Scheidend Commandant der Nederlandse strijdkrachten Dick Berlijn heeft voorgesteld de dienstplicht in Nederland opnieuw in te voeren. Aangezien de eerste april nu alweer een paar weken achter ons ligt moeten we er vanuit gaan dat hij serieus is over dit onzalige idee.
Nog afgezien van alle morele argumenten die je tegen de dienstplicht kunt hebben leidt het tot welisware grote, maar ook ongemotiveerde, inefficiente en dure legers. Het is ook wat bizar dat defensie haar personeelsprobleem zou oplossen door alle Nederlandse jongeren onder de wapenen te roepen, alleen vanwege de hoop dat dan een groter deel blijft plakken als beroepsmilitair.
Overigens is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken de dienstplicht niet afgeschaft, alleen opgeschort. Ondergetekende heeft nog steeds de brief waarin het ministerie van Defensie hem er fijntjes op wijst dat hij morgen kan worden opgeroepen als Belgie ons onverhoed binnenvalt. Ik heb dat altijd vrij schokkend gevonden. Hoogst onrechtvaardig ook overigens dat in deze moderne tijden vrouwen nog steeds niet onder de dienstplicht vallen. Daar hoor je de Opzij nou nooit over.
Omdat naar mijn idee een fors deel van het GC-lezerspubliek van na de opschorting van de dienstplicht is de volgende vraag: Als u morgen zou worden opgeroepen voor de dienstplicht, hoe zou u dan reageren?
Oh, en mocht u een carriere in de vaderlandse strijdkrachten ambieren, dan kunt wellicht beter eerst even zien hoe zij zich presenteren aan onze NAVO-bondgenoten (langzaam ladend filmpje).
Reacties (13)
Hoewel ik niet bepaald een ras-patriot ben, vind ik de opgeschorte dienstplicht ik eigenlijk niet zo erg. Wie weet wanneer we ons ineens moeten verdedigen.
De algehele dienstplicht herinvoeren om meer beroeps te laten plakken is belachelijk. We laten toch ook niet iedereen verplicht een jaar voor de klas staan om meer leraren te krijgen?
Evenzogoed: als ik morgen word opgeroepen, kom ik direct. Ik ben altijd wel te porren voor een potje klaverjassen.
Dienstplicht? Dan duik ik onder.
Overigens vind ik het ook erg vreemd dat het leger mag werven onder jongeren. Dat is een kwetsbare doelgroep die keuzes moeten maken wat ze in het leven willen en die hoofdjes moet je naar mijn mening niet volstampen met oorlogspropaganda.
Als iemand het leger in wil moet je dat doen op basis van een nuchtere keuze na je 18e. Van mijn part mogen mensen onder de 21 ook niet uitgezonden worden. Dat zou een hoop trauma’s schelen.
Als het was omdat Belgie ons binnenviel zou ik vermoedelijk de oproep niet te zien krijgen (de Belgen heben mijn positie eerder bereikt dan dat Den Haag door heeft dat de Belgen invallen). Maar stel, dan zou ik deserteren en met een geimproviseerde Belgische vlag de straat op gaan, meejuichen met de menigte.
In andere gevallen zou ik dienstplicht ontwijken, desnoods naar het buitenland vluchten (zoals gezegd, Belgie is dichtbij), of anders maar als dienstweigeraar gaan zitten. Ik heb overigens destijds nog een oproep (inclusief treinkaartje) gehad en uitstel vanwege studie aangevraagd (en gekregen), met het idee uitstel wordt afstel (aangezien toen al de opschorting ter sprake kwam). Mijn plannetje heeft toen gewerkt.
Lijkt me prima, weer dienstplicht, goed voor de jongens en voor de samenleving, en niet te vergeten: voor het leger.
Nu staat het leger los van de samenleving, vroeger kende iedereen wel iemand die in het leger zat/er in gezeten had/er onder uit probeerde te komen, nu vrijwel niemand. Dat is niet goed, want hoe je het ook wendt of keert, een leger is belangijk.
Het leger is ook goed voor onze testosteronbommetjes, echt het is veel beter die over de hei te laten kruipen, dan gewoon zelf maar met hun overdosis aan hormonen te laten afrekenen.
En last but not least: een beroepsleger is dommer dan een leger met dienstplichtigen. Onder die dienstplichtigen zitten namelijk ook veel mensen die er helemaal niet in willen en wel iets beters te doen hebben dan over de hei kruipen. En juist die heeft een leger nodig om de gemiddelde intelligentie van dat leger op te krikken. En waarom dat nodig zou zijn? Nou, bijvoorbeeld omdat er veel ellende kan worden voorkomen, als het leger beseft dat, indien mannen en vrouwen in een oorlogstuatie worden gescheiden, dit waarschijnlijk betekent dat er iets akeligs met die mannen gaat gebeuren, en dat er hoe dan ook ingegrepen moet worden.
En dienstplicht natuurlijk alleen voor mannen, dat is helder. Vrouwen missen al een groot deel van hun loopbaan doordat zij anders in elkaar zitten en het kinderen krijgen voor hun rekening nemen.
@Bazzje.
Hear hear! Had het er toevallig gisteren nog over met m’n pa (van het voorstel hoor ik nu pas), hoe de min. leeftijd ergens naar midden in de 20 mag, alle extraatjes mogen worden geschrapt en wervingsreclames op tv en andere media verboden moeten worden. Ieder rationeel mens zou het schandalig moeten vinden imo.
