Geek Speak: (Kr)omkatten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Ik weet een boel woorden, en als ik een woord niet weet dan zoek ik het op bij van Dale. Dat ging altijd goed totdat ik onlangs weer eens op hun site was, en zag dat deze grondig om zeep geholpen is.
Een nieuw uiterlijk en een verminderde gebruiksvriendelijkheid is wat ze de bezoeker te bieden hebben.

Zoek de zoek
Toen ik aan dit stukje begon dacht ik dat de allerbelangrijkste functie van de site (woorden opzoeken) uitsluitend nog te vinden was via het zijmenu: Opzoeken > Online woordenboek (alsof ik naar de website ga als ik offline een woord in de Dikke wil opzoeken…) maar ik ontdek net dat er nog een invulveld is… midden in een plaatje met onleesbare tekst erbij… echt handig. En op de reultaatpagina’s staat zoveel zelftripperij dat je op een 800×600 resolutie een volle (!) pagina naar beneden moet scrollen om bij het eerste resultaat te komen. Ik wil geen van Dale zoekbox op mijn site, ik wil weten wat het woord ‘irritatiegrens’ betekent!

Gewoon slécht
Tel daarbij op de horizontale scrollbalk op 800×600, veroorzaakt door het grootste pulldown menu sinds 1995, de zoekfunctie fraai rechtsonderin weggestopt (over de soms dubieuze resultaten wil ik het niet eens hebben. Alhoewel de link vanaf deze pagina richting het product-overzicht wel vrij aparte producten op…), de overdreven aandacht voor de eigen producten, en het onderaan weggestopte taalnieuws op ‘Van Dale Taalweb’, en je hebt een drama van een site. Als je een nieuwe site bouwt mag je best de moeite nemen om hem te testen qua techniek en qua usability. Over het aankoopproces heb ik me niet gebogen, maar ik vrees het ergste.

Dat er geld verdiend moet worden snap ik, maar als je je site gaat ombouwen -en zeker als je geen echte concurrentie hebt- doe het dan goed!

Privacy wat moet je d’r mee?
En nog even een kleine sneer mbt de privacy-policy van deze site:
“Van Dale Lexicografie bv garandeert dat persoonlijke informatie die u verstrekt – dat is alle informatie die herleidbaar is tot uw persoon – strikt vertrouwelijk wordt behandeld en niet aan derden zal worden doorgegeven of verkocht. Van Dale Lexicografie bv gebruikt deze informatie uitsluitend om een zo goed mogelijke service te kunnen verlenen. Van Dale Lexicografie bv kan deze informatie delen met Van Dale-ondernemingen of zakenpartners“.

Wat is het nou? Wel delen met derden of niet? Zakenpartners ZIJN derden!

0

Reacties zijn uitgeschakeld