Geen fouten gemaakt bij beslissingen Irak?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Raketje, van het onschuldige soort (foto:flickr/Erik Charlton)

Stephe Harper, de Canadese Minister President gaf het al toe: Irak was een vergissing. Kevin Rudd, Australisch premier noemde zijn lands missie in Irak “aantoonbaar verkeerd” en zelfs Bush en Blair zijn niet meer helemaal zeker van hun zaak.

Echter vanuit “kamp Holland” blijft het oorverdovend stil. Onze premier lijkt te vinden dat hij ons en de Kamer wel genoeg – en correct – heeft voorgelicht, want de toenmalige reden, dat Irak vele VN-resoluties niet naleefde, is nog steeds actueel (Israël, iemand?). Want aangezien Nederland alleen politieke steun gaf aan de beslissing het land binnen te vallen valt de situatie niet te vergelijken met die van andere landen, en is zelfreflectie niet nodig, zo redeneert ons kabinet.

Zo ontstaat toch de ietwat gekke situatie dat Nederland het enige land is dat nog steeds vasthoudt aan de toenmalige reden van invallen, en was ons land blijkbaar het enige die het gevaar van internationaal terrorisme, gebaseerd op het aanwezig zijn van massavernietigingswapens, NIET meenam in haar beslissing.

Waarom geloof ik dat niet?

Reacties (7)

#1 nietzoslim

Smerige leugens van een oorlogsmisdadiger.

  • Volgende discussie
#2 Peter

Nou Joost, het aantal ongelovigen groeit. De VVD heeft laten weten een nader onderzoek te steunen als de antwoorden van JP ongeloofwaardigvoldoende blijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Toch typisch, want Nederlandse professoren internationaal recht gaven al voor de inval aan dat de liggende resoluties onvoldoende basis vormden voor een aanval op Irak. Het lijkt me sterk dat Balkenende het beter wist dan hun.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 zmooc

Belangrijk (enig?) verschil tussen de malloten die het artikel noemt en onze eigen oppermalloot: die van ons is de enige die er zat toen “Irak” actueel was en die er nu nog zit. Bush is demissionair, Blair is al weg en Harper en Rudd zijn nieuw. Dat men allerlei informatie niet vrij wil geven, wekt toch zeer sterk de indruk dat men iets te verbergen heeft. Rara, wat zou het zijn? Incompetentie misschien?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Koos

Leuk was Kerstavond.

Op CNN was een persoonlijk interview met Bush. Hij vertelde zo dat hij niet helemaal zeker was over de inval in Irak. Dat het in 2006 bijna een burgeroorlog was geworden. Maar dat het nu toch weer de goede kant opgaat.

Grappig was ook dat hij zei dat een zwarte president van de VS helemaal niet raar is omdat het democratie is, dus normaal. Ook zei hij dat de ‘hoop’ van Obama iets is wat goed is voor het land. Het blijft een apart manneke.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Koos

De VVD en meneer Wijffels zijn al om. Alleen het machtsbastion CDA moet nog gaan bewegen. Typisch dat je niet alleen in het kabinet bij de cruciale ministersposten, maar ook bij het beleid, de macht van de burgerlijke middenpartij CDA weer (terug)ziet.

Jammer dat er geen mogelijkheden zijn naast het paarse model van kabinetten zonder het CDA. Want PvdA en VVD in 1 kabinet is voor de euthanisiewetgeving wel aardig geweest, maar voor het sociaal-economisch beleid 1 groot compomis.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Sytz

Ja, Koos, het viel mij ook op dat Bush de laatste tijd bijna berouwvol overkomt, en zelfs af en toe een verstandige opmerking plaatst.

Verder, gebaseerd op wat Bismarck al opmerkte, wens ik bij wijze van nieuwjaarswens de heren Balkenende, Verhagen c.s. vele lange jaren in een koude haagse cel toe.
Oorlogsmisdadigers!

  • Vorige discussie