Welk roofdier sluipt daar door het Tatra-gebergte? Het is de Tatra-tijger!
De laatste keer dat de gemiddelde Nederlander notie zal hebben genomen van de staat Slowakije was bij het ontstaan ervan, in 1993, in wat wel (naar analogie van de ‘Fluwelen Revolutie’) de ‘Fluwelen Echtscheiding‘ genoemd werd. Het vroegere Tsjecho-Slowakije hield op te bestaan, en er kwamen twee staten uit voort, Tsjechië en Slowakije. De indruk die toen bestond was dat de rijke, beschaafde Tsjechen hun arme, onbeschaafde Slowaakse broertjes afdankten. ‘Azië begint bij Bratislava,’ werd er gezegd.
Vrijwel onopgemerkt heeft Slowakije nu, eerder dan landen als Polen, Hongarije en, inderdaad, Tsjechië, de euro ingevoerd. Hoe kan dit zo plotseling? De Slowaken hebben de afgelopen vijftien jaar de uitspraak ‘Azië begint bij Bratislava’ een geheel nieuwe betekenis gegeven. Slowakije was namelijk de meest dynamische en snel groeiende economie van Europa. Omdat de belangrijkste bergketen van Slowakije het Tatra-gebergte is noemen de Slowaken zichzelf graag de ‘Tatra-tijger‘.
Nu is het land dus rijk en stabiel genoeg om tot de euro toe te treden. De Slowaakse euromunten zijn erg mooi, en deze redacteur kan er bijna niet op wachten om die in in zijn portemonnee aan te treffen. Een felicitatie voor Slowakije is op zijn plaats!
Reacties (6)
In financieel opzicht stabiel misschien, maar ze kunnen geeneens fatsoenlijk omgaan met hun eigen Hongaren (en vice versa). Maar, inderdaad, felicitaties zijn het wel waard. 10 jaar geleden nog had niemand gedacht dat Slowakije het nu beter zou doen dan haar buren.
Financieel stabiel? Zo zou ik een kleine economie die vooral afhankelijk is van auto-industrie (ik wil de cijfers voor 2008-2009 wel eens zien) niet noemen. Ik gok dat Slowakije vooral op eigen initiatief zo snel naar de Euro gaat (en daarmee gepaard gaande economische zekerheid), terwijl Tsjechië de Euro ook vooral op eigen initiatief afhoudt (die hadden er al lang in kunnen zitten als ze hadden gewild).
Vergeet niet dat de grote economische groei van Slowakije vooral te maken heeft met het erg lage startpunt (ze liggen nog steeds heel ver achter op buurlanden Tsjechië en Hongarije): Als je bijna niets hebt, is alles wat erbij komt een relatief grote groei. Los daarvan komt de groei maar ten goede aan een beperkt deel van de bevolking (dankzij het ver doorgedreven neoliberale beleid daar), hetgeen de politieke stabiliteit ook geen goed doet. Uiteraard wordt dat ouderwets afgewenteld op minderheden (niet alleen Hongaren, maar ook nog veel meer Roma worden hevig gediscrimineerd).
Met het 2e gedeelte ben ik het volledig eens. Het lijkt in feite heel wat, maar is in werkelijkeid bijna niets. Naar onze normen.
Volgens mij is het vooral een keuze van Tsjechie dat ze niet overhaasten met die Euro. Dat van Europese tijger is nieuw voor me, moet dat niet Slovenie zijn?
En Slowakije is een paar jaar geleden nog uitgebreid in het nieuws geweest; als fictieve thuisbasis van alle sadistische martelpartijen in de belabberde film Hostel.
@4: Ja, Slovenië is veel succesvoller dan Slowakije (het GDP/inwoner is ongeveer anderhalf keer zo groot), maar Slovenië was altijd al een stuk vooruit in het oude Oostblok. Ook toen het nog onderdeel van Joegoslavië was, was dat het deel waar gewerkt en verdiend werd. De Euro hebben ze daar trouwens al twee jaar.
Maar…maar…maar… Slowakije heeft al vanaf 1 januari 2009 de euro. Wat is in hemelsnaam de actuele aanleiding voor dit stuk? Natuuurlijk is er geen kunst aan voor een kleine economie om lid te worden van de eurozone. Dit is verdorie alsof Groningen en Limburg de euro krijgen. Heb het inderdaad liever over hun discriminerende Hongaarse taalwet.