GC-café: spoeddebat kredietcrisis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Pak de chips, de voetjes op de banken, want GeenCommentaar gooit het café open voor het spoeddebat over de kredietcrisis. Voor al die beursgoeroe’s die sinds gisteren geen cent meer te makken hebben: de toegang is gratis, evenals de virtuele drankjes.

Op naar de kroeg!

Enne, niet teveel door Balkie heen ouwehoeren, hè!

UPDATE: Nu al weer geschorst tot half 6. MIETJES!

Reacties (21)

#1 Liesje

Kan ik mooi nog even snel naar de bank.

 • Volgende discussie
#2 Niehielist

De geschiedenis herhaalt zich.
1929 Wall street in crisis. Nu weer.
Jaren dertig: crisis. Ook nu zijn we hard op weg naar een recessie.
1940 Oorlog met nazisme en facisme.
Ook nu staan we op de rand van oorlog: Iran, Rusland enz.
WO3 is coming!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Ultrabas

Een ding blijft constant, door de hele geschiedenis heen: maffe paniekzaaiers die er plezier in scheppen iedereen de stuipen op het lijf te jagen met ongefundeerde onheilsprofetieën.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Niehielist

ELk nadeel heb zijn voordeel ( na Cruyff).
Als de banken omvallen, geld lenen duurder word, de economie in een recessie komt, mensen de hypotheek niet meer kunnen betalen, zal de HUIZENMARKT instorten.

Voor een schoolverlater is dat IDEAAL.
Een gezonde correctie op de huizenmarkt maat een koopwoning weer betaalbaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Ultrabas

Kijk, zo komen we ergens. Achter de wolken schijnt de zon.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Robert

2@
Die oorlog zal zeker niet door de door jouw genoemde landen gestart worden. Ze beheersen een groot gedeelte van de energiemarkt en kunnen ook fysiek tegen een stootje. Ze hebben slechte tijden overleefd. Dit in tegenstelling tot de Westerse landen waar een langdurige (voor hun idee dan) elektriciteitsstoring van 5 uur al tot paniekreacties leidt. Een echte oorlog zal dan ook niet door het Westen gestart worden. Alleen het afschieten van wat raketten zonder veel risico op verlies van mensenlevens. Somber op dat gebied hoeven we dus niet te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 gronk

Voor een schoolverlater is dat IDEAAL.

Ware het niet dat de schoolverlater het wel kan vergeten om een huis te kopen, omdat ie a) geen baan krijgt en b) 20% zal moeten aanbetalen. En 20% van 100.000 euro ipv 20% van 150.000 euro blijft nog steeds veel geld.

Nog even afgezien van het feit dat het ontzettend sneu is om een huizencrash te wensen omdat je denkt dat je dan goedkoper uit bent. Sneu hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Martijn

Uitkomst van het spoeddebat: econoom Wouter Bos gaf de onkundige fractievoorzitters college over bankregulatie. De meesten durfden niet eens vragen te stellen, zodat één termijn genoeg was. Degenen die iets zeiden wilden dat Bos de zaken in Amerika even snel recht zou gaan zetten en vroegen zich af waarom hij eigenlijk niet gewoon destijds geregeld heeft dat die klote-Belgen met hun rotpoten van onze nationale trots ABN afbleven. Rita Verdonk en Agnes Kant waren genânt slecht. Mariëtte Hamer praat zo slaapverwekkend dat niemand zich kan herinneren wat ze gezegd heeft. Geert Wilders verraste daarentegen met goede vragen, waarvoor hij zelfs complimentjes kreeg van Bos. Femke Halsema had ook nog een krappe voldoende gescoord, ware het niet dat ze in beeld pontificaal op haar haar ging zitten kauwen, waardoor er ook nog een lange sliert spuugnat haar langs haar hoofd kwam te hangen.
Het levendigste moment kwam toen het debat zich toespitste op de vraag of er door moest worden vergaderd of eerst gegeten. Kortom: de Tweede Kamer stond er weer mooi op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joost

Niets gemist dus. Misschien moet Wilders zich dan maar richten op de dingen waar hij wél verstand van heeft :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Niehielist

Roberto, ik ben het niet met je eens. Een kat ih nauw maakt rare spromgen en gezien de belabberde Iraanse economie, de ontevredenheid vd bevolking, kan Achmadinejad wel een oorlogje gebruiken. Even een kernraketje sturen naar Tel-Aviv is voor hem zo gepiept. Ender scenario is dat Israel hem voor is en alvast de nuclaire installaties bombardeerd. In beide gevallen is er oorlog. Rusland help Iran, en bovendien weil Rusland weer een grootmacjt worden. Dus een oorlog komt Medvedev ook wel goed uit. Behalve Georgie wil Rusland ook de Oekraine hebben.
Noord Korea is aan het eind van zijn latijn en wil graag strijdend ten onder gaan. Dus allemaal scenario’s voor een oorlog.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Niehielist

@gronk, ,vertel mij waar je een huis voor ? 150.000,- kan kopen?

