straks in mijn drink- of zwemwater?

Extralink met salmon facts: Chemical Brothers – The Salmon Dance

Reacties (18)

#1 Bismarck

“Heeft de Frankenfish straks ook Frankenmicrobes in zijn darmstelsel en zweven die straks in mijn drink- of zwemwater?”

Dat vind ik wel heel ver gezocht. Of verwacht jij dat AquaBounty speciaal voor die zalm ook wat bacteriën gaat modificeren? Zo soort-uniek zijn je symbioten trouwens niet, je deelt er de nodige met je kat.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Precies met je kat! Maar mijn kat is geen AquaBounty kater!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 BartB

Ik heb nooit zo goed begrepen waarom het ontsnappingsgevaar er altijd bij wordt gesleept als ’t over deze vissen gaat. Als je je zorgen maakt over ontsnappende vissen, dan zou je juìst voorstander van Aquabounty moeten zijn. Om te beginnen zijn ze allemaal van hetzelfde geslacht, omdat Aquabounty natuurlijk niet wil dat je met hun vis gaat fokken.

Ten tweede krijgen ze het ’s winters loodzwaar, omdat ze van hun genen door moeten groeien terwijl er geen eten voor ze is.

Ten derde heeft Aquabounty die beesten steriel gemaakt. 100% steriel bestaat natuurlijk niet, ook al roept dat bedrijf van wel. Maarrr…

Uit gewone kwekerijen ontsnapt aan de lopende band zalm. Ongesteriliseerd, en maar al te bereid om te kruisen met wilde soortgenoten. Inclusief parasieten, inclusief hun eigen doorgefokte genen, inclusief symbionten die het gevolg zijn van het voer dat ze in die kwekerijen krijgen.

Er zijn allerlei redenen om tegen deze vis te zijn, en ik weet zeker dat Carlos die hieronder op zal noemen. Maar ontsnappingsangst lijkt hier vooral als smoes gebruikt te worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

Nee BartB, noem jij ze maar ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@2: En toch zal AquAdvantage jouw uitgepoepte bacteriën binnenkrijgen en dus dezelfde microben bij zich dragen als elke andere zalm/puitaal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Martijn ter Haar

Dit wordt dus een inferieure plofzalm, hoogstens goed voor de fishsticks.

Nou ja, misschien stort de visserij op wilde zalm wel in omdat iedereen de vis gaat associëren met smakeloos bio-industrie product.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 larie

Alu-folie..eerst stukjes courgette op een rijtje . Dan erboven de zalm, bestrijken met red/currie-limoensap/zonnebloemolie..dichtvouwen en dan 20 minuten bij 180 celcius.

Deze “nieuwe” zalm (mijn ietwat ondeugende voorkeur) zal beslist lekker smaken. In tegendeel de geensmaak van stamppot, behalve het kuiltjes maken..vond ik als kind aardig kleiwerk tijdens de dis.(no harm intended)

skuus Carlos ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 larie

Stamppot in de groene container?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Anton

Biodiversiteit +1.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 MaxM

Als ze dat nu ook met tonijn en walvis doen dan zijn die Japanners ook meteen van een hoop gezeik af.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 frank

Wild Salmon Don’t Use Drugs!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Yevgeny Pidorkin

Vroeg daar iemand om de nadelen van kweekzalm in hangkooien? Naast ontsnappen en allerlei infecties…vetpercentage kweek t.o.v. wilde zalm veel te hoog plus een lager % omega- 3, voer 1 ton zalm = 3 ton wilde vis, bodem onder kooien een niemandsland van rottend voer chemicaliën/ medicijnen:

http://www.focs.ca/fishfarming/index.asp#feed

“The take home message is a stark one: eating farmed salmon is bad for both the health of the marine environment and for public health. Think twice before you take a cheap farmed salmon steak home to your family and friends…”

Welke vis kan de liefhebbert dan eigenlijk nog wél met goed fatsoen eten? “Vis” is dan een in piepschuim verpakte kant-en-klare visfilet…want o wee als we ze ook nog eens zelf zouden moeten schoonmaken. Iemand b.v. wel eens varken, kip of paling tot op het bot gedemonteerd. Nee natuurlijk niet, want zo’n spartelend monster de kop afsnijden en met de duim de ingewanden eruit is zielig

Ja, en dan is het janken geblazen natuurlijk…

@ MaxM Of kweek meteen planktonetende geslachtsloze reuzenzalmen, palingen en makrelen zo groot als b.v. een volwassen bultrug en laat ze vervolgens vrij rondzwemmen. Hebben de Jappen tenminste ook nog wat om af te knallen…

Of toch maar Oorlog of een virus. 1 miljard is meer dan genoeg…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Bismarck

@12: Ik ken wel iemand die met zijn blote handen een in de tuin gevangen konijn de nek heeft gebroken, gevild, van darmen ontdaan en zeer smakelijk door zijn vrouw laten klaarmaken. Misschien is dat bij jullie in de stad onvoorstelbaar, maar op het platteland weten ze nog wel hoe hun eten eruit zag voor het op hun bordje belandde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Yevgeny Pidorkin

Mijn grootouders woonden op het platteland (Zeeland), alles wel gezien of gedaan. Kippen gedood, palingen gevild (handen met zand inwrijven, anders lukt het niet)…

Ik zit eigenlijk al die tijd al te wachten op een oorlog he…WO III

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 zmocrackpot

WO III EEN CULINAIRE UTOPIE!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Arduenn

hoe zit het met de symbiotische schimmel- of bacterieculturen die ieder levend wezen in zich draagt? Die beïnvloeden hun gastheer en vice versa. Heeft de Frankenfish straks ook Frankenmicrobes in zijn darmstelsel en zweven die straks in mijn drink- of zwemwater?

Als de Frankenfish antibioticaresistentiegenen heeft (die worden vaak gebruikt bij het maken van knockout/-in en transgene proefdieren), dan kunnen die in theorie ‘overspringen’ op de commensale flora van de vis, dmv horizontale genoverdracht. Meestal zijn dit resistentiegenen van antibiotica die niet bij mensen gebruikt worden. Ik vermoed dat er geen resistentiegenen in de Frankenfish zitten, dus de commensale flora van deze dieren zal wild-type blijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Arduenn

Het kan natuurlijk zijn dat de commensale flora in Frankenvissies iets anders is dan die van de wilde soort, omdat ze sneller groeien. Maar deze flora zal niet genetisch gemodificeerd zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Carlos

Kijk dat is een antwoord waar je wat aan hebt, dank Arduenn!

  • Vorige discussie