Geen bal op tv | Giro 555

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022 copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - De landelijke omroepen haalden gisteren alles uit de kast om mij geld te laten storten op Giro 555. Mijn zoon kan het beter.

Mijn eerste grote ramp die ik me kan herinneren was de hongersnood in de Sahel in 1984, waarvoor Giro555 Eén voor Afrika organiseerde. Ik had een spaarrekening die mijn ouders bij mijn geboorte voor me hadden geopend en waarop ze maandelijks een bepaald bedrag hadden gestort. Mij leek het wel een goed idee om al die maandelijkse bedragen aan de kindjes met de hongerbuikjes te geven. Mijn ouders vonden dat een minder goed idee, maar echt uitleggen waarom ze dat een minder goed idee vonden, konden ze niet. De strijkstok bestond nog niet. Of die bestond wel, maar daar speelde je viool mee. Of cello. Of zingende zaag natuurlijk.

Nadat ik even had gekeken hoe Jack Spijkerman zijn rentree op de televisie maakte met de voetbalkwis Koning Voetbal (een Ik Hou van Holland voor mannen, waarin de deelnemers biertjes drinken, de punten worden bijgehouden door twee Italiaanse schonen in scheidsrechterpakjes, en Jack die, als het verdwaalde hert dat hij sinds zijn overstap naar de commerciëlen is, de vragen stelt), richtte ik mij op de uitzending van de gezamenlijke omroepen ten behoeve van Giro 555. Paul Witteman had een nieuwe bril, Humberto Tan een nieuwe snor, Birgit Maasland een nieuw rokje en Beau van Erven Dorens nieuw elan, dat bij nader inzien hetzelfde elan was. Hij stond in het SBS Snownieuwscafé met een rietje achter zijn oor. 

Het blijft altijd iets eigenaardigs hebben, zo’n inzamelingsactie. Je gaat moeiteloos van een huiveringwekkend ooggetuigenverslag naar Patty Brard die de plee schoonmaakt, van beelden van mensen die huilen om hun gestorven kind naar een 9-jarig meisje dat iets van Pucini zingt, van bellende BN’ers naar jammerende Filipijnen, van uitzinnige gezelligheid naar ingetogen ernst en van verlegen bescheidenheid naar onbeschaamde zelffelicitaties. Alles bij elkaar gehouden door het ‘waar een klein land groot in kan zijn’-gevoel dat de kop opsteekt wanneer we er even ‘met z’n allen’ de schouders onderzetten. Trijntje Oosterhuis beloofde voor elke ‘like’ een euro te schenken. Ineens vonden 200.000 Nederlanders Trijntje Oosterhuis leuk.

“Er zijn ook wat minder vrolijke zaken”, vatte Humberto Tan de avond halverwege samen. Je wilt niet cynisch zijn, maar je wordt het toch. In De Wereld Draait Door kondigde Matthijs van Nieuwkerk ‘beelden van het getroffen gebied’ aan. De regie bleek het echter aantrekkelijker te vinden om de trompettist, die de beelden van muziek voorzag, uitgebreid in beeld te brengen.

Aan het eind van de avond bleek er 18.500.000 euro opgehaald. Ik wist niet of dat nu heel veel was, wel aardig of tegenvallend. Aan de presentatoren kon ik het niet aflezen. Men was opgetogen en zeer onder de indruk van het bedrag, maar dat hoort bij het genre. De ramp staat niet in de Top 10, schreef De Telegraaf. Maar het is natuurlijk geen wedstrijd. Zo’n 27.000 euro van de 18.500.000 euro was voor rekening van het SBS-café. “27.000 euro! Ik ben tevreden”, zei een zichtbaar tevreden Beau van Erven Dorens.

Vrijdagmiddag haalde mijn zoon een briefje uit zijn tas. “Help ons”, stond erop. Op het briefje legde groep 8 uit dat ze het heel erg vonden wat er in de Filipijnen gebeurd was en dat ze een diner gingen geven om te helpen. Hij zit zelf sinds september in groep 1. “Hier heel ver vandaan”, zei mijn zoon tegen mij, “zijn alle huizen weggewaaid. En nu moeten wij helpen. We moeten geld geven.” Kijk, landelijke omroepen, zo doe je dat dus, op mijn gevoel werken.