Een gemiddeld portiek woninkje kost al gauw rond de drie ton. Voor een starter onbetaalbaar. Een schoolverlater is nu gedwongen zijn geboortestreek te verlaten omdat de woningen onbetaalbaar zijn geworden als gevolg van het wanbeleid van de linkse partijen. Na 60 jaar PvdA is er nog steeds woningnood.
De kleine man, jan met de pet moet nog steeds in een klein hokje wonen. Alsof we nog in de 19e eeuw wonen. De PvdA, samen met de overige linkse partijen, hebben ook hier weer de kleine man verraden en zich alleen bekommerd om hun eigen hobbies. PvdA man Marcel van Dam woont op een grote boerderij ergen op de Veluwe. Dacht je dat hij zich zorgen maakt om de woningnood? Nee, echt niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Robert

10@
Om iets in Iran te beginnen, moet het Westen een nog niet bestaande aanleiding hebben. Iran zal ze die aanleiding in de vorm van een raket in de richting van Israel zeker niet geven. Iran is geen kat in het nauw. Is zelfs vrij goed georganiseerd. Na het conflict Georgie Rusland toen de olievoorziening van Armenie zwaar was aangetast, reden er grote colonnes tankwagens van Iran naar Yerevan. Een Islamitisch land (in de as van de kwaad)dat een Christelijk land helpt.
Rusland zal alleen in de marge opereren. Ze zitten in een opbouwfase. Over een generatie kunnen ze pas echt gevaarlijk worden.
Dus voorlopig is er geen echt zicht op een oorlog. Of Bush moet een kroon op zijn afbraakwerk zetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Robert

11@
Het trieste is dat ze het geeneens beseffen. Het wonen in een hokje met een hokjesgeest.
De gemiddelde Armenier woont in een veel groter huis dan de Nederlander. Ik verblijf geregeld hier met mijn vrouw bij een van mijn dochters en heb desondanks meer ruimte dan in mijn huis in Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 pedro

@10: allemaal mogelijke doemscenario´s. Het enige bekende en opgeschreven scenario (1992 Draft Defense Planning Guidance), dat tot WOIII kan leiden is echter geschreven door Scooter Libby, Paul Wolfowitz en Zalmay Khalilzad voor toenmalig minister van defensie isn de VS Dick Cheney. In september 2000 werd het vervolg hierop (Rebuilding America´s Defenses) geschreven door medewerkers van het ´Project for a New Amercian Century´, waar we o.a. Scooter Libby en Paul Wolfowitz onder terug vinden. Andere leden van PNAC waren bijvoorbeeld Dick Cheney en Donald Rumsfeld. Andere inmiddels bekende PNAC gezichten (leden en ondersteuners) zijn o.m. John Bolton, Richard Perle en Jeb Bush.

Nu kunnen we ons natuurlijk druk blijven maken over WOIII scenario´s, waarin we uitgaan van de wil van een paar leiders van kleine staten om hun land en zichzelf ten gronde te richten, en we kunnen denken, dat de genoemde bedenkers van het plan voor VS werelddominantie heel democratisch van gedachten zijn veranderd, nu zij de macht in de VS in handen hebben, maar ik ben daar toch niet helemaal gerust op, omdat een aantal van hun plannetjes inmiddels al verwezenlijkt zijn.

@11: Ik ben het hier volkomen met je eens, dat de PvdA heeft toe staan kijken, hoe de in die tijd (voor het grootste deel van die tijd) de regerende liberale en christelijke partijen allerlei kapitalistische praktijken op de woningmarkt toe hebben gestaan in de afgelopen 60 jaar, en dat van de sociale woningbouw en beheer weinig meer over is.

Ik ben overigens ook wel benieuwd, waar jouw schoolverlater naar toe gaat, als hij zijn geboortestreek moet verlaten, omdat de woningen voor hem onbetaalbaar zijn? En waarom is hij bij zijn ouders uit huis getrapt (dan had ie tenminste nog in zijn geboortestreek gewoond)? En wil ie eigenlijk wel gaan werken (de streken, waar hij wel een woning kan betalen, worden gekenmerkt door hoge werkloosheidscijfers)? Is het die schoolverlater wel bekend, dat de streken, waar hij dan naar toe trekt, arme streken zijn, die vaak door de linkse partijen gedomineerd worden? Maar ik vind het wel vreemd, dat je Marcel van Dam desschuld van de hoge huizenprijzen in Amsterdam in de schoenen wil schuiven, terwijl hij nu juist een woning op de Veluwe heeft gekocht. De huizenprijzen in Amsterdam worden juist opgedreven door alle yuppen, die enkele decennia geleden ruimer wilden gaan wonen en die nu de overwaarde van hun woning (met dank aan de gestegen huizenprijzen) in Zaandam of Purmerend willen gebruiken om een ruime woning aan de grachtengordel of in oud zuid te bemachtigen, niet door de mensen, die een woning buiten de stad aanschaffen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Martijn

@11: Alsjeblieft, een hele collectie huizen voor onder de 150.000 euro.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bismarck

Die nare linkse partijen ook voor wie de hypotheekrente-aftrek heilig is, waardoor de huizenprijzen blijven stijgen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 bougeluk

@11 het is niet meer Jan met pet, nihilist. het is nu achmed met pet. volgens mij kan jij de ontwikkeling niet bij houden. het gaat allemaal te snel, hee

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Niehielist

@Bougeluk, jij bent een islmafacist. Ik heb je stukjes gelezen op Maghreb.nl
Een ordinaire fascist ben jij.
La illaha al allah.
spuug spuug

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Niehielist

La illaha il allah
spuug spuug spuug

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 pedro

En daarom wordt klein rechts dus nooit groter. Zodra ze een rechtse concurrent menen te zien, beginnen ze al te ruziën en te schelden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 gronk

Same as it ever was.

 • Vorige discussie