GeenCommentaar: TV-nieuws voor dummies

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (6)

#1 Teun

Haha. Voor Nederlandse buitenland reportages kun je er misschien ook een maken.
– Nieuwslezer begint te lezen
– Wereldkaart verschijnt waarbij ingezoomd wordt op het land waar het over gaat (als het buiten Europa is)
– BBC, CNN, Al Yazeera of youtube beelden over de issue.
– Verslaggever ter plaatsen verschijnt in beeld. Als het zijn standplaats is met een poster van een of ander lokaal landmark op de achtergrond, of als hij net is ingevlogen op het balkon van zijn of haar hotel. Alleen in NYC gaat hij of zij op een dak staan met de wolkenkrabbers op de achtergrond.
– Verslaggever doet een verhaal waarbij cliches niet geschuwd worden en eigenlijk vooral herhaald wordt wat we net ook al gezien hebben.
– En ze gaan weer terug naar de studio.

  • Volgende discussie
#2 Joost

@1: Vergeet vooral niet dat de verslaggever voor het nieuws wat hij oplepelt eigenlijk helemaal niet in het land aanwezig had hoeven zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rob

@2 In ‘het zijn net mensen’ besteed joris luyendijk ook al aandacht aan dit fenomeen wat ‘dateline’ heet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Guido

Typische BBC reportage dit, maar goed, kan je in Nederland ook doen, voor bijna al het nieuws wel. De meeste nieuwsberichten hebben een standaard vorm waarin ze gegoten worden. Op zich niet heel verbazend, of laat staan nieuw, dit :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Yarro

Hilarisch. Ik moet altijd hartelijk lachen om de cynische recensies van mr Brooker.

Wat mij nogal stoort in reportages is de verslaggever die nog ter plekke is, terwijl ter plekke niets meer te beleven valt.

Voorval: In een kantoorcomplex zijn om 9 uur ’s ochtends de koffieautomaten allen tegelijk uitgevallen. Probleem om 10 uur opgelost.

In het acht-uur journaal zien we vervolgens een kleumende Gerri Eickhof die voor het kantoorcomplex staat om ons te vertellen welke vreselijke ramp is voorgevallen.
In het kantoorcomplex is niemand aanwezig. Zelfs de schoonmakers zijn al lang vertrokken. Er zijn geen ooggetuigen die hun zegje komen doen.

Toch staat Gerri daar om rechtstreeks in de uitzending zijn verslag te doen.

Waarom?
Wat een verspilling van geld en talent.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@2: En gewoonlijk niet in de buurt is van de plaats waar zich het nieuwswaardige feit voordoet. Bij nieuws uit Rusland of omgeving (Kaukasus, Siberië, desnoods zelfs Sachalin) wordt altijd naar Moskou geschakeld.

  • Vorige discussie