Reacties (23)

#1 Henk van S tot S

Aan het eind van de avond bleek er 18.500.000 euro opgehaald. Ik wist niet of dat nu heel veel was, wel aardig of tegenvallend. Aan de presentatoren kon ik het niet aflezen……..

Als je het afzet tegen de ruim 7,5 miljoen huishoudens in ons land, is de opbrengst bedroevend.
En dan zijn er ook nog bedrijven die al dan niet voor de goede sier het een en ander bijdragen.

Dapper dat je die tv uitzending met BN’ers hebt bekeken ;-)

  • Volgende discussie
#2 Faalhaas

‘We’ leren echt niets van het verleden. Bleek achteraf niet bij de rampen in Haïti en de tsunami dat een aanzienlijk deel van het gedoneerde geld op een volstrekt foute wijze was gebruikt? En wat was er verbeterd? Nou, zei iemand van de samenwerkende hulporganisaties in een vraaggesprek, er is heel veel verbeterd. Op de wedervraag wat dan precies bleef een antwoord uit, behalve dan een wat gestotterde ‘heel veel’. Naïef ben ik niet (meer) en tot die tijd dat er echt aantoonbare verbeteringen zijn doorgevoerd: geen cent zal ik nog doneren voor die rampen: ik spek niet de zakken van corrupten en incompetenten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Henk van S tot S

@2:
Beet lullige/ongenuanceerde smoes om niets te geven.

7% van de inzameling gaat op aan “bedrijfskosten” en dat is stukken minder dan het reguliere bedrijfsleven.

Zal er eventueel wat verkeerd terecht komen.

Bekijk het eens in het volgende perspectief:
De Nederlandse consument gooit per jaar
€ 2.200.000.000,– aan eten in de vuilnisbak.
Producenten en handel doen daar nog eens
€ 2.000.000.000,– bij.

N.B.
Er is vast wel een project te vinden waarvan je zeker weet dat het goed besteed wordt; kost natuurlijk wel wat moeite.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@1:“En dan zijn er ook nog bedrijven die al dan niet voor de goede sier het een en ander bijdragen.”

Toegegeven, bedrijven zijn geen huishoudens, maar een donerend bedrijf doet dat natuurlijk wel van het geld dat huishoudens aan hen uitgeven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 L.Brusselman

Zo’n avond hangt van de clichees aan elkaar ,maar het grootste hoor je altijd aan het eind van de avond “waarin een klein land groot kan zijn”(teiltje!?).Terwijl iedereen weet dat totaal niet het geval is,we zijn een land van vrekken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 McLovin

@2: “geen cent zal ik nog doneren voor die rampen: ik spek niet de zakken van corrupten en incompetenten.” Fijn dat jij en je geweten daarmee kunnen leven maar dit soort non-reacties mag je gerust achterwege laten. Ik neem aan dat je ook weigert belasting te betalen tot dat je zeker weet dat iedere cent precies daar terecht waar jij het wil?

Meer in het algemeen: waarom moet er zo een benefiet avond worden georganseerd? Waarom niet gewoon in reclame blokken een melodramatisch melodietje, beelden, voice over, giro nummer en iedereen die wil, Faalhaas & co niet, doneren, klaar. Nee horo we motten wel eerst entertaint worden door een allegaartje van BN_ers voor wat hoort wat tenslotte….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joost

@6: Omdat het werkt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 McLovin

@7: maar waarom kunnen we niet gewoon spontaan geven zonder dat we er een onzin-show bij moeten hebben ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bookie

Beetje raar om tussenstanden te vergelijken met eindstanden. Ondertussen staat de teller boven de 24 mio en lijkt deze actie toch in de top 10 te komen (nu: 25 mio voor droogte Hoorn van Afrika 2011).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 ian

@8: Omdat de reclame blokken ontzettend veel opbrengsten genereren voor de omroepen aangezien ze een hoog volume kunnen verkopen. Rampen als deze zijn voor hen de kers op de taart. Altruisme is fijn indien het ook direct geld opleverd voor degenen die het uitzenden. En ja, van het geld wat jij donneert gaat er ook een flink bedrag naar deze reclame bestedingen want 555 moet gewoon betalen voor deze blokken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Faalhaas

@6: Fijn dat jij en je geweten daarmee kunnen leven

Fijn dat jij je geweten blijkbaar goedkoop kunt afkopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Arduenn

@6: “Waarom niet gewoon in reclame blokken een melodramatisch melodietje”

Misschien hebben ze dat wel in een laboratorium onderzocht.

