Foto des Tages | Not So Permafrost

frozengoreIn Alaska staat sinds gisteren een ijssculptuur van een bibberende Al Gore (foto). De zakenman Craig Compeau uit Fairbanks kwam op het idee om de Nobelprijs winnaar in ijs te vereeuwigen (tenminste tot het voorjaar) nadat Alaska de afgelopen twee weken getroffen werd door een koudegolf. Dit tot groot lokaal leedvermaak, het land dat de onnozelste hockeymoeders voortbrengt staat immers niet bekend als thuisbasis van aanhangers -laat staan kenners- van de hockeystick theorie. Klimaatwetenschappers hebben echter al vaker gezegd dat bij de huidige klimaatopwarming de komende decennia er heus nog strenge koude winters kunnen voorkomen. Pech voor de satirische ijskunstenaars van Fairbanks, dit voorjaar zal hun bibberende Gore gewoon weer smelten en staan ze wederom met hun beide benen in de blubber (waar je vroeger nog wel eens permafrost aantrof).

 1. 1

  Uw journalist kan tevens melden dat vandaag een volkomen onbekende mevrouw hardhandig verbaal gecorrigeerd werd toen zij op de Brink een scheet liet. En daarna aangaf niet in door de mens gecreeerde global warming te geloven. ‘Ik ruft wanneer ik wil’, konden we de dorps-sloerie, van wie het gerucht gaat dat men er voor drie bier altijd wel even overheen mag, horen zeggen. Nadat het mens, wier ongekamde haar en scheve tanden haar een lelijk en dom aanzien gaven, door enkele notabelen enkele strikvragen gesteld waren (‘geef eens de chemische structuur van het methaan molecuul’) en zij als te stom om te leven in de hoek gezet was, hebben we haar allemaal uitgelachen, uw journalist incluis. Heus, het was een waar feest voor weldenkende mensen toen wij zo allemaal om haar heen staande, haar tot tranen konden dwingen. Uw journalist kan melden dat nu ook in de provincie men wel twee keer zal denken alvorens de flatus de vrije loop wordt gelaten. Over to you, Jim.

 2. 2

  Waarom zijn extreem koude winters steeds weer ‘onverklaarbaar’ en verklaren enkele warme seizoenen de opwarming?
  Zelfs het KNMI geeft toe dat er de laatste 30 jaar steeds minder mist optreedt door de schonere lucht. En dat door minder mist en bewolking meer zonlicht de aarde bereikt en daardoor zorgt voor hogere temperaturen. Geef mijn portie maar aan Hans Labohm.

 3. 3

  @2: Nu kom je wel met een heel lokaal fenomeen. Wereldwijd gaat de eerste tendens (schonere lucht) niet echt op, terwijl wereldwijd wel al tientallen jaren sprake is van steeds hogere jaartemperaturen, ongeacht toevallige warme/koude winters/zomers.

 4. 5

  Ben toch erg benieuwd of de 30.000 wetenschappers (10.000 gepromoveerden) de zaak door gaan zetten en wat er van komt.

  http://www.liveleak.com/view?i=118_1228824580&c=1

  Met discussie over dit topic lijkt het wel voetbal..ieder is scheidsrechter en weet het beter. Verbaasd me wel steeds maar weer, simpel blackboxen omdat er onvoldoende kennis is welke parameters (inner en outer forcing) een rol spelen die vallende muren verklaren.

  *loopt verder op de trap van kalksteen in het gebouw na het krijtje opgeborgen te hebben.*

 5. 6

  Andere vragen: waarom worden klimaatsceptici door Gore-adepten zonder meer als debielen afgeschilderd?
  Waarom is er geen open debat tussen voor- en tegenstanders van de theorie, die stelt dat menselijk ingrijpen verantwoordelijk is voor ‘klimaatopwarming’?
  Waarom worden astrophysici steeds als narren weggezet?

 6. 7

  “waarom worden klimaatsceptici door Gore-adepten zonder meer als debielen afgeschilderd?”

  Het schelden gaat tussen die twee groepen behoorlijk over en weer (zie link van Larie). Hoort bij de polarisatie die de afgelopen jaren in de VS heerste (zie ook de verkiezingsrallies aldaar vorig jaar).

 7. 8

  > … Pech voor de satirische ijskunstenaars van Fairbanks, dit voorjaar zal hun bibberende Gore gewoon weer smelten en staan ze wederom met hun beide benen in de blubber …

  Gelukkig maar! Dacht even dat het allemaal onzin was met de globale verwarming.

 8. 10

  Geologen geloven? Nou ik, als geoloog, niet, ik kijk en weeg en als het mooi is kan ik het verwerpen en dat is nu net de crunch..dat kan niet met geloven in het een of ander.

  Ik weet het gewoon niet, het is zo complex als je in deep time de dingen bekijkt..er zijn zoveel factoren en zoveel gechreeuw (wat ook Bismarck stelt) dat ik gewoon stil wordt (op deze reactie na dan)

 9. 17

  Ja het Siluur, dat waren nog eens tijden. Te midden van massa-extincties (ongeveer de helft van alle soorten op aarde stierven zo rond die tijd uit) veranderde de temperatuur razendsnel in de loop van maar enkele tientallen miljoenen jaren.

 10. 22

  @20: Jij bent tevreden met de temperatuur zoals die nu is? Ik ben stiekem wel voorstander van wat opwarming. Het is dat ik tegelijk de laatste gasreserves van Nederland erdoor jaag, anders zou ik de verwarming wel wat vaker aanzetten.