Fragmenten uit het danboek van Penelope Bijtring | 07-10-2023

D66 zal zich nog wel eens op het hoofd krabben (of was het achter de oren). Het omarmen van het rapport “Wijken” uit het advies “Nederland in de 22e eeuw” heeft ze veel stemmen gekost. We hebben het er op school ook al een paar keer over gehad. Mensen willen gewoon niet dat er iets verandert. En helemaal niet als het zo ingrijpend is. Elders zegt dat hij niet anders had verwacht. Vlak voor de tweede wereldoorlog legden de mensen de dreiging van een bezetting ook naast zich neer. Ze konden er niks mee. En met een dreigende overstroming van Nederland is het net zo. Weggaan is gewoon geen optie. Dan maar dijken bouwen tegen de klippen op, ook al is dat volkomen zinloos. Ingenieurs van Rijkswaterstaat hebben zelfs al berekend dat bij de ondergrens van 120 cm. zeespiegelstijging er op een aantal plaatsen geen houden meer aan is. Simpelweg omdat het land achter de dijken te laag komt te liggen. Er zou zoveel water onder de dijken doorsijpelen dat de dijkvoet los komt te liggen. De enige oplossing zou zijn om de kwetsbare poldergebieden aan de kust vol met zoet water te zetten. Maar daar zijn de bewoners natuurlijk net zo hard tegen.
Elders was bang dat zijn bureau overheidsopdrachten wel kon vergeten na zo’n advies. Maar door de slimme opzet van het rapport en vanwege het alarmerende bericht dat de zeespiegel al 22 cm. gestegen is wordt er nu toch weer gesproken over vervolgopdrachten. Leuk voor hem en misschien ook wel voor het gezinsinkomen, maar hij praat wel erg veel over verhuizen de laatste tijd. Gelukkig heeft hij er wel oren naar om mij mijn school hier af te laten maken. Die zou ik wel erg missen denk ik. De omgeving van Harderwijk lijkt me toch een beetje achtergebleven gebied. Wat dit soort onderwijs betreft dan. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat ik dicht bij Arid blijf. Nou ja, als ie terug is van zijn uitwisseling op Sri Lanka. God, wat duren 13 weken dan lang. Maar ik kan er vast aan wennen, want Arid droomt van werken in het buitenland, liefst zo ver mogelijk weg. Volgens Oma Gruitje is het wel goed om af en toe weer de vrijheid te proeven. Zij had ooit iets met een zeeman, maar zij vergeet dat ik Arid nog maar een half jaartje ken.

De gemiddelde leeftijd is weer gedaald. Ten opzichte van 1999 leven mannen nu bijna vier jaar korter en vrouwen ruim twee jaar. Voor een groot deel komt dat door de opkomst van ouderdomsziekten en obesitas. Maar ook het almaar toenemend medicijngebruik zou een oorzaak zijn. De Europese Commissie heeft al vastgesteld dat er een enorm complex netwerk bestaat waarin artsen, politici en de farmaceutische industrie het medicijngebruik promoten. De arrestatie van de volledige top van MSD-Roche is daar het eerste resultaat van. Als maar eentiende van alles wat ik er tot nu toe over gelezen en gezien heb klopt, dan krijgen we de meeste medicijnen voor de kat zijn kut, terwijl je nog ziek wordt van de bijwerkingen ook. In de VS is in een soortgelijke zaak de directie van Monsanto opgepakt. Onmiddellijk daarna werden er twee aanslagen op de president gepleegd. Een boek van twee journalisten over de moord op president Obama wordt daardoor in één klap realiteit, terwijl het altijd afgedaan werd als een verzinsel. Typerend is wel dat de Amerikaanse minister van gezondheidszorg zelfmoord heeft gepleegd. Door middel van een overdosis “onschuldige” medicijnen. Wie zei ook al weer dat we eigenlijk door de grote ondernemingen bestuurd worden?
Maar terug naar de studio in Holland. Doordat mensen nu zo vroeg overlijden, blijft er weer veel AOW-geld over. D66 heeft daarom gepleit voor het terugbrengen van de pensioenleeftijd naar 60 jaar. Waarschijnlijk om wat stemmen terug te winnen. Maar het zou natuurlijk ook goed kunnen helpen om meer jongeren aan een baan te helpen. Het idee is onmiddellijk omarmd door de PVV.

De spanningen aan de grens tussen Rusland en China nemen gelukkig weer af. Iedere commentator is ervan overtuigd dat de wereld daar op het nippertje aan een grootschalige oorlog is ontsnapt. Voordeel voor de politieke situatie in het Westen is dat Rusland in allerijl toenadering zoekt tot Europa en de VS. China aan de andere kant probeert de VS ook te paaien, dus die zitten een beetje tussen twee vuren. Ik denk dat Europa Rusland een hoge prijs zal vragen voor morele en politieke steun.

Gisteren was weer dat lugubere programma over de bio-industrie. Ze hadden in het geheim gemaakte opnamen over de uitbraak van mond- en klauwzeer in de kalverenfabriek bij Andijk. De lopende banden die normaal 1000 kalveren per week naar het aanpalende slachthuis transporteren voerden nu de kadavers van de afgemaakt dieren naar de gereedstaande vrachtwagens. Ik moest toch heel erg denken aan die films over de Duitse concentratiekampen. Iedere connectie met leven was ver te zoeken. De man die het filmpje gemaakt heeft staat trouwens voor de rechter. Maar hij heeft de steun van de Ombudsman. En dat is dan weer zo vreemd. Overal gekonkel en gekuip, maar de positie van de Ombudsman is voor de vierde achtereenvolgende keer versterkt. Ik vraag me wel eens af of het de stille wraak is van politici die zich op andere manieren al hebben laten inpakken. Misschien een mooi onderwerp voor een werkstuk Maatschappij en Politiek.

 1. 1

  Overal gekonkel en gekuip, maar de positie van de Ombudsman is voor de vierde achtereenvolgende keer versterkt.

  Daar zou wel eens het succesvol blijven bedonderen van de massa (kijk, wij als overheid bijten echt niet, ook wij worden onderzocht) als reden achter kunnen zitten.

 2. 3

  Jezus wat een melancholie. Dit is klaaglinks, no wonder dat Sargasso maar een fractie van de bezoeker van GS heeft. Niemand vind het leuk om te lezen over (zelf)medelijden.

  Gister heb een zogenaamde klimaatscepticus uitgeluld. Hoe? Niet met een duister toekomstscenario maar simpelweg door hem te dwingen de implicaties van zijn redeneergang publiekelijk te accepteren. Progressieve mensen moet gewoon wat flinker in het debat zijn.

 3. 7

  Progressieve mensen moet gewoon wat flinker in het debat zijn.

  Genoeg knulletjes^W pardon, klimaatsceptici die met droge ogen staan te beweren dat ‘als er 500 miljoen doden vallen door een veranderend klimaat, dat dat dan gewoon de natuur is, en dat je daar niets aan kunt doen. Ja, je kunt er misschien wel wat aan doen, maar na ons de zondvloed, als wij het maar goed hebben.’

  Ik ben eerlijk gezegd benieuwd wat je met dat soort nihilisme aanmoet.

 4. 11

  Spelfouten op het internet, wat een nieuws.

  Spelfouten? Ik noem het een regelrechte verkrachting van de Nederlandse taal wat jij daar had neergeplempt. En over verkrachting gesproken, wederom een stukje over Penelope zonder enige sex, lust of pure geilheid erin, SAAI.

  Welke micha is hij dan? Of welke micha ben jij dan?

  Geen idee, bij het NRC heb ik in ieder geval nooit gewerkt.