Zoals ze in de VS het zo mooi stellen:
“Too young to smoke, drink or even vote, but old enough to kill and old enough to die”
Kijk aan, Ernst heeft al een mooie reclameslogan om het leger haar vacatures te helpen vullen:
Het leger, best belangrijk!
De situatie zou wellicht ietwat minder belachelijk zijn als ons ministerie van defensie zich zou beperken tot defensie. Nu zijn ze vrijwel uitsluitend bezig huurlingetje te spelen voor VN en NAVO. En dan vragen ze zich af waarom er niet voldoende aanwas is.
Maar zelfs als Belgie ons landje binnenvalt ben ik nog niet bereid om wat voor commando van dat zooitje ongeregeld in Den Haag op te volgen. Onderduikadres is al geregeld;-)
Bismarck, ik zei ‘belangrijk’, niet ‘best belangrijk’. Ik ben namelijk misschien best wel afgezakt, maar zo afgezakt als mensen die dingen ‘best wel’ vinden, zo erg is het nu ook weer niet met me.
@zmooc: Helemaal mee eens als je praat over de VN en NAVO. Dienstplicht om politiek te voeren zou een schande zijn.
Maar je illustreert precies een van grootste problemen van onze democratie: “Die zooitje ongeregeld in Den Haag” zijn jouw volksvertegenwoordigers! Jij hebt bijgedragen aan dat zij gekozen werden. Ik wil niet zeggen dat ik heel graag het leger in wil, maar als wij ons niet vertegenwoordigde voelen door Den Haag, dan hebben wij meer een dictatuur van de meerderheid dan een democratie.
@Ricardo: Mijn volksvertegenwoordiger kwam niet boven de kiesdrempel uit… daar was ie niet schreeuwerig genoeg voor. En de volksvertegenwoordigers die er wel zitten komen voortdurend hun verkiezingsbeloftes niet na, met als toppunt wel het weigeren van een referendum over het verdrag van Lissabon. Men riep ook heel hard dat ze de hoeveelheid regeltjes ging beperken maar de bak met verboden die de afgelopen tijd over ons is uitgestort bewerkstelligt het tegengestelde. Het heeft weinig tot niets meer met democratie te maken.
Mijns inziens maakt men in Den Haag voortdurend ernstig misbruik van haar macht en wat mij betreft beperken we die macht significant. Het is de taak van Den Haag om onze samenleving draaiende te houden en de veiligheid te waarborgen. In plaats daarvan geeft men praktisch alle macht uit handen aan de EU, verpatst men de verkiezingen aan wat softwarebedrijven, laat men het beleid meer bepalen door het buitenland dan door wat goed voor ons is, is men voortdurend bezig met allerlei dingen te verbieden waar niemand last van heeft, is men op wekelijkse basis bezig de vrijheid van meningsuiting te beperken en fungeert men als een soort Postcodeloterij die maar geld strooit naar “goede doelen”, “ontwikkelingslanden” en “integratieprojecten”. En dan ben ik nog niet eens begonnen over onze invasie in Irak.
Ik werk ongeveer 6 maanden per jaar voor de overheid en ik krijg daar werkelijk NIETS voor terug. Nix, nada, noppes. Dus ja wat mij betreft heeft het alles weg van een dictatuur, althans mijn mate van vrijheid verschilt daar nauwelijks van. Een theocratie welhaast. Men is drukker bezig mij te vertellen wat ik wel en niet mag dan mij te faciliteren in het verbeteren van onze samenleving. Als het aan mij lag werd het takenpakket van dat zooitje in Den Haag sterk beperkt. Dus misschien moet ik maar niet onderduiken als de Belgen binnenvallen maar me bij ze aansluiten. Maarja ik heb niet de illusie dat het elders beter is.
@zmooc: Ik voel me net als jij bedrogen over de manier hoe de democratie wordt uitgevoerd door de politiek in Den Haag. Er worden afspraken gemaakt die tegen de wil van de bevolking in gaan en de beloften van de gekozen partijen worden niet na geleeft. Het net gepubliceerd jaarverslag van de Raad van State praat precies hierover.
Ik ben absoluut met jou eens als het gaat om het ratificeren van het verdrag van Lissabon. Ik kan nog niet geloven dat de regering zo vals kan spelen zoals hierover en ik blijf nog steeds hopen dan een land met ‘ballen’ een nee stemt zodat het opnieuw bekeken moet worden.
Maar dat zie als geen reden om het hoop op te geven en te vluchten naar Belgie of waar dan ook. Wij hebben nog macht genoeg om andere keuzes te maken.
De mensen zoals jij en ik hebben in mijn inziens een aantal keuzes. De ene is de democratie en de schijn ervan zoals nu op te geven en over te gaan naar iets anders. Wat mij betreft kan dat een echt theocratie zijn waarin wij wijze mensen kiezen in plaats van de mooiste koppen of degene met de gunstigste beloften. Het andere keuze is het strijden voor een verbetering van de democratie met een debaar en discussie er over. Een verandering van binnen uit, zeg maar, in plaats van een verandering van buiten naar binnen. Dus vlucht alsjeblieft niet naar Belgie want wij hebben jou hier nodig.
In Belgie zijn geen coffeeshops dus maak je geen zorgen:P
Ik kwam vorig jaar een vrouw tegen die me vertelde over de jonge soldaat, die in het nieuws was geweest, die dodelijk slachtoffer was van een bizarre zelfmoordactie met een auto op zijn tank, in datzelfde jaar in deze oorlog. Zij kende de ouders en had tien jaar geleden een droom gehad dat de jongen een dodelijk ‘auto-ongeluk’ had. Ze was zelf licht verbijsterd. Wat is oorzaak en gevolg?