Fotos des Tages – Jobs de Sloper

jobs-house
Steve Jobs, de tijdelijk teruggetrede Apple voorman, heeft een verlaten oude villa gekocht in Woodside woods Californië. Hij wil deze vervallen woning slopen om er een kleiner huis voor zijn gezin neer te zetten. Er is echter kritiek op de sloopplannen van Jobs want de villa die in 1925 werd neergezet door kopermijn miljonair Daniel Jackling zou een zeldzaam voorbeeld zijn van de revival van de Spaans koloniale architectuur in Californië begin twintigste eeuw. Restaureren gaat 13 miljoen dollar kosten, terwijl slopen en iets nieuws bouwen ‘slechts’ 5 miljoen dollar kost. Bekijk de foto’s en geef desgewenst uw ongevraagde maar ozo waardevolle burgermening: slopen of behouden?

 1. 2

  Mooi huis voor Amerikaanse begrippen, maar het mooist is die laatste foto van authentieke, stoffige videotapes van The Godfather II. Daar wil Jobs zeker ook aan gaan kloten met zijn iMovie speeltjes, de barbaar.

 2. 3

  Hangt echt van de buurt af. Als er nog allerlei andere gebouwen in die stijl staan, dan ben ik voor democratie = restaureren.

  Blijft het toch gek dat zo’n gemeente in dat overgeregelde land dan weer geen lijst met monumenten of beschermde gebouwen lijkt te hebben.

 3. 4

  Slopen die oude Spaanse nepschuur. Ik zie er niet echt veel bijzonders aan. Zet er een nieuwe moderne hut neer, architectonisch verantwoord enzo. Geen revival kitsch meer. Hopelijk heeft Steve de appelboer meer smaak dan die koperboer.

 4. 6

  Bewaren, ze hebben al zo weinig geschiedenis daar in de VS, het is een onwijs mooi gebouw en steve jobs is een rijke multimiljardair die het huis al decennia in bezit heeft en het dus zelf zo erg heeft laten vervallen dat het nu 13 miljoen kost om het weer op te knappen. Terwijl het waarschijnlijk veel en veel minder geld was geweest als hij gewoon jaarlijks onderhoud had laten plegen.

 5. 8

  Ach een gebouwtje van een of andere dode multimiljonair die het een beetje cachet heeft gegeven om een culturele indruk te maken.

  Wie is de architect, wat zijn de gebruikte materialen?
  Wie is de orgelbouwer?

  Zonder informatie zou ik dit zo 1,2,3 niet op de monumentenlijst plaatsen. Als ik het al zou doen. Kijk die Amerikanen hebben niet veel cultuur en willen er ook niks van weten. Maar gebouwen van F.L. Wright worden niet gesloopt en als het Empire State Building aan de beurt is voorspel ik ook wat tumult.

  Als het tumult niet groter wordt: slopen.

 6. 9

  Ik geloof in de wisdom van de crowds en crowd pleasers ter plekke en heb hier hoegenaamd geen mening over, wil die ook niet hebben.

 7. 11

  Mooi pand hoor. Afgezien mijn mening zou dom zijn om het te slopen. Knap het op en verkoop het monument (dat is het wel, alleen al door de leeftijd) met winst door. Het gebouw kan ook worden ingezet als cultureel wapen ter promotie van de wijk.

  Het zou Steve meer sieren als hij Cradle to Cradle ging. Een huis bouwen van de lithium batterijen uit Ipods is al eerder gedaan (sorry, echt geen zin om de weblink te zoeken). Kan hij mooi als marketingstunt gebruiken.

 8. 12

  Slopen? R u kidding? Bij het zien van die foto’s moest ik gelijk denken aan al die B-horrorfilms. Met Vincent Price als verknipte kluizenaar/mad scientist in de hoofdrol die onschulidge maagden voor zijn wetenschappelijke experimenten misbruikt. Wat een geweldige locatie om er een horrorpretpark van te maken, Steve jongen, je hebt goud in handen! Laat het intact en verleid elke Hollywoodproducent die een horrorscenario wil verfilmen, om het bij jou Casa del Muerte te doen.