Geen bal op tv | Rectificatie

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022 copyright ok. Gecheckt 09-02-2022

COLUMN - Goed. Laten we het goede voorbeeld volgen van Neutrale Kijkers en eens beginnen met een rectificatie.

In mijn vorige stukje schreef ik dat Peter Buurman en Jordi Yamali (of was het Yordi Jamali?) meerdere keren terugkwamen op de uitspraak van Jerry Mina, Colombiaanse sterverdediger. Diverse schrandere lezers (één op Twitter en één in de reactieruimtes van ons gewaardeerde blog) wezen mij erop dat Jerry Mina helemaal geen Jerry Mina heet, maar Yerry Mina. Dat blijkt inderdaad zo te zien. Er waren mensen die meenden dat ik het bewust had gedaan, maar dat is geenszins het geval.

De verwarring zit ‘m hierin dat de Neutrale Kijkers mij wisten te vertellen dat Yerry vernoemd zou zijn naar het muisdeel van het komische duo Tom & Jerry. Vandaar dat ik er vanuit ging dat je Yerry als Jerry schreef. Wat eigenlijk, bij nader inzien, niet bijster slim van mij was, want als Yerry Mina Jerry Mina had geheten, dan was er waarschijnlijk geen gedoe over de uitspraak geweest.

Alhoewel, dat zeg ik nu wel, maar die Spaanstaligen zouden Jerry waarschijnlijk als Gerry uitspreken. Volgens mij werd dat ook gezegd in één van de eerste rectificaties. Waarna dat weer gerectificeerd moest worden, omdat Colombianen Tom & Jerry wel degelijk Tom & Jerry noemen, en geen Tom & Gerry.

Oftewel: het mysterie rond de naam Yerry blijft bestaan. Het kan natuurlijk ook dat Yerry weinig intelligente ouders had. Of dislectische ouders. Ik ken iemand die iemand kent die haar kinder Usnavy heeft genoemd (spreek uit: Usnavíe).

Navraag leerde dat de ouders van Usnavy, op het moment dat Usnavy nog in de buik zat, op vakantie waren in Curaçao, toen ze, zoekend naar een naam voor hun toekomstige kind, langs een groot schip liepen waarop in enorme letter US NAVY  stond geschreven. Ik wil maar zeggen: het kan verkeren. Je hebt het maar te doen met de keuze van je ouders.

Ze zetten je ongevraagd op de wereld, delen hun genen met je en geven je een naam waarmee je het maar hebt te doen. Je kan het wel gaan veranderen in de loop der tijd, maar dat is ook zo wat.

In de toekomst krijgen ouders waarschijnlijk nog veel meer macht. Dan kunnen ze hun kind ineens gaan samenstellen. Toefje hoogbegaafdheid. Flinke dosis IQ.  Stem als een klok. Beetje voetbaltalent erbij. Snufje ambitie. Kleine neus. Blauwe ogen. Extra dosis hetero. En goede zintuigen.

Zul je zien dat ze net dát vergeten wat je nodig hebt om het allemaal te gebruiken ter meerdere eer en glorie van jezelf.

Reacties (5)

#1 Bismarck

“een groot schip liepen waarop in enorme letter US NAVY stond geschreven.”
Doet me denken aan die film over Madeinusa.

  • Volgende discussie
#2 P.J. Cokema

“In de toekomst krijgen ouders waarschijnlijk nog veel meer macht”.
Iedereen die tot dan is / wordt geboren is een gokje….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Lethe

En hoe. ;)
En dan hoor je ook nog de verbazing van ouders met meer, zelfs vier, van die gokjes: “Onvoorstelbaar dat ze allemaal anders zijn. Terwijl de opvoeding toch min of meer hetzelfde is.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 P.J. Cokema

@3: Ja, en dat zint ze dan niet dus wat krijg je dan? Mijn broertje baalt als een stekker dat-ie de rectificatie van mij moet zijn. Ik ben trouwend de eerste en oudste en dan weer een rectificatie van de opvoeding die mijn ouders hebben gehad.

Mensen moeten eens leren dat als ze wat rectificeren het in een keer goed doen. Dat zal de voortgang der geschiedenis pas echt veranderen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Spam

Nog bedankt voor de luister tip. Ik luister iedere avond.

  • Vorige discussie