Ik kan niet zo 1-2-3 bedenken hoe je uitzoekt wat het meeste op zou brengen: reclame, of een televisiebenefietactie met BN-ners. Ik vermoed dat het de laatste toch is. (Men gebruikt trouwens beide) Het mooie van de Giro 555-actie is: je kan storten en hoeft helemaal nergens naar te kijken.

@11: Als je weet dat 50% van al het geld wèl goed terecht gaat komen en het logistiek de meest efficiënte manier is om hulp te bieden, zou je het dan wel geven, of niet? En waarom wel/niet? (Anders gevraagd: kun je je over het idee heen zetten dat mensen zichzelf verrijken met jouw geld, met als resultaat dat er toch ook hulpbehoevenden geholpen worden? Of nog anders gevraag: zou je een patiënt een bloedtransfusie onthouden, als je weet dat de helft van het donorbloed uit de wond zal gutsen?)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Joost

Dus jij vindt niets doen minder “goedkoop” dan geven? Jij koopt je geweten af door jezelf wijs te maken dat het grootste deel verkeerd terecht komt.

En qua Haiti, stel jezelf op de hoogte, zou ik zeggen: http://samenwerkendehulporganisaties.nl/actions/aardbeving-haiti-2010/?overzicht

Of wil je misschien de eindrapportage lezen? Gewoon beschikbaar hoor. http://samenwerkendehulporganisaties.nl/wp-content/uploads/2013/09/Vijfde-Jaarrapportage-Haiti.pdf

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Joost

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 DrBanner

Hulde voor de laatste alinea.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Henk van S tot S

@4:
Zit wat in; nu maar hopen dat “niet gevers” dit als excuus gebruiken ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 marceletman

The humanitarian crisis in the Philippines bears no relationship to global warming. The social impacts of typhoon Haiyan are aggravated due to the lack of infrastructure and social services, not to mention the absence of a coherent housing policy. Those most affected by the typhoon are living in poverty in make-shift homes.

A reduction of CO2 emissions as suggested Mr. Yeb Sano in his address to the opening session of the Warsaw Climate summit will not resolve the plight of an impoverished population.

In the Philippines, the social impacts of natural disasters are invariably exacerbated by a macro-economic policy framework imposed by Manila’s external creditors.

What is at stake is the deadly thrust of neoliberal economic reforms. For more than 25 years, since the demise of the Marcos dictatorship, the IMF’s “economic medicine” under the helm of the Washington Consensus has prevailed, largely serving the interests of financial institutions and corporations in mining and agribusiness.

The government of Benigno Aquino has embarked upon a renewed wave of austerity measures which involves sweeping privatization and the curtailment of social programs. In turn, a large chunk of the State budget has been redirected to the Military which is collaborating with the Pentagon under Obama’s “Asia Pivot”. This program –which serves the interests of Washington at the expense of the Philippines population– also includes a 1.7 billion dollars purchase of advanced weapons systems.
http://www.globalresearch.ca/climate-change-the-philippines-haiyan-typhoon-is-not-the-result-of-global-warming/5358195

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Joost

@17: Wel eens gehoord van én én? Daarnaast, de Filipijnen hebben recent twee van dat soort stormen redelijk goed doorstaan. Maar deze was van een buitencategorie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Faalhaas

@13: serieus? Je neemt een rapport geschreven door de samenwerkende hulporganisaties (die nota bene zelf medeschuldig waren voor de verduistering, want geen controle terwijl dat wel geclaimd werd) als bron dat het wel goed zit? Iets met WC-eend. De slachtoffers daar zitten nog steeds op het geld te wachten, omdat het geld is gekaapt door lokale bestuurders. Blijf je kop maar in het zand steken, dat schijnt goed te helpen tegen elk probleem.

Daarnaast sus ik mijn geweten niet door mezelf wijst te maken dat het geld voor een aanzienlijk deel niet goed terecht komt, want dat is een feit. Hoef ik mezelf niks voor wijs te maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 P.J. Cokema

Ik ben van degeneratie die ‘Open het dorp’ (1962) nog meemaakte. Staat 8e in de top-10 van alle hulpacties (dus niet alleen van de SHO) die Nederland meemaakte. Dat was een memorabele televisieavond met aan het eind een jankende Mies Bouwman.

Alle hulpacties voor binnen- en buitenland sinds 1950 zijn goed voor gemiddeld bijna 22 duizend euro per actie. Deze actie zit nu dus boven dat gemiddeld. Niet slecht.

Natuurrampen scoren het best, maar overstromingen (11 acties, 368 ,2 miljoen) en aardbevingen (9 acties, 190,5 miljoen) Doen het beter dan cyclonen en orkanen (3 acties 53,6 miljoen). Deze 4e actie krikt dat laatste niet echt spectaculair omhoog.

@5 Over de krenterigheid van Nederlanders: vergelijk het eens met e komende feestdagen. Aan Sinterklaas wordt 760 miljoen uitgegeven, aan kerst 700 miljoen en met oud en nieuw gaat voor zo’n 60 miljoen de lucht in (cijfers van 2007).
Vergeleken daarbij is de opbrengst voor deze actie een fooi.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 marceletman

-3
Thanx
Close your eyes
Don’t think for yourself
hmmmmmmmmmm Sheeps?
Ever heard of Haiti?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Joost

@19: Ah, dus het moet allemaal onafhankelijk getoetst worden. Oh, dat is moeilijk googelen…

Oh kijk! Als je even zoekt wordt je vraag beantwoord: De Algemene Rekenkamer heeft ook getoetst: http://www.rekenkamer.nl/Publicaties/Onderzoeksrapporten/Introducties/2012/11/Verantwoording_van_de_hulpgelden_2011_voor_Ha%C3%AFti

Maar ergens denk ik dat je dat ook niet voldoende vindt, niet onafhankelijk genoeg. Je bent gewoon in niets geïnteresseerd dat je vooringenomen houding zou kunnen logenstraffen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 L.Brusselman

@20:Ook Youp vh Hek viel de opbrengst wat tegen,volgens zijn collumn in het NRC
Hij schrijft wat ik na die actie dacht (althans iets van gelijke strekking,Hij weet het alleen zoveel beter te verwoorden)

Sowieso was het weer heerlijk om in de media al die chagrijnige plofkoppen te zien murmelen waarom ze niks wilden geven omdat er toch veel te veel aan de strijkstok blijft hangen. Een ontredderd land crepeert, krijst, huilt en hongert! God heeft een verschrikkelijke wind gelaten en de allerarmsten uit hun krotten geblazen. En wij volgevreten Nederlanders, die door de crisis heel misschien een weekje minder kunnen gaan skiën, gaan schaamteloos in discussie over het feit of het geld wel goed terechtkomt. Zeur niet en geef. Pak je portemonnee en stort. En stort in stilte.

Geef wat je geven wilt. Hou je bek over de hoogte van het bedrag.

Het was weer zo’n schaamteloos ijdeltuitenfestijn. Artiesten die tien keer op Twitter toeteren dat ze de opbrengst van hun halflege zaal schenken. Goed zo jongens. Een benefiet snap ik. Daar moeten mensen op af komen en die kondig je groots aan, maar de opbrengst van je avondje in de schouwburg van Herejezusveen? Armoe.

Aan het eind van de maandag werd de voorlopige opbrengst de ether in geslingerd. Het ongelooflijke bedrag van achttien en een half miljoen euro! Inderdaad ongelooflijk. Je gelooft het echt niet. Het schaamrood gloeide op mijn kaken. Achttien en een half miljoen. Dat is amper een euro per Nederlander. Dat bedrag fraudeerden de Rabocriminelen van de inmiddels werkloze Sipko Schat per dag. Hoop maar zo dat ze een beetje uit Sipko’s gouden handdruk komen. Daar maken wij ons thuis zo veel zorgen over. Hoe komt Sipko de winter door? Ik overweeg een benefietje.

[Zullen we na de volgende ramp gewoon geld geven zonder poespas en andere borstklopperij? Zonder dat je zegt hoeveel en waarom? Gewoon een bedrag overmaken omdat er mensen ergens op de wereld omgevallen zijn en het keihard nodig hebben. En als je niet geeft, geef je niet. Doe dat ook in stilte. Hoef ik ook niet te weten. Stik in je winst. Ontplof van genot. Maar hou mij er voortaan buiten! Nederland, wat een ramp!

  • Vorige discussie