Geen bal op tv | Behind the curve

Flat Earther Mark Sargent zit naast zijn moeder. Hij legt uit waarin ze verschillen: ‘Als mijn moeder een glas water ziet dat voor de helft gevuld is, zegt ze: het glas is half vol. Als ik het glas zie, zeg ik: het glas wordt beheerst door een duistere groepering.’

Gedurende de eerste twintig minuten van de documentaire Behind the Curve wordt mijn aandacht voor een groot gedeelte opgeëist door de vraag op welke acteur Mark Sargent lijkt. Dit werkt niet. Ik zet de documentaire stil en ga op zoek. De zegeningen van de moderne tijd: halve minuut googelen en ik heb het gevonden. 

Tim Robbins. Mark Sargent lijkt op Tim Robbins. Gelukkig, ik kan weer verder kijken naar dit fascinerende stukje televisie over de alsmaar groeiende groep mensen die denken dat de aarde plat is. Mark Sargent loopt rond in een T-shirt waarop staat dat hij Mark Sargent is. Hij is een grote naam in de wereld van de Flat Earthers. Naar eigen zegge zag hij het licht toen hij deze complottheorie juist onderuit probeerde te halen. Hij ontdekte dat de theorie niet onderuit te halen was. Zelfs de slimste wetenschappers lukt het niet om hem ongelijk te geven. Dat heb je natuurlijk altijd bij complottheorieën, maar leg dat maar eens uit aan iemand die denkt dat de wereld wordt bedekt door een enorme stulp, dat het hemelgewelf een projectie isen de zon en de maan twee supersterke lampen.

Samen met zijn maatje Patricia Steere heeft Mark Sargent een immens populaire Youtube-serie getiteld The Secret Show waarin ze praten over alle evidente bewijzen voor een platte aarde. Ze hebben ook een aartsvijand: Math Powerland. Powerland was eerder dan Mark Sargent, maar werd in populariteit ingehaald. Hij denkt inmiddels dat Mark en Patricia onderdeel zijn van de samenzwering. Ze worden betaald door Hollywood. De naam Patricia eindigt op CIA, hoe duidelijk wil je het hebben? Patricia geeft toe: ‘Als ik alle rare ideeën lees die mensen over mij hebben, denk ik soms: zouden mijn eigen ideeën ook waanideeën zijn?’ Maar die gedachte gaat vrij snel richting de prullenbak.

Een zeker vermogen om de eigen denkbeelden kritisch tegen het licht te houden, hebben ze nog wel. Ze zijn ook zeker niet dom. Ze zijn alleen zodanig overtuigd van hun eigen gelijk dat elk bewijs van hun ongelijk juist hun gelijk bewijst. Ze zetten experimenten op die hun gelijk bevestigen. Kloppen de uitkomsten niet, dan gaan ze op zoek naar een verklaring die ervoor zorgt dat de aarde plat kan blijven.

Je vraagt je wel af welke reden de machthebbers volgens flat earthers hebben om ons te doen geloven dat de aarde rond is terwijl hij zo duidelijk plat is. Halverwege somt Patricia even op welke groepen ervan verdacht worden om ons te doen geloven dat de ronde aarde een fabel is. Naast de Vrijmetselaars en de Joden noemt ze ook het Vaticaan.De katholieke kerk dus. Die pas ergens in de jaren ’20 van de vorige eeuw wenste te erkennen dat de aarde rond is.

Flat Earthers zien iets wat anderen niet zien. Hoe aantrekkelijk is dat? Het bevestigt iets wat ze altijd al hebben gevoeld: dat ze anders zijn dan anderen. En het mooie is: ze behoren nu ook nog eens ergens toe. Ze behoren tot een select groepje verlichte geesten dat snapt hoe de wereld in elkaar zi. Maar er is geen weg meer terug. Als je eenmaal ziet dat de aarde plat is, wordt ie nooit meer rond. Zo er al afvalligen zijn, kwamen ze niet aan het woord in Behind the curve.

Aan het eind van de documentaire vertellen Flat Earthers dat ze hun familie en vrienden niet meer zien. Ze hebben alleen elkaar nog, daarbuiten is er niemand meer. Het leven van een uitverkorene kan bijzonder eenzaam zijn.

 1. 4

  “De katholieke kerk dus. Die pas ergens in de jaren ’20 van de vorige eeuw wenste te erkennen dat de aarde rond is.”
  Weten we meteen precies het moment waarop het Vaticaan geïnfiltreerd is door de Vrijmetselaars, Joden, CIA, Illuminatie, Hagedissen en/of andere ronde aarde samenzweerders.

  @1: Dat verdrag is wel gebaseerd op de aanname dat de aarde plat was (of iig geen bol, want anders hadden ze destijds twee meridianen moeten afspreken, in plaats van de ene die ze in Tordesillas afspraken). Dat leverde later ook problemen op, toen de Spanjaarden (vanuit het oosten) en de Portugezen (vanuit het Westen) elkaar in de Molukken tegenkwamen.

 2. 5

  @4: Inderdaad was ook een grens aan de andere kant van de wereld nodig.

  Maar dat betekent niet dat ze dachten dat de wereld plat was (de definitie van een meridiaan op een vlakke aarde lijkt mij niet handig), er kunnen ook andere redenen zijn om een verdrag met zo’n groot gebrek te sluiten.
  (hoe dan ook kon men in die tijd niet bepalen op welke meridiaan men was).

  Nou ja, een bewijs is dit verdrag inderdaad niet.