Gemeente redt?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Hooligans (Foto: Flickr/Zsolt Vajda)Afgelopen zaterdag demonstreerden de supporters van ADO Den Haag. Hun club heeft miljoenen aan schulden opgebouwd, en dreigt failliet te gaan. Op naar het stadshuis dus: de gemeente moet de club redden. Waarom? Dat viel te lezen op hun spanddoeken: ‘zonder geld komt er geweld.

De Arnhemse voetbalclub Vitesse klaagt dat de gemeente haar de nek omdraait, omdat ze niet even 5,5 miljoen euro schuld willen kwijtschelden. In Utrecht mocht de gemeente al eerder bijspringen. Daarnaast betalen alle gemeentes mee aan de beveiliging bij voetbalwedstrijden: wie naar een disco gaat betaalt zelf voor de security, maar voetballiefhebbers krijgen daar overheidssteun voor.

Op het eerste gezicht is het raar dat profclubs bij de gemeente komen bedelen. Je bent toch een bedrijf? Dan moet je een goede bedrijfsvoering hebben, anders ga je failliet. Blijkbaar hebben al die boze ADO-supporters jarenlang te weinig voor hun seizoenskaart betaald. Als ze al dat uitgespaarde geld alsnog bij elkaar leggen, is de club ook gered. De supermarkt om de hoek moet het ook rooien zonder steun van de gemeente.

Die redenering gaat echter voorbij aan het grote belang van de voetbalclubs voor de identificatie die de fans hebben met hun stad. Bovendien, zo voeren de supporters aan: het plaatselijke poppodium krijgt ook subsidie. Dat het poppodium vervolgens aan het wankele infuus van de overheid hangt, en ongeveer om het jaar moet vrezen voor het voortbestaan, zeggen ze er niet bij.

Voetbal is, of voetbalhaters dat nou leuk vinden of niet, belangrijk. Te belangrijk om aan voetbalbestuurders over te laten, want die helpen keer op keer hun clubs financieel in de problemen, blijkbaar in de zekerheid dat de gemeente wel bijspringt als het puntje bij het paaltje komt.

Dat moet dan maar. Maar wie betaalt, bepaalt: dan ook geen zelfstandig bedrijf meer zijn. Vitesse, ADO en FC Utrecht moeten maar gewoon gemeenteonderdeel worden, net als de vuilnisophaaldienst. Het mooie is dat iedereen dan onder de CAO voor gemeente ambtenaren valt. Een voetballer is vrijwel altijd een laagopgeleide arbeidskracht. En verdient dan ook niet meer dan een vuilnisman.

Reacties (9)

#1 ton

Wel in deeltijd volgens mij!

  • Volgende discussie
#2 Basszje

Afvalverwerking is al lang geen gemeentetaak meer en wordt masssaal uitbesteed.

Probleem zit hem in het grootheidswaandenken van bestuurders als het een tijdje goed gaat. Gaat het sportief minder staat er een mega-stadion met commerciele hete-aardappelenvoorzieningen waar Jan M. niet om gevraagd heeft, maar waarvan de afbetaling de club financieel nekt.

En zoals altijd moet de overheid opdraven als de markt het verprutst, kijk maar bij die Engelse bank nu, KPN in 2000 en meer gevallen. Als Essent omvalt zal de overheid ook moeten ingrijpen – of NL in het donker zetten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 wout

Zolang ze jong marokko maar niet financieel bijstaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

Ik denk dat het meer ligt aan de laatste zin van de eerste alinea. De gemiddelde voetbalsupporter moet zijn agressie kwijt. Dat kan in een wedstrijdje voetbal (waar de supporter zich inleeft in de voetballers, die 90 minuten lang tegen een bal en elkaars schenen schoppen) en eventueel erna (met supporters van de tegenpartij die ook nog agressiviteit overhebben, of desnoods de politie).

Geef je die mensen niet hun uitlaatklep eens per week, dan gaan ze abri’s mollen of ramen ingooien. Dat kost ook een lieve cent, dus misschien is het goedkoper om als gemeente dan maar deze uiting te subsideren, misdaadpreventie als het ware.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 jan

Een paar dingen: inderdaad is het ophalen van huisvuil op veel plaatsen geprivatiseerd. Dus dat is een mank voorbeeld.

Niet alle profclubs komen bedelen. Ik mis bijvoorbeeld het gegeven dat PSV de eigen broek ophoudt. Recent onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat de regio Eindhoven jaarlijks 116 miljoen euro verdient aan de aanwezigheid van de voetbalclub.

De gedachte dat een voetbalclub onder gemeentebestuur moet komen is te zot om woorden aan vuil te maken.

Voetballers verdienen veel geld. Het is dan ook een vermaaksindustrie, zoals bijvoorbeeld film. Bovendien is voetbal afhankelijk van Europese marktontwikkelingen. Een cao betekent de doodsteek van het Nederlandse voetbal.

Kortom, PSV wordt kampioen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Johan

@jan: nee, doorgaan op de huidige weg betekent de doodsteek voor het Nederlandse (of vul hier uw ‘kleine’ land in) voetbal.

?Dat is het vervelende van het huidige voetbal: het draait alleen maar om geld, geld, geld. Spelers vertrekken steeds sneller naar Engeland, Italië en Spanje, waardoor ook de Nederlandse competitie steeds zwakker wordt.

Als ik zie dat NAC en Heerenveen in deze fase van de competitie nog gelijk opgaan met Ajax en Feyenoord, dan vind ik dat zorgelijk. Het voetbal is nu bijna kapot en dan overdrijf ik niet. De verliezers zijn de clubs. De winnaars zijn de spelers en hun makelaars.?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Chris

Je hoeft als gemeente natuurlijk niet te redden.

Leers heeft destijds bij MVV niet gedaan.

Kwam er toch iemand anders om de boel overeind te houden.

Probleem is ook dat als je elke keer bijspringt, clubs daar op een gegeven moment ook op gaan rekenen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bart

@5: en hulde voor PSV dat ze zelf de broek op kunnen houden. Ik zei ook helemaal niet dat alle clubs dat deden, ik constateerde alleen dat de kleinere clubs die het financieel slecht doen, bij de gemeente aankloppen.

Dat is niet aardig tegenover de mensen in de gemeente die niets met voetbal hebben, maar ook niet tegenover de clubs die wel goed beleid voerden. Een club die niet op overheidssteun rekent en de hand op de knip houdt, wordt nu niet beloond, maar verliest van clubs die onverantwoordelijk zijn en te dure spelers aantrekken.

Die laatste categorie clubs is groter dan in enig andere bedrijfstak. Gemeenteraden zijn te bang voor stemverlies om de clubs keihard te laten stikken. Maar voor clubs als Vitesse en FCU, die nu al voor de zoveelste keer komen bedelen, is de maat wel een keer vol. Als ze echt zo onmisbaar zijn voor Arnhem en Utrecht, geef ze dan ook in handen van de mensen van Arnhem en Utrecht, in plaats van die van lutsende voetbalbobo’s.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Basszje

@5,@8. Ik zie het als kiezen of delen. Of gemeentelijke club met als doel sport, niet geld of blij blij zelfstandig en veel geld uitgeven / hoog meespelen etc, maar dan niet komen zeuren als een stel arrogante bestuurders het zooitje de soep in draait en gaan klagen bij de overheid.

Dat vind ik persoonlijk het kromme aan de hele situatie. Het is het een of het ander.

  • Vorige